Biztonságban közlekedhetnek a kerékpárosok Biatorbágyon

Mégis elérhető lesz rövidesen Biatorbágyon keresztül a Budapest–Balaton kerékpárút (BuBa). Egy civilnek mondott helyi ellenzéki csoport ugyan még a kerékpárosok kárára is blokkolja, hogy az állami beruházás az eredeti tervek szerint készüljön el, sikerült megoldást találni a problémára.

Kerékgyártó György
Forrás: Facebook2021. 04. 30. 10:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hamarosan átadjuk azt a biztonságos utat, amely gyalogosok és kerékpárosok számára készült, és lehetővé teszi, hogy biztonságosan jussanak el Peca-tó településrészen keresztül a városközpontba – mondta rövid videóüzenetében Tarjáni István, Biatorbágy polgármestere.

Tarjáni István polgármester már korábban jelezte, hogy alternatív nyomvonalon gondolkodnak
Fotó: Facebook

Az út átadása egy tavaly nyár óta húzódó probléma megoldásaként történhetett meg. Kormányzati terv, hogy Budapest és a Balaton között biztonságos és kényelmes kerékpárút húzódjon végig. Ennek kiépítése évek óta folyik, a Biatorbágyot érintő szakasz tervezése pedig már 2014-ben megkezdődött. Mint azt korábban megírtuk, noha a tervezés végig a nyilvánosság előtt zajlott, egy önmagát civilnek nevező csoport 2020 nyarán emelt kifogást az elképzelések ellen, akkor, amikor az építési munkálatok már Biatorbágy határában zajlottak. Arra, hogy nem civil ügyről van szó, erősen utalt a tény, hogy a tiltakozásba az országos politika baloldali képviselői is azonnal bekapcsolódtak. Az ellenzéki pressziónak engedve végül is Tarjáni István úgy döntött, hogy elindítja a helyi népszavazás kiírását, ez azonban a járványügyi helyzet miatt az ősszel meghozott döntés óta lehetetlen. A város tehát vár, és addig a határain belül nem építkeznek.

Biatorbágyon keresztül eddig is közlekedtek kerékpárosok, ám ez nem volt biztonságos. A kétsávos főúton, amelyen jelentős az autós forgalom, ugyanis semmi nem védte őket. Az elfogadott tervek szerint a főút egyik oldalán létesült volna kétirányú kerékpársáv, és ezt a megoldást kerékpáros-szervezetek szakértői is elfogadhatónak találták. Mint azt a polgármester a Magyar Nemzetnek korábban elmondta, a baloldali vétó miatti várakozás közben tárgyalások folytak a projektért felelős Révész Máriusz kormánybiztossal egy alternatív nyomvonal kijelöléséről, illetve arról, hogy a városon belüli tervezést és munkát a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt.-től átveszi a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Mostanra pedig elkészült az új gyalogos- és kerékpárút, amelyről Tarjáni István annyit közölt a videóban: ezen az úton el lehet jutni a most épülő Budapest–Balaton kerékpárúthoz, amelyet az ősz folyamán adnak át.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.