Karácsony nem támogatja a helyreállítási tervet

Nem együttműködő a helyreállítási terv kapcsán Karácsony Gergely – hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökség.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2021. 05. 25. 10:11
KARÁCSONY Gergely
Beváltatlan ígéretek sora: ez a főpolgármester örökségeMTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem értjük, mi az akadálya annak, hogy Karácsony Gergely főpolgármester támogassa a magyar Helyreállítási és ellenállóképességi tervet olvasható a Miniszterelnökség keddi nyílt levelében. Emlékeztetettek:

A főváros vezetése a Helyreállítási terv társadalmi egyeztetési folyamatába csak a terv leadását megelőző hetekben igyekezett bekapcsolódni, noha a részvételre a kormánytól korábban többször is felkérést kapott.

„Palkovics László miniszter úr közel egy évvel ezelőtt, 2020 nyarán (mint európai uniós fejlesztésekért felelős miniszter), levélben kérte fel főpolgármester urat javaslatai megfogalmazására. A kérés válasz nélkül maradt. Ezt követően a magyar Helyreállítási terv társadalmi konzultációja keretében 2020. december 14-én államtitkárként kértem fel arra az ön által vezetett Budapesti Önkormányzatok Szövetségét, hogy vegyenek részt az egyeztetési folyamatban. A véleményezési, javaslattételi lehetőséggel azonban egészen március végéig nem éltek, noha addigra ezt már számtalan érdekképviselet, civil szervezet, önkormányzat megtette” – fejtették ki.

Karácsony Gergely egy év alatt sem járult hozzá konstruktív javaslattal a helyreállítási tervhez Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Azt is hangsúlyozták, hogy az államtitkárság munkatársai minden tájékoztatást és módszertani segítséget megadtak főpolgármester kollégáinak, hogy – a nem a kormány hibájából előállt késedelem ellenére – a Helyreállítási és ellenállóképességi tervhez érdemi észrevételeket tudjanak tenni.

A főváros ezután megfogalmazott javaslataiban a gyakran sokmilliárdos tételeket főpolgármester úr kollégái egy SMS átlagos hosszúságával próbálták alátámasztani. A főváros terveinek szakmai kidolgozatlansága és számszaki alátámasztottságuk teljes hiánya még a javaslatok érdemi mérlegelését is rendkívül megnehezítette” – fogalmaztak.

Megjegyezték: bár a fővárosi önkormányzat az ország leggazdagabb helyhatósága, a főváros javaslataiban mégis a magyar Helyreállítási terv forrásainak közel egyharmadát Budapesten kívánták felhasználni, mit sem törődve Magyarország fővároson kívüli részének igényeivel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.