Elemér 2024. február 28.
logo

A pedagógusok háromnegyede regisztrált az oltásra

Csókás Adrienn
2021.04.10. 07:55
A pedagógusok háromnegyede regisztrált az oltásra

Az oktatásban dolgozók oltási akciója nemcsak a pedagógusokat érinti, hanem mindenkit, aki kapcsolatba kerül a gyerekekkel, legyen szó az iskolai gyakorlatát töltő egyetemi hallgatóról vagy a konyhai alkalmazottakról – hangsúlyozta lapunknak a Klebelsberg Központ elnöke. Hajnal Gabriella azt mondta, a pedagógusok mintegy 75 százaléka már kérte a vakcinát. Beszámolt arról is, hogy az általános iskolát szeptemberben kezdő, leendő első osztályosokat a napokban kell beíratni a kiválasztott intézményekbe. A járvány miatt idén is online jelentkezést javasolnak a szülőknek.

Fontos határidő közeleg a gyermekes családoknak: az április 15–16-án esedékes általános iskolai beiratkozás több mint 95 ezer leendő elsőst érint. Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ (KK) elnöke lapunknak elmondta, a járványhelyzet miatt

idén is azt javasolják a szülőknek, hogy lehetőleg ne személyesen, hanem online intézzék gyermekük beíratását. Ehhez már április 10-én, szombaton megnyitják a Kréta-rendszert használó iskolák esetében a jelentkezési felületet.

– Az elektronikus beiratkozáshoz csak a lakcímkártyát kell feltölteni, személyesen elég lesz a szeptemberi tanévkezdéskor bemutatni a dokumentumokat a kiválasztott iskolában. Most kell jelezni továbbá azt is, hogy a gyermek a kötelezően választandó órák közül hittanra vagy etikaórára fog járni – mondta Hajnal Gabriella, aki jelezte azt is, hogy a saját körzetébe tartozó gyermeket minden iskola köteles felvenni, de ha a körzetes gyerekeken felül marad még férőhely, azt a körzeten kívüli diákokkal is feltölthetik az intézmények.

Természetesen senkinek nem kötelező a helyi körzetes iskolát választania, és fontos tudni azt is, hogy az általános iskolák nem tarthatnak felvételi vizsgát. Alkalmasságit azonban szervezhetnek például a sportiskolák.

Hajnal Gabriella elmondta azt is, hogy az Oktatási Hivatalhoz benyújtott kérelmek alapján mintegy 16 ezer hatéves gyermek marad további egy tanévet az óvodában. Az iskolakezdést egy évvel halasztók idei létszáma nagyságrendileg nem változott tavalyhoz képest.

A pedagógusok soron kívüli oltásáról a KK elnöke közölte:

az érintettek többsége élt a lehetőséggel, úgy tudja, a pedagógusok mintegy 75 százaléka regisztrált az oltásra.

– Szeretnénk, ha a kollégák minél nagyobb számban el is mennének oltakozni, ezért is szervezte meg a kormány a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban dolgozók oltási akcióját. A múlt héten a köznevelési intézmények azon pedagógusait oltották, akik március 24. előtt regisztráltak, ezen a héten pedig a szakképzésben és bölcsődékben dolgozók kerülnek sorra, valamint a további, köznevelési intézményben dolgozó kollégák.

Célunk, hogy senki se maradjon ki azok közül, akik az intézményekben a gyermekekkel, tanulókkal kapcsolatba kerülnek. Értem ezalatt például iskolai, óvodai konyhán dolgozókat vagy azokat az egyetemi hallgatókat, akik a hosszú, összefüggő pedagógiai gyakorlatukat végzik. Azt szeretnénk, ha mindenki be lenne oltva, aki bármilyen módon is kapcsolatba kerül a gyerekekkel

– hangsúlyozta Hajnal Gabriella. Hozzátette: szeretné a köszönetüket tolmácsolni minden egészségügyi dolgozónak az áldozatos munkájukért.

A digitális oktatás tapasztalatait a szakember úgy értékelte, sokkal magasabb a valós idejű jelenléttel tartott online órák aránya, mint korábban volt.

Aktívabbak a kollégák, jóval felkészültebbek, és amióta az általános iskolák is digitális munkarendre tértek át, tízszeresére növekedett az élő kapcsolatban megtartott online órák száma a március előtti időszakhoz képest

– fogalmazott, hozzátéve: a legelső napon tapasztalt fennakadás óta jól működik a Kréta, illetve a Kréta-rendszer digitális kollaborációs tér nevű modulja, amely teljes körűen képes támogatni a pedagógusok online tanítását. Egyetlen jelzést sem kaptak, hogy az informatikai háttérrel probléma lenne, sokkal inkább a pozitív visszhangok jellemzők.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.