időjárás 23°C Jácint 2022. augusztus 17.
logo

Karikó Katalin elárulta, mire költené a Nobel-díjjal járó jutalmat

Forrás: ripost.hu
2021.05.24. 09:50
Karikó Katalin elárulta, mire költené a Nobel-díjjal járó jutalmat

Bár a hivatalos bejelentésre még októberig várni kell, sokan biztosra veszik, hogy Karikó Katalin idén Nobel-díjat és azzal együtt kilencmillió svéd koronát kap – írja a Ripost.hu.

Világraszóló elismerés és jelentős jutalom a Nobel-díj, melyre sokak szerint idén maximálisan esélyes a koronavírus elleni egyik vakcina feltalálója, Karikó Katalin, az mRNS-en alapuló vakcinák ugyanis a magyar biokémikus és amerikai kollégája, Drew Weissman szabadalmára épülnek.

Az M5 tévécsatorna pünkösd vasárnap vetített, Ez itt a kérdés című portréműsorában Sipos Szilvia többek közt arról kérdezte Karikó Katalint, ha megkapná a díjat, mire fordítaná az azzal járó pénzjutalmat (kilencmillió svéd korona, azaz 310 millió forint – a szerk.)?

– Kutató maradok mindörökké, és minden pénzt, amit kapok, azt oktatásra meg a tudományra fogom költeni

– kezdte a biokémikus, majd így folytatta: – A Magyarországon kapott Széchenyi-díjjal járó pénzösszeg felét már

a kisújszállási iskolának adtam, hogy a természettudományok oktatására és különböző programokon való részvételre fordítsák, a másik felét pedig a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő Csányi Alapítványnak adtam, mert én is hátrányos helyzetű voltam.

 

Az esetleges Nobel-díjjal járó hatalmas összeg kapcsán sem köntörfalazott, elárulta a terveit. – Olyan cégeket hoznék létre, melyek a mRNS-en alapuló, illetve neurodegeneratív betegségek gyógyításával foglalkoznának. Nem hordok ékszert, és ezek után sem fogok. 66 éves vagyok, ilyenkor már nem változik meg az ember, és nem vesz fel drága dolgokat és hobbikat, amikre költhetné a pénzét. Csak a kutatás marad – zárta szavait, és mutatott követendő példát Karikó Katalin.

A 40 perces műsort IDE kattintva tekinthetik meg.

Mennyi az annyi?

A Széchenyi-díjjal járó pénzjutalom összege a bérből és a fizetésből élők előző évi – a Központi Statisztikai Hivatal által számított – országos szintű nettó nominál átlagkereset ötszöröse, ötvenezer, illetőleg százezer forintra való felkerekítéssel. Információink szerint ez idén 16 millió forint volt.

A Nobel-díj mellé kilencmillió svéd koronát kapnak a díjazottak, ez mai árfolyamon mintegy 310 millió forint.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Mirkó István

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.