A pandémia ellenére megélénkültek a csempészek

A csempészek a pandémia ideje alatt is aktívak. A szerb határszakaszon megnövekedett migrációs nyomás mellett a hagyományos csempészek is aktívak lettek. Röszkén az alkohol, a cigaretta, a húsáruk és a marihuána az Európai Unióba illegálisan behozni tervezett slágercikkek.

2021. 04. 20. 13:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi hónapokban ugrásszerűen megnőtt a migrációs nyomás az ország déli határain. Idén már több mint 21 ezer határsértőt és majdnem kétszáz embercsempészt fogtak el a magyar rendőrök. A sikeres fellépés komoly fejfájást okoz az embercsempészet szervezőinek.

– Ez a 197 csempész 1300 migránssal lett megfogva. És azt lehet látni, hogy miután ennyi embert ki tudtunk szedni a bűnszervezetek szállítói köréből, most egy pici megtorpanást látunk – mondta Boross Zoltán, a Nemzeti Nyomozó Iroda illegális migráció elleni osztályát is irányító ezredes. Mint azt megírtuk, TikTokon, Facebookon kénytelenek szállítókat toborozni a térségünket uraló embercsempészbandák, miután a magyar rendőrök sorra fogják el az esetenként két tucatnál is több migránst Nyugat felé szállító segítőket.

A migrációs nyomás növekedésével, a térségben az embercsempészet mellett felélénkült a hagyományos csempészet is. A HírTV Riasztás című bűnügyi műsorának stábja Röszkén forgatott, ahol az elmúlt hónapokban több rekordfogás is volt – az erről szóló összefoglaló ma este kerül adásba.

A járványhelyzet miatt bevezetett szigorítások hatására csökkent a legális határátlépésre jelentkezők száma. A legtöbben vendégmunkások, akik a határtól 30 kilométeres távolságban dolgoznak, de a várakozó autók között mindig akad egy-egy kakukktojás.

Röszkénél gyakori, hogy alkoholt próbálnak becsempészni az Európai Unióba
Fotó: HírTV, Riasztás

– Meglehetősen nagy mennyiségben derítenek fel kábítószert a kollégák, többségében marihuánát, kisebb mennyiségben heroint, illetve nagyon minimális kokaint is – mondta a Riasztásnak Némedi Varga Éva, vámigazgatási referens.

Tavaly decemberben például egy osztrák autó akadt fenn az ellenőrzésen. A bolgár sofőr azt állította, semmilyen elvámolni valója nincs, így a NAV munkatársai úgynevezett kockázatelemzés alapján döntöttek egy tételes vizsgálat mellett. A pénzügyőrök a pótkerék kipakolása után, a műanyag gyári borítás alatt és a küszöböknél is átalakítás nyomaira bukkantak. A rejtekhelyekről 33 vákuumfóliázott csomagban, csaknem 15 kilónyi marihuána került elő, melynek feketepiaci ára meghaladja a 37 millió forintot.

A csúcsévben, 2017-ben 45 futárt kaptak el, több mint egy tonna marihuánát találtak náluk. Aztán visszaestek a számok, a következő két évben összesen buktak le ennyien, ők 340 kiló füvet akartak Magyarországra juttatni. Tavaly, a pandémia kitörése után még inkább csökkentek a számok, már csak 12 embert fogtak el, és csak 39 kiló tiltott növényt találtak náluk.

Röszkén a marihuána mellett a heroincsempészés is jelentős. Tavaly januárban itt próbált bejutni az országba és az unióba egy brit férfi, akinek az autóját tüzetesebb vizsgálat alá vették. A gyanú beigazolódott, az első ülések mögötti gyári padló rekeszeit átalakították.

A rejtekhelyről 22 kiló heroin került elő, melynek feketepiaci ára mintegy 264 millió forint.

A Riasztás úgy tudja, hogy a pénzügyőrök a heroin jellegzetes, ecetes szagát érezték meg.

A forgatás alatt érkezett egy milliókat érő Mercedes, melynek utasai Svédországba tartottak. A rendszám északi volt, az utasok azonban szerbek. Azonnal feltűnt, hogy valami nincs rendben velük, látszott rajtuk, hogy nem örülnek a tüzetesebb vizsgálatnak. A csomagtartóban, a csomagok alatt pálinkát akartak Svédországba vinni. Az egyik bőröndben pedig szépen sorakoztak a füstölt kolbászok, egy füstölt csülök és szalonna, ezekből egyetlen grammot sem lehet az EU-ba hozni. Az alkoholt lefoglalták, ez az úgynevezett bűnjelzsákba került, a húst vissza kell vinniük Szerbiába.

Röszkén idén már négy nagyobb kábítószerfogás volt, eddig 43 kilogramm marihuánát foglaltak le. Vagy a csempészek lettek aktívabbak, vagy a vámosok ügyesebbek.

– A gépjárművek gyári üregeiben, illetve ritkább esetben házilag átalakított rejtekhelyeken rejtik el az illegális szereket. Általában 10-20 kilogramm, ami utasforgalomban előkerül – mondta erről Némedi Varga Éva, vámigazgatási referens.

A kockázati elemzés után aprólékos kutatásba kezdenek a vámosok. Egy ilyen ellenőrzést láthatunk a röszkei magyar–szerb határon készült felvételen
Fotó: HírTV, Riasztás

A futárok 10-20 kilogrammos tétellel indulnak útnak, általában a határátlépőtől nem messze fekvő Szabadkáról.

Egy-egy sikeres útért ezer euró üti a csempész markát, ami ahhoz képest, hogy a bűncselekményért hosszú éveket lehet kapni, egyáltalán nem sok.

Olyan is előfordul, hogy a vissza nem fizetett uzsorakölcsön fejében kell bevállalni egy-két utat, de mással is zsarolnak a maffiózók. Legalábbis ilyen, és ehhez hasonló történeteket adnak elő azok, akik a bíróságon kötnek ki kábítószer-csempészés miatt.

Voltak érdekes esetek, például amikor az ablakmosó folyadék helyén tulajdonképpen folyékony halmazállapotú kokaint találtak a vámosok. Ez a fajta visszaalakítási mód inkább Kolumbia környékére jellemző. De maga a kokain sem jellemző errefelé, az elmúlt tíz évben mindössze 394 grammot találtak belőle a pénzügyőrök. Hasissal is 2017-ben találkoztak nagyobb tételben, abban az évben 113 kilogramm került elő az autók rejtekeiből. Szerbia felől tehát inkább az albán, illetve koszovói marihuána érkezik, de az viszonylag nagy tételben, néha igen trükkösen.

Egy koszovói autóbuszban 23 kilogrammnyi marihuánát találtak 2020 októberében, nem is akárhogyan elrejtve. A csomagtérben lévő több zsáknyi zöldpaprikába 23 kilogramm növényi törmeléket tömtek bele.

Ennek az alternatív receptnek köszönhetően a zsákos töltött paprika ára meghaladta az 58 millió forintot.

Röszkén a kábítószer mellett a cigaretta, és az alkohol a sláger. Előbbiből az elmúlt három évben 403 ezer doboznyit, utóbbiból több mint 24 ezer litert foglaltak le.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.