időjárás 29°C Pál 2022. június 30.
logo

Óriási átverés! Karácsony Gergelytől rettegnek a bankok

Szemán László János
2021.04.11. 07:30
Óriási átverés! Karácsony Gergelytől rettegnek a bankok

Óriási átverés! Karácsony Gergelytől rettegnek a bankok, pedig csak kiberbűnözők támadnak a Bitcoin Loophole nevű befektetési ajánlattal. Ismét kéretlen és ravaszul megfogalmazott, illetve elhelyezett hirdetésekkel bombázzák a bitcoin szóra rákereső magyar felhasználókat az interneten a vélhetően ukrán és argentin csalók.

Óriási átverés! Karácsony Gergelytől rettegnek a bankok, pedig csak kiberbűnözők támadnak a Bitcoin Loophole nevű befektetési ajánlattal.

A pandémia miatt a kiberbűnözők elsődleges vadászterületévé vált a világhálón a legnagyobb közösségi oldal. A Facebookon a legváratlanabb helyen és időben zúdulnak ránk a kéretlen, „bankrengető” üzleti ajánlatok bitcoin-befektetésre. Ezek közös jellemzője, hogy közismert emberek nevével visszaélve valódinak látszó üzleti újságcikkekben győzködik a befektetőt az óriási lehetőségről.

Itt van például

Karácsony Gergely, akitől „rettegnek a bankok”, és azt ajánlja: addig fektessünk be bitcoinba, amíg a bankok meg nem akadályozzák ezt a vissza nem térő, fantasztikus lehetőséget.

Soha vissza nem térő alkalom! Csak itt! Csak most! Karácsony mint a befektetések guruja a kiberbűnözők hirdetésének a címlapján
Fotó: Facebook

Első pillantásra egy orosz nyelvű kertészeti portálról, a Kertésztippek című szakportálról tekint le ránk a pénzügyi zseni Karácsony, akiről ekkor még nem tudjuk, hogy mekkora lángész.

Kertésztippek

Összegyűjtöttük Önnek a tapasztalt kertészek leghasznosabb tanácsait.

Borscs idő

(A Kertésztippek című portál meghackelt címlapjának fordítása)

Amikor rákattintunk a Kertésztippekre, előbukkan maga a konkrét ajánlat, amit ha elolvasunk, azért átlagos tájékozottsággal is meg kell szólalnia annak a bizonyos vészjelző csengőnek: valami itt nem stimmel.

Karácsony banki zsenialitása megriasztotta a kormányt és a pénzintézeteket. Mindez meglehetősen távol áll a valóságtól
Fotó: Facebook

Mit is írnak?

Idézek néhány mondatot az álportálon arcunkba nyomott hirdetési kamucikkből, Karácsony Gergelyről.

„Szociális ügyekben kifejezetten progresszív politikát visz a budapesti polgármester, Karácsony Gergely. Merész és egyenes emberként vált híressé, aki nem fél megosztani másokkal, hogyan keresi a pénzét.

Múlt héten a Hír TV Bayer-show-jában tűnt fel, ahol bemutatott egy új »vagyonosodási kiskaput«, ami szerinte 3-4 hónap alatt bárkiből milliomost hozhat létre. A 45 éves minden magyar lakost biztat ezen remek lehetőség kipróbálására, mielőtt azt a bankok örökké lekapcsolnák. Kiemelte, hogy most a családok beruházására helyezik a hangsúlyt.

És valóban, percekkel az interjú vége után a Nemzeti Bank telefonált, hogy megállítsa Karácsony interjújának a sugárzását – de akkor már túl késő volt.”

És ekkor előjönnek a Bitcoin Loophole nevű, fantasztikus befektetéssel.

Interjú formában maga Karácsony Gergely beszél erről.

