Balog Zoltán: Olyan egyházat szeretnék, amilyet Jézus akart

„Új gyülekezetek létrehozásában, iskolai oktatásban és a szociális szférában egyaránt sok dolga van a református egyháznak” – mondta Balog Zoltán, a református zsinat lelkészi elnöke a Szemlélek.hu-nak adott interjúban. A püspök úgy fogalmazott: olyan egyházat szeretne, amilyet Jézus akart.

Magyar Nemzet
Forrás: Szemlélek.hu2021. 05. 22. 13:23
BALOG Zoltn
Balog Zoltán püspök az egyház dolgozóinak jól létét tartja a munkája egyik legfontosabb feladatának MTI/Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egy kórházat úgy fenntartani, ahogy például ma a Bethesda Kórházat fenntartják az orvosok, az ápolók és a lelkipásztorok, amelyből sugárzik, hogy itt több van, mint az egyszerű gyógyítás, mert itt az ember teste, lelke és az egész élete a fontos, ezt csak az egyház tudja így megvalósítani” – mondta Balog Zoltán dunamelléki református püspök a Szemlélek.hu-nak adott interjúban.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának a lelkészi elnöke szerint az egyház növekvő szerepvállalása például az oktatásban lehetővé teszi, hogy azon fiatalokhoz is eljusson az istenhit üzenete, akik nyitottak lennének a tanításra, maguktól azonban nem fognak templomba járni.

„A templomunkban például van egy Fassang László irányításával épített orgona, ami nagyon hasonlít ahhoz, amit Bach álmodott meg magának, de soha nem tudott megépíteni. Ezzel a hangszerrel olyan színvonalas koncerteket tudunk tartani, melyekre olyan emberek is bejönnek, akik egyébként nem lépnének be a templomba” – mutatott rá a püspök.

A fiatalok megszólításával kapcsolatban Balog emlékeztetett, hogy Magyarországon elsőként hozták létre a Kallódó Ifjúságot Mentő Missziót. „A Magyarországi Református Egyház már 1985-ben aktívan foglalkozott drogfüggőkkel, amikor az állam még nem. Ez is olyan szolgálat az emberek felé, amin keresztül megismerték egyházunkat” – mondta.

A püspök fontosnak tartja a lelkipásztorok, hitoktatók, lelkészfeleségek, betegápolók, szegényeket gondozók, a drogfüggőkkel vagy alkoholfüggőkkel foglalkozók megerősítését, amelyet a munkája egyik legfontosabb célkitűzéseként említett.

Balog Zoltán püspök az egyház dolgozóinak jóllétét tartja a munkája egyik legfontosabb feladatának
Fotó: MTI/Cseke Csilla

„Lehetnénk jobbak abban, hogy a mi életünket boldogabbá, gazdagabbá tevő üzenetet eljuttassuk azokhoz, akik még nem hallottak róla, talán nem is akarnak. A misszióban van még tennivalónk bőven” – válaszolta Balog Zoltán arra a felvetésre, hogy a református egyház kevésbé van jelen a nem hívők vagy keresők életében.

A püspök szerint az egyházon belül olyan problémákat is meg kell oldani, mint hogy a gyülekezetek nagyságából adódóan hatalmas különbségek alakulhatnak ki a lelkipásztorok fizetése között. „Sok lelkipásztor anyagilag is méltatlan körülmények között végzi a munkáját, túl nagyok a jövedelemkülönbségek a nagy és a kis gyülekezetek között, tehát ezen a téren is van tennivaló” – fogalmazott Balog Zoltán, és hozzátette, hogy ma már teológus végzettséggel is van lehetőség a pályamódosításra, ami az egyházi dolgozók körében is felerősítette a fluktuációt.

Az interjú teljes szövegét itt olvashatják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.