Pikó meghátrált, egyelőre nem lesz drogambulancia a Teleki téren

Győzött a lakosság Pikó András felett, miután a balliberális polgármester erőszakosan akarta lenyomni a lakosság torkán a Teleki téren létesítendő józan kávézót és drogambulanciát. Pikó hétfőn folytatott volna tárgyalásokat Karácsony Gergely főpolgármesterrel, ám a Kallódó Ifjúságot Mentő Missziója elállt az intézményeik megnyitásától.

2021. 05. 13. 16:00
null
Pikó András (jobbra) Karácsony Gergely főpolgármesterrel Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Teleki tér 7-ben és környéken élők szava döntött Pikóék minden igyekezete ellenére. Nem lesz drogrehabilitációs központ. Bár a polgármester még ma is győzködte volna a lakosságot, a Református Egyház missziója meghallotta a környékbeliek tiltakozását és elállt a tervétől.

Pikó úr pedig „tollat” ragadott és már zajlik is a kommunikáció, mintha valóban ez lett volna a szándéka. A recept nem változik”

– közölte a józsefvárosi Fidesz. A kormánypárt hozzátette: a lényeg, hogy egyelőre nem terhelik egy újabb ellátóval a környéket. „Bármilyen hasonló ötletnél ott leszünk, felhívjuk majd a lakosság figyelmét, hogy ne kísérelje meg a baloldali vezetés újra a helyiek nélküli döntést” – nyomatékosította a helyi Fidesz.

A drogambulancia ügye hirtelen fordulatot vett, ugyanis csütörtök este még az önkormányzat lakossági fórumot tart a Teleki tér 7. szám alatti lakosoknak. Amit szintén lakossági felháborodás követett, ugyanis a helyhatóság nem engedte volna rajta részt venni a környék utcáiban élőket, csak egy kisebb közösséggel kívántak egyezkedni. Sőt, Pikó András a tiltakozó petíciót sem akarta átvenni a fórum előtt, azt gondolván, hogy okafogyottá válik, mert a lakókat meg tudja győzni.

Az egyik környéken élő lokálpatrióta hangot is adott az antidemokratikus döntésnek. A polgármesternek írt levelében tiltakozott az önkormányzat önkényes eljárása ellen. Arra szólítja föl minden szolidáris, józsefvárosi polgárt – de különösen a gettónak is nevezett, leszakadt részek lakóit – hogy ugyanezt tegyék az önkormányzat minősíthetetlenül önkényes és jogtipró eljárásával szemben.

„Egyúttal – mint a fórum egyik szervezőjét – fölhívom Könczöl Dávid, momentumos képviselő figyelmét is, hogy még a tegnapi jegyzetváltásainkban is a teljesen nyílt részvétel volt az a kiindulópont, ami a téma körüli egyeztetés alapját képezte. Mély meggyőződésem ezért, hogy ezzel a lépéssel az önkormányzat mai vezetői a szabad véleménynyilvánítás alkotmányos jogait korlátozó törvényszegők oldalára álltak, s ezzel minden legitimitásukat elvesztették a lakosság többségének szemében” – írta levelében az egyik lakó.

Ám ma reggel Pikó András közösségi oldalán hosszas magyarázkodás közepette azt írta:

az elmúlt hetek tanulsága és a lakóktól beérkező szempontok egyértelművé teszik, hogy hibázott, amikor ezt az egyeztetési-bevonási folyamatot nem kezdte meg korábban.

„Nem az a jó politika, amelyik körömszakadtáig ragaszkodik döntéseihez, hanem az, amely képes önkorrekcióra. A református misszió velünk egyetértésben azt a döntést hozta, hogy eláll a Teleki tér 7-be tervezett nappali ellátás megvalósításától – miközben valamennyi szereplővel együttműködésben folytatjuk egy olyan megoldás keresését, amely segítséget jelent a szenvedélybetegeknek és a támogatásra szorulóknak. Köszönjük a református misszió rugalmasságát, amely lehetővé teszi, hogy a lakókkal együtt folytatva a tervezést megvalósuljon a józan kávézó terve.” Vagyis a polgármester – feltehetően politikai megfontolásból – rájött, hogy erővel nem lehet döntéseket hozni, pláne úgy, hogy programjának fő eleme a részvételiség volt. Ami az írásából még kiolvasható: a balliberális polgármester nem tett le a drogambulancia létrehozásáról a kerületben, csak egy időre befagyasztotta terveit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.