Július 1-től vezetik be az uniós digitális Covid-igazolványt hazánkban

Július 1-től vezetik be az uniós digitális Covid-igazolványt hazánkban – értesült a Magyar Nemzet. Lapunk információi szerint digitálisan és papír alapon is hozzáférhető lesz, ami a védettség mindhárom lehetséges formáját igazolja majd.

Csekő Imre
2021. 06. 23. 5:55
null
Nyíregyháza, 2021. május 19. Spiró Melinda szájsebész szakorvos átadja egy nőnek az oltási igazolást, miután beoltotta a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. május 19-én. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány fokozott erőfeszítéssel dolgozik azon, hogy július 1-től Magyarországon is bevezessék az európai uniós digitális Covid-igazolványt– értesült kormányzati forrásokból a Magyar Nemzet. Úgy tudjuk, hogy az uniós dokumentum nem a klasszikus értelemben vett oltási igazolvány lesz, hanem három különféle jogcímen igazolja majd a védettséget eltérő QR-kódok segítségével.

Kiderül majd a dokumentumból, ha annak tulajdonosa megkapta a koronavírus elleni vakcinát, igazolja majd, ha valaki egy meghatározott időintervallumon belül átesett a fertőzésen, illetve azoknak is jár majd, akik érvényes negatív PCR-teszttel rendelkeznek.

Lapunk információi szerint

az uniós digitális Covid-igazolványnak a tervek szerint lesz digitális és papír alapú változata is.

Előbbi – eltérően a hazai védettségi igazolványhoz kapcsolódó applikációtól – csak az első lekérdezés alkalmával kapcsolódik majd az internethez, amennyiben a használója engedélyezi az egyszerűsített bejelentkezést és ezzel az adatok mobilon történő tárolását. A szakemberek ugyanis azzal számolnak, hogy egyidőben akár 50 millió lekérdezés is érkezhet a rendszerbe, amelynek így egészen extrém mértékű terhelést is bírnia kell. Az uniós rendelet szabályozz a QR-kód felépítését, ezért a tervek szerint

az okmányon lévő három QR-kódot speciális, mobiltelefonra telepíthető leolvasó szoftverrel lehet leolvasni.

Az uniós digitális Covid-igazolványra jogosultak a szükséges QR-kódokat az ügyfélkapus hozzáférésükkel bejelentkezve az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér Lakossági Portálján keresztül kaphatják majd meg, vagy ha papír alapú igazolást kérnek, azt a kormányablakoknál ingyen igényelhetik.

Úgy értesültünk, hogy a kormány előrehaladott tárgyalásokat folytat a háziorvosokkal, hogy őket is be lehessen vonni a papír alapú igazolás kiállításába, nekik ugyanis van hozzáférésük a szükséges adatokat tartalmazó Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez.

Gulyás Gergely még a június 3-i a kormányinfón beszélt róla, hogy

július elsejével vezethetik be az uniós Covid-igazolványt.

A kormány az unión kívüli országok esetében, illetve az uniós igazolás megérkeztéig kétoldalú megállapodásokkal biztosítja a magyarok számára a szabad utazás lehetőségét. Eddig összesen 16 olyan ország van, amellyel sikerült egyezségre jutni. Az unión kívüli államok közül a magyarok

 • Albániába,
 • Bahreinbe,
 • az Észak-Macedón Köztársaságba,
 • Georgiába,
 • Kazahsztánb,
 • Marokkóba,
 • Moldovába,
 • Mongóliába,
 • Montenegróba,
 • a Szerb Köztársaságba,
 • Törökországba és
 • Ukrajnába is utazhatnak már,
 • ezen kívül az Unión belül

 • Horvátországba és
 • Spanyolországba
 • is szabadon utazhatnak a magyar állampolgárok.

  A téma legfrissebb hírei

  Tovább az összes cikkhez chevron-right

  Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

  Címoldalról ajánljuk

  Tovább az összes cikkhez chevron-right

  Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.