időjárás 15°C Orbán 2022. május 25.
logo

Fokozatosan nyitják meg kapuikat a keresztény templomok

Borsodi Attila
2021.04.16. 07:39
Fokozatosan nyitják meg kapuikat a keresztény templomok

Visszatérnek lassacskán a magyarországi keresztény egyházak a személyes jelenlét mellett megtartott szentmisékhez, istentiszteletekhez. A katolikus templomokban már most hétvégén hívek jelenlétében tartják meg a szentmiséket a magyarországi református egyházban május 2-től indulhat el a fokozatos nyitás.

Az Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által korábban kiadott rendelkezéseket továbbra is szem előtt tartva a nyilvános liturgiákról az illetékes megyéspüspökök rendelkeznek – közölte megkeresésünkre az MKPK . Hozzátették: ezeknek a rendelkezéseknek megfelelően április 17-től, szombattól újra mindenhol visszatérnek a hívek személyes jelenléte mellett megtartott szentmisékhez. – Továbbra is fontos hangsúlyozni, hogy a templomainkban is felelősen és körültekintően kell eljárni, figyelembe véve a járványügyi előírásokat, különös tekintettel a fertőtlenítőszerek használatára, a maszk viselésére és a védőtávolság megtartására.

Kézfertőtlenítő járvány idején tartott szentmisén a pázmándi római katolikus templomban
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Nyilvános istentiszteletek továbbra is csak a hatósági kijárási és egyéb járványügyi korlátozásokkal összhangban végezhetőek – tették hozzá.

Sziklai Dávid római katolikus atya a rakamazi plébánián szolgál káplánként. Kérdésünkre elmondta, hogy a legutóbbi vasárnapig nem tartottak személyes jelenlét mellett szentmiséket, de április 11-én már igen. – Mi korábban nem közvetítettük a szertartásokat, de igyekeztünk más módon kapcsolatot tartani a hívekkel. Kisebb ajándékokkal, szent barkával, húsvétkor szentelt gyertyával kedveskedtünk a családoknak. Szabad téren volt lehetőség a gyónásra is, és a hívek be tudtak jönni a templomokba imádkozni. A filiákban harangszó jelezte, hogy mikor van nálunk szentmise.

A szertartásokról pedig fényképeket és egyéb buzdító gondolatokat is tettünk ki a közösségi oldalra, de persze nagyon várták már a hívek a személyes találkozást, és mindenki rendkívül fegyelmezetten viselkedett a templomban – emelte ki a katolikus káplán, aki abban bízik, hogy az idő előre haladtával mind többen lesznek majd a szentmiséken.

 

Sziklai Dávid káplán
Fotó: szeminarium-eger.hu

S abban is reménykedik, hogy az első áldozást és a bérmálást, ha késve is, de a maga méltóságában, ünnepélyesen sikerül majd megtartaniuk. Azt ugyanakkor szomorúan mondta: fájó tapasztalat, hogy most elég sok temetésnél szolgálnak. Ez azért is van, mert más egyházközségben is helyettesítenek, mert az ottani atya kigyógyult ugyan a koronavírusból, de még lábadozik.

Az evangélikus egyházban az egyes gyülekezetek maguk dönthették és dönthetik el, hogy személyes jelenlét mellett tartják az istentiszteleteket vagy sem.

Györgyi Zsolt az alberti és a dánszentmiklósi gyülekezetek evangélikus lelkésze lapunknak elmondta, hogy a gyülekezetek eddig jellemzően a Püspöki Tanács javaslata alapján kényszerűen bezártak, ahogy ő fogalmazott: az online térbe vonultak. – Néhány helyről hallom, hogy a mostani hétvégén már személyes jelenlét mellett tartják az istentiszteleteket, de vegyes a kép. Akad, ahol így tesznek, máshol csak felvételt készítenek, de erre is be lehet ülni. Ugyanakkor ezek a felvételek sok helyen már a megelőző napon elkészülnek. Lesznek olyan gyülekezetek is, ahol csak digitális anyagot vesznek fel, és az lesz elérhető. A Püspöki Tanács most mindenesetre május eleji nyitást javasol – mutatott rá az evangélikus lelkész.

Györgyi Zsolt lelkész
Fotó: evangelikus.hu

Györgyi Zsolt kiemelte: a hívek nagyon várják már a személyes találkozást, főként az úrvacsorát. November közepe óta ugyanis csak szükség vagy beteg úrvacsorát szolgáltattak ki a rászorulóknak.

Az úrvacsorai közösségre egy darabig még nem is lesz lehetőség, mert közben nagyon közel kellene menni egymáshoz a híveknek.

A magyarországi református egyházban a nyitásról egy zsinati határozatot adtak ki. E szerint május 2-től indulhat el a fokozatos nyitás, addig nem engedélyezett, hogy személyes jelenlét mellett istentiszteletet tartsanak. A nyitásra utána is csak a járványügyi intézkedések szigorú betartása mellett, a helyi viszonyok figyelembevételével van lehetőség.

A fokozatos nyitás annyit tesz, hogy ahol nagyobb a templomtér, oda több embert be lehet majd engedni.

– Nálunk egy kis terem van, ide kevesebbet engedhetünk be, nálunk korábban, amikor újra kezdett durvulni a járványhelyzet, tíz hívő jelenlétében tartottuk meg az istentiszteleteket. Az alkalomra előre lehetett regisztrálni – mondta Márkus Tamás, az Őrmezői Református Gyülekezet lelkésze. Megjegyezte, korábban volt, ahol autós istentiszteleteket tartottak.

Református istentisztelet járvány idején Debrecenben

Az unitárius egyházban még nem született döntés a nyitásról. Albert-Nagy Ákos lelkész a Magyar Nemzetnek elmondta: még nem kaptak körlevelet arról, hogy mikortól lehet istentiszteleteket személyes részvétel mellett tartani.