Halpusztulásból politikai támadás

Egy kis méretű, velencei-tavi halpusztulást azonnal a Fidesz elleni politikai támadásra használtak fel „civilek”, a kampányakció­ba beszállt a balliberális média is. Közben kiderült, az elhullás nem tömeges méretű, másrészt természetes okai vannak és szó sincs mérgezésről.

2021. 06. 21. 6:44
null
Vannak olyan csoportok, amelyek a tó idei tursiztikai szezonját is beáldoznák a baloldal érdekében Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy támadó hangvételű bejegyzést tettek közzé napokkal ezelőtt a Civilek a Velencei-tóért kezdeményezés Facebook-oldalán, amelyben komoly vádakat fogalmaztak meg a tavon tapasztalt halpusztulás miatt. Gárdony Fidesz–KDNP-s polgármesterének üzentek – a politikust ugyan nem nevezték meg a bejegyzésben, de a szövegből és a hozzászólásokból ki lehet következtetni, hogy Tóth Istvánra gondoltak. Utaltak rá, hogy a halpusztulás a part felújításának következménye. „Mérgezett küszök ezrei, és azok, amelyek táplálkoztak belőle! Börtönbe a felelősökkel!” – vádaskodtak tovább. Arra kérték a bejegyzés olva­sóit, hogy akinek van ismeretsége a médiá­nál, intézkedjen. „Mi lesz pár nap, hét múlva, ha így kezdődik!?” – tették hozzá. A bejegyzés hozzászólói pedig még ennél is vadabb összeesküvés-elméleteket fogalmaztak meg, ökobarbárokról és a háttérben meghúzódó hatalmas üzletről írtak.

Hogy intézkedett-e valaki vagy a Népszava magától volt ennyire szemfüles, nem tudni, de az biztos, hogy még aznap késő éjszaka megjelent egy cikk a balliberális sajtótermék internetes oldalán. Ebben már egyenesen brutális halpusztulásról írnak, igaz, ebben az írásban nem neveztek meg felelősöket.

Mint utóbb kiderült, jobban is tették. A Magyar Országos Horgász Szövetség elnöksége másnap, június ­18-án közleményben adott teljesen természetes magyarázatot a halpusztulásra. A szakmai szervezet néhány ponton megjelenő, kismértékű halpusztulásról írt, amit sajnálatosnak nevezett, de hozzátette: nem egyedi jelenségről van szó. S egyben azt is megjegyezték, hogy több közösségi csoport, médium szenzációhajhász módon, a tények elferdítésének szándékával, a kommunikációjával veszélyezteti is a Velencei-tó helyi turisztikai szolgáltatóinak lehetőségeit. Egyúttal határozottan kijelentették, hogy az első vizsgálati eredmény szerint a halakkal egyértel­műen lokálisan kialakult relatív oxigénhiány végzett. – A természetes vagy akár a mesterséges eredetű mérgezés lehetősége, valamint emberre veszélyes kórokozó jelenléte kizárható a halpusztulás okai közül – szögezték le.

Vannak olyan csoportok, amelyek a tó idei turisztikai szezonját is beáldoznák a baloldal érdekében
Fotó: Bach Máté

Tájékoztatásuk szerint az történt, hogy az általában áprilisban ívó halak csak június közepén kezdtek el ívni, miközben a természetben hozzávetőlegesen két hét alatt zajlott le egy olyan biológiai folyamat, amely normál időjárás esetében legalább két hónap alatt történik meg. – A rohamosan felmelegedő vízben leívó, majd újra táplálkozni kezdő, ívástól legyengült állapotban lévő halakat valószínűsíthe­tően hirtelen érte egy olyan oxigénhiányos sokkhatás, amelyből már nem volt visszaút. A relatív oxigénhiány kialakulásában döntő szerepet játszott a hirtelen felmelegedés és napsütés hatására berobbanó algaállomány éjszakai oxigénfogyasztása és a szélcsendes időjárás is – mutattak rá. Ígéretet tettek arra, hogy a történtek utóéletét figyelemmel kísérik.

Kitértek arra is, hogy az elpusztult halmennyiség – bár a látvány horgászszemmel különösen szívfájdító – egyáltalán nem számít jelentősnek a tó halállománya arányában. – Azonban az alacsony vízállás és az elmúlt évtizedekben gyarapodó lágyiszapréteg mennyiségének ismeretében egy tartósan aszályos, hőhullámos időszak esetén akár további kisebb, lokális halpusztulásra is számítani kell a nyár folyamán, de ennek megelőzése egy ilyen kiterjedésű vízterület esetében ismereteink szerint egyáltalán nem lehetséges – fogalmaztak. Egyúttal felhívták a figyelmet arra, hogy a Velencei-tó vízminősége a fürdési, vízisport- és egyéb rekreációs szempontok, az emberi igénybevétel oldaláról jelenleg kiváló, így nincs szükség korlátozásra, azonnali beavatkozásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.