időjárás 3°C Ignác 2023. február 1.
logo

A megváltozott munkaképességűek munkahelye kétszeresen értékes

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.05.11. 14:54
A megváltozott munkaképességűek munkahelye kétszeresen értékes

Új üzemet adott át Berkesden Magyarország legnagyobb, megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégcsoportja. Az üzem az állami tulajdonú Kézmű, az Erfo és a Főkefe közhasznú nonprofit cégcsoport és a helyi önkormányzat együttműködésében jött létre, amely jelenleg 29 embert foglalkoztat, a létszámot a jövőben 65-re szeretnék bővíteni.

A kormány, az önkormányzatok és a foglalkoztatók összefogásának köszönhetően mára 44 százalékra nőtt a megváltozott munkaképességűek között az aktív dolgozók aránya. Jelenleg Magyarországon négy és fél millió ember dolgozik, közülük 155 ezer megváltozott munkaképességű ember – mondta Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató üzem átadásán Berkeseden.

Újabb, kormányzati támogatásokból megvalósuló, megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató üzemet adtak át Berkesden Fotó: MTI/Varga György

Az államtitkár kiemelte, hogy a kormány több olyan jogszabályt is alkotott, amelyek a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását segítik elő:

eltörölték a kereseti korlátot, bevezették a rehabilitációs hozzájárulási kedvezményt, és a 32 ezer embernek munkát biztosító védett foglalkoztatóknak – mint amilyen a Kézmű–Erfo–Főkefe is – jelentős, ez évben mintegy ötvenmilliárd forintos támogatást biztosítanak.

– Minden munkahely érték, de a megváltozott munkaképességűek munkahelye kétszeresen az, hiszen gazdaságilag és szolidárisan értéket teremt – emelte ki Fülöp Attila.

Az új üzem átadóján Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője is jelen volt. A politikus kiemelte, hogy az elmúlt tíz évben Magyarországon folyamatosan javuló eredményeket ért el mind a foglalkoztatás, mind az egy főre jutó nemzeti össztermék növekedésében, és ehhez hozzájárult a megváltozott munkaképességű emberek javuló foglalkoztatása is.

Az eseményen Csizi Péter, a cégcsoport vezetője is felszólalt. Kiemelte, hogy a Kézmű, az Erfo és a Főkefe közhasznú nonprofit társaságokból álló cégcsoport több mint tízezer megváltozott munkaképességű embernek ad munkát az ország 137 pontján, melyek közül számos helyen az önkormányzaton kívül a cégcsoport jelenti az egyetlen foglalkoztatót. Elmondta, a céljuk az, hogy a berkesdi üzemben a dolgozók száma a mostani 29-ről 65-re nőjön, s újabb munkafolyamatokba kapcsolódhassanak be.

Korábban adott interjújában Csizi Péter a Magyar Nemzetnek elmondta:

példaértékű a magyar kormány szerepvállalása a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásában. Az általa vezetett cégcsoportnak, valamint a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató ágazatnak jó a kapcsolata a kormányzat szakpolitikai szerveivel, és ennek köszönhetően a kormány valós problémákra tud választ adni.

Így született meg az év elején bejelentett döntés a keresetkorlát eltörléséről, amely egyre több megváltozott munkaképességű embert tesz érdekeltté abban, hogy munkát vállaljon.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.