Az önkormányzati társasházakat sarcolja Újpest baloldali vezetése

Áprilisban már az emelt díjakat tartalmazó közös költséget és külön szolgáltatási díjakat tartalmazó számlát kapják meg a százszázalékos önkormányzati tulajdonú újpesti társasházak bérlői. Az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. a világjárvánnyal magyarázza a díjemelést, amelyet állításuk szerint a bérlők érdekében hajtanak végre, és a lakásokat szociális alapon bérlőkkel is megfizettetnek. A kiküldött tájékoztatót a momentumos Veréb László, a társaság vezérigazgató-helyettese írta alá.

Ritó Szabolcs
2021. 04. 26. 9:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Újpesti Vagyonkezelő (UV) Zrt. levélben tájékoztatta az önkormányzat százszázalékos tulajdonában lévő társasházak lakóit, hogy a járvány idején díjemelésre számíthatnak: a 2021. áprilisi számlában már a 2021. évre érvényes új közös költségek, illetve külön szolgáltatási díjak is megjelennek – olvasható a Veréb László (Momentum), az UV Zrt. vezérigazgató-helyettesének aláírásával ellátott levélben.

A díjemelés magyarázataként a szolgáltató arra hivatkozik, hogy az UV Zrt. az elmúlt évek során nagyon sok javítást, karbantartást valósított meg a bérlők érdekében, és a ráfordításokat nem terhelte rájuk – írják, majd azzal folytatják,

hogy a járvány kedvezőtlenül hatott a vagyonkezelő pénzügyi helyzetére, ezért „kénytelenek betervezni” a plusz kiadásokat a bérlők közös költségébe és különszolgálati díjába.

Amellett, hogy a vagyonkezelő szerint a társasházak elöregedett állapota miatt jelentősen emelkedtek a karbantartási költségek és a gépészeti rendszerek cseréje is időszerű, azt is leszögezik, hogy az építőiparban bekövetkezett drasztikus drágulás a fejlesztések költségeire is hatással van. A levél arról is beszámol, hogy a társasház biztosítását is úgymond aktualizálták, amely által az értékkövetés és fedezetbővítés a díjak további emelkedését vonja maga után.

Lapunk kérdésére Bartók Béla, a Fidesz újpesti szervezetének elnöke elmondta:

az UV Zrt. 2019-ben négyszázmillió forintos nyereséget könyvelhetett el, a 2020-as évre pedig hasonló mértékű nyereséggel számolhatnak, ami annak fényében kimondottan érdekes, hogy bevételeiket az újpesti lakásbérlőktől és a helységet bérlő újpesti vállalkozásoktól szedik be.

Bartók Béla szerint a díjak emelése és a nyújtott szolgáltatások között semmilyen összefüggés nincs, ez egy egyszerű pénzbehajtás, amely a legkiszolgáltatottabbak megsarcolása éppen a járvány idején.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a vagyonkezelő indokolása – miszerint a bérlők érdekében végeztek munkálatokat – nem állja meg a helyét, mivel a lakástörvény előírja, hogy a vagyonkezelő kötelessége elvégezni a megnevezett feladatokat. Furcsa és egyben jól jellemzi a vagyonkezelő és az önkormányzat hozzáállását, hogy ezzel a döntéssel éppen az önkormányzat százszázalékos tulajdonában álló lakások bérlőit hozta nehéz helyzetbe, míg a vegyes tulajdonú házakban lakó bérlőknél társasházi közgyűlési döntés hiányában egyelőre nem tudta keresztülvinni a díjak emelését.

– Az önkormányzati lakások bérlőitől számos esetben érkezett jelzés arról is, hogy a vagyonkezelő bagatellizálja a jelzett műszaki problémákat és csupán akkor avatkoznak be, amikor az már elkerülhetetlen. Nincs érdemi koncepció a karbantartási feladatokra, sokkal inkább tűzoltás szintjén működnek – fogalmazott.

Bartók Béla álságosnak nevezte a Déri Tibor (Momentum) vezette önkormányzat hozzáállását, mivel az önkormányzati választások idején a megfizethető lakhatással kampányoltak, ezzel szemben most egyre több és több terhet raknak a bérlők vállára.

Az eset miatt kérdéseket küldtünk az újpesti baloldali polgármesternek is, azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk válasz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.