időjárás 3°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Karácsony Gergelynek a megrendelő szempontja a fontos

Magyar Nemzet
2021.05.16. 06:45
Karácsony Gergelynek a megrendelő szempontja a fontos

A baloldali miniszterelnök-jelölti versenybe szombaton bejelentkező Karácsony még egy 2007-es kerekasztal-beszélgetésen mondta azt, hogy a megrendelő szempontjai a legfontosabbak. Továbbá a főpolgármester szerint a kutatások eredményeit addig lehet csavarni, míg a saját igazát tudja azokkal alátámasztani. Mindez felveti, hogy vajon a baloldali előválasztás mennyire fog tisztán zajlani, vagy már egy előre lefutott versenynek lehetünk majd a szemtanúi.

Tegnap jelentette be Karácsony Gergely, hogy részt vesz a baloldal miniszterelnök-jelölti versenyében, azonban a főpolgármester nem mindig rendelkezett politikai ambíciókkal. Még 2007-ben, amikor Karácsony a tudományos életben képzelte el a jövőjét, azt nyilatkozta a Századvég által szervezett kerekasztal-beszélgetésen, hogy a kutatói munka során a társadalmi valóság feltárása helyett fontosabb a megbízó szempontjainak az érvényesítése.

„…elsősorban nem az úgynevezett rétegződéskutatással, hanem sokkal inkább életstílus-kutatásokkal foglalkozom. Ezt pedig nem azért teszem, hogy le tudjam írni a nagybetűs VALÓSÁGOT, hanem azért, hogy egy meghatározott szempontból tudjam leírni azt. Ez a meghatározott szempont a megrendelő szempontja.”

Említésre méltó, hogy a főpolgármester családi cége az említett időszakban Gyurcsány Ferenc szocialista–szabaddemokrata kormányától több tíz millió forint értékű tanácsadói megbízást kapott. A Gyurcsány-körhöz fűződő kapcsolatai a mai napig erősek a főpolgármesternek.

Az egyesült baloldal lehetséges miniszterelnök-jelöltje a magyar társadalom kapcsán a saját elképzeléseit tekintette elsődlegesnek, amihez a valóságot akarja hozzáigazítani. Karácsony a tudományos munka kapcsán elmondta:

„Van egy elképzelésem arról, hogy a társadalom milyen, és addig fogom az adatokat gyötörni, amíg alá nem támasztják, amit akarok. Akárki akármit is mond, ez így megy, nagyon jól tudom, nálam biztosan így megy.”

Ez a gondolatmenet felveti a kérdését annak, hogy vajon a baloldali előválasztás során valóban a szavazók döntenek-e a balliberális oldal közös miniszterelnök-jelöltjéről. Ugyanis Karácsony 2007-es gondolatmenete felveti annak a lehetőségét, hogy előtérbe kerülhet az eredmények alternatív értelmezése, esetleg az előválasztás előre eldöntött forgatókönyv szerint megy végbe.

A főpolgármester szerint a megrendelő érdekei a legfontosabbak
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az elmúlt napokban több kétes történet is napvilágot látott Karácsony Gergely múltjából.

A baloldal miniszterelnök-jelölti pozíciójára készülő Karácsony Gergely a 2018-as választási kampányát hazugsággal indította, ugyanis valótlanul állította, hogy doktori (PhD) fokozata van. A képzést azóta sem fejezte be, többek között a nyelvvizsga hiánya miatt. Emellett a baloldal lehetséges miniszterelnök-jelöltje a nyelvtudása miatt is kénytelen volt magyarázkodni, mivel azt állította, hogy van nyelvvizsgája, miközben csak egy lektorátusi igazolással rendelkezik angol nyelvből, ami alapján később, élve a megelőlegezett bizalommal, hat éven át adjunktusként taníthatott tudományos cím és nyelvtudás nélkül.

99% Gyurcsány - 1% Karácsony

Globália hasznos idiótája

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.