Ismét a kínai vakcina hatékonyságát kérdőjelezi meg az oltásellenes baloldal

A Sinopharm oltóanyagának az alacsony hatásfokáról beszélt Kökény Mihály a Hírklikk.hu-nak. Azt azonban az MSZP–SZDSZ-kormány korábbi egészségügyi minisztere nem tudta megmondani, hogy honnan származik az információja. Mindemellett azt is kijelentette, hogy a baloldal nem fog bocsánatot kérni, ha később kiderül, hogy a kínai oltóanyag ugyanolyan hatásos, mint a többi.

Magyar Nemzet
Forrás: Hirado.hu2021. 04. 25. 14:02
Kökény Mihály
Az MSZP volt egészségügyi minisztere nem árulta el, hogy milyen kutatásokból derült ki, hogy a Sinopharm hatékonysága csak 50 százalék körüli MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kökény Mihály (MSZP) szerint a kínai Sinopharm oltóanyaga csak ötven százalékban véd a koronavírus ellen, azt azonban nem volt hajlandó elárulni, hogy honnan származik az információja – hangzott el az M1 szombati híradójában.

A szocialisták volt egészségügyi minisztere az M1 kérdésére elmondta: a kínai oltóanyagot egyetemek és laboratóriumok vizsgálják, amelyek ötven százalék körüli hatékonyságot mértek.

– Arra nincs felhatalmazásom, hogy elmondjam, melyik egyetemnek az információja ez, mert kifejezetten kérték. Nemzetközi adatokra tudok hivatkozni – válaszolta a szocialista politikus,

aki azt is hozzátette, hogy míg az orosz Szputnyik V vakcina biztonságos, addig a kínairól a tudománynak kell eldöntenie, hogy hatásos-e.

Az MSZP volt egészségügyi minisztere nem árulta el, hogy milyen kutatásokból derült ki, hogy a Sinopharm hatékonysága csak ötven százalék körüli
Fotó. MTI/Máthé Zoltán

Az M1-nek adott válaszában a politikus kijelentette, hogy akkor sem fognak bocsánatot kérni a kijelentéseikért, ha később bebizonyosodik, hogy a kínai Sinopharm oltóanyaga ugyanolyan hatékony.

Az M1 az esettel kapcsolatban megszólaltatott több ellenzéki politikust is. Ungár Péter (LMP) úgy fogalmazott: bár voltak személyek, akik olyan dolgokat mondtak a keleti vakcináról, amelyekről később kiderült, hogy nem igaz, de az LMP nem tett ilyen kijelentéseket, majd hozzátette, hogy szerinte a baloldal nem oltásellenes.

Mesterházi Attila (MSZP) a pártján belüli politikai nyomásgyakorlásra utalt azzal kapcsolatban, hogy miért írta alá ötvenedmagával azt a határozati javaslatot, amellyel az ellenzék a kínai vakcina beszerzésével és engedélyezésével kapcsolatos intézkedéseket akarta számon kérni a kormányon.

– Nálunk is frakciófegyelem volt – fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott interjújában kifejtette: – Az oltásellenesek hangja nagyon erős. Lényegében a teljes baloldal oltásellenes. Eddig a keleti vakcinákat támadták, most pedig az oltóanyagok hatékonyságát kérdőjelezik meg – reagált a miniszterelnök a baloldali pártok elmúlt hetekben folytatott tevékenységére.

– A mi vizsgálataink szerint az első oltás utáni visszabetegedés aránya egy százalék körüli, és minden vakcina egyformán hatékony. Tehát vissza kell utasítani az oltásellenességnek azt a formáját is, ami azt kérdőjelezi meg, hogy a vakcinák hatékonyak-e – mutatott rá.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: az adatok alapján a Sinopharm jobb, mint a Pfizer, és a Szputnyik V a legjobb az itthon beadott oltóanyagok közül, majd azt is hozzátette, hogy

mindegyik vakcina rendkívül hatékony, és már az első dózis után is megfelelő védelmet biztosítanak a koronavírus ellen. Jelezte, hogy a hatékonysági vizsgálat eredményét is nyilvánosságra fogják hozni.

Hans Kluge, a WHO tisztségviselője a héten járt Budapesten. Látogatása során elmondta,

Magyarország hatékonyan kezelte a járványt, és széles körű oltóanyag-beszerzéssel védte meg az embereket.

– Magyarország életmentő eszközként tekintett az oltásra, ami független a geopolitikától. Ez nagyon fontos, mert ez az egyetlen út, amely kivezet minket a világjárványból – fejtette ki, majd hozzátette: lenyűgöző látni, hogy Magyarországon május végére minden regisztrált személy hozzájuthat a vakcinához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.