„Lehet, hogy hallottál már erről az új kriptovaluta-befektetési felületről a következő névvel: Bitcoin Loophole, amivel átlagos emberek Magyarországon, Ázsiában és Észak-Amerikában egy éjszaka alatt vagyonosak lehetnek. Te is szkeptikus lehetsz, hisz túl jól hangzik, hogy igaz legyen. […] Ezt megértem, mert én is ugyanezt gondoltam, mikor egy megbízható barátom mesélt róla. De amint a saját szememmel láttam, mennyi pénzt keres, nekem is ki kellett próbálnom. […] Örülök, hogy kipróbáltam, mert ezzel kerestem a legegyszerűbben a legtöbb pénzt. Ez naponta automata üzemmódban több tízezer forintot jelent. Ez szó szerint a lehető leggyorsabb mód, amivel jelenleg rengeteg pénzt kereshetsz. De nem tart már sokáig, ha egyre több és több ember szerez róla tudomást, vagy ha a bankok örökre lekapcsolják.”

Nézzük, mi is történik

A világháló keresőoldalain a pandémia miatt átalakult üzleti lehetőségeknek köszönhetően megnőtt a bitcoin szóra kereső befektetők száma. Ezt kihasználva a Bitcoin Loophole nevű pénzügyi befektetési ajánlattal kezdték bombázni a netezőket.

A befektető rákeres például a ­Google-ban a bitcoin szóra, a hirdetéseket optimalizáló algoritmusok pedig optimalizálják a felhasználónak az általa használt közösségi oldalakon a kéretlenül feldobandó hirdetéseket a bitcoinról. Az eddigi hatósági és szakmai elemzések szerint a főleg ukrán és argentin bűnözőkből álló csalók készítette és működtette Bitcoin Loophole nevű virtuá­lis valutára szóló befektetési ajánlatot egy olyan algoritmus irányítja a bit­coin szóra kereső felhasználó eszközeire, ami egy létező híroldalt vagy hirdetést hekkel meg, ír felül. Napjainkban éppen Karácsony Gergely főpolgármester vagy éppen Széles Gábor üzletember nevét használva fel illegálisan. Széles esetében ugyanaz a folyamat, mint Karácsony esetében. Borshch time (Borscsidő) című hirdetés ugrik elénk, amit megnyitva azonnal a Bitcoin Loophole-nál járunk.

Széles Gábor üzletember is áldozata lett a bitcoinnal csaló kiberbűnözőknek, jogtalanul felhasznált nevével hirdetik az „óriási befektetést”
Fotó: Facebook
Bitcoin Loophole, az óriási, kiberbűnözők kínálta befektetési lehetőség
Fotó: Facebook

Nincs védelem a támadás ellen

A Bitcoin Loophole előéletét a HWSW nevű internetes informatikai magazin szakírója tárta fel a legmélyebben egy angol nyelvű tanulmányban. A Bitcoin Loophole a bitcoin kereskedelmére épülő átverés (scam), amely 2018-ban vált ismertebbé, és amelyre már több fraud-monitoring és csalás elleni szervezet is felhívta a figyelmet. A Bitcoin Loophole magát irreálisan magas hozamokat ígérő, mesterséges intelligenciával támogatott kereskedési rendszernek állítja be, amely a valóságban csak arra szolgál, hogy kicsalja a befektető pénzét, körmönfont módszerekkel, többszörös áttételen keresztül, algoritmusokkal keresve és megtalálva a célpontokat.

A HWSW 2020. szeptemberi szakcikkéből kiderül: a csalók nemcsak Karácsony Gergely, hanem Soros György, Mészáros Lőrinc, Bige László és a köztelevízió reggeli műsorvezetőjének a nevét felhasználó csalicikkeket is bevetettek már eddig. A Facebook 2019 óta küzd a különféle kriptovaluta-csalásokkal operáló hirdetésekkel. A szakcikk szerint 2019-ben nagy port vert fel az Abu-Dzabi koronahercegének nevével visszaélő Bitcoin Loophole-kampány, amely a Facebook hirdetési platformját használta a terjesztésre. Védelem jelenleg nincs a Bitcoin ­Loophole-átverések ellen: csak a felhasználó éberségén, önfegyelmén múlik, hogy nem ül fel a szélhámosoknak.