Meghökkentő drogprevenciós videót tett közzé a rendőrség

A kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napját 1988. június 26. óta évente ezen a napon tartják. A világnap alkalmával nyilvánosságra hozott kisfilmben döbbenetes őszinteséggel mesélnek fiatalok arról, hogyan vesztették el a drog miatt egyik barátjukat.

Végh Attila
2021. 06. 26. 14:37
BRFK
a 2018-as Kábítószeres Világnapon kitüntetett józsefvárosi Akciócsoport évente átlagosan száz drogárust juttatott a rácsok mögé Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy halálos drogos buli résztvevői mondták el a rendőrség kamerái előtt történetüket. A kábítószer-ellenes világnap alkalmával nyilvánosságra hozott kisfilmben döbbenetes őszinteséggel mesélnek a fiatalok arról, hogyan vesztették el a drog miatt egyik barátjukat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint 2020. május 10-én egy 17 éves fiú egy házibuliban kábítószer-fogyasztást követően kiugrott egy I. kerületi lakás ablakából. A barátok egy balatoni nyaralóból utaztak Budapestre szórakozni, és a buli előtt egyikük ismerősén keresztül kábítószert vásároltak. Az este folyamán a drogtól a fiú zavart és agresszív lett, és az egyik nyitott ablakon át megpróbált fellépni az ablakpárkányra. Ekkor még az egyik lány meg tudta őt fékezni, de a fiú átrohant a másik szobába, és az ott nyitva lévő ablakon kiugrott a második emeleti lakásból.

A fiút a mentők válságos állapotban kórházba vitték, de sérüléseibe pár nap múlva belehalt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói nemsokkal később elfogták azt a dílert, aki eladta a kábítószert fiataloknak. Az azóta is letartóztatásban levő drogárus pere várhatóan ősszel kezdődik meg a bíróságon.

A rendőrség Facebook-oldalán egy másik, meghökkentő videó azt mutatja be, hogyan épül le egy ember a drogok pusztító hatása következtében.

A szakértők szerint még mindig sokan gondolják úgy, hogy az egyszeri kipróbálásnak nem lehet komoly következménye.

Az egyik legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy nem tudják milyen szennyező anyag lehet a drogban, és kinek hogyan reagál a szervezete, így az első adag is súlyos következményekkel járhat.

Hartyányi Rita drogprevenciós mentálhigiénés szakértő elmondta, az utóbbi időkben világszerte elterjedt az a módszer, hogy

a megelőző programokat az ezerszer hallott tanácsok helyett sokkoló, meghökkentő hatású videókra, drogosok önvallomásaira cserélik.

A Magyar Nemzet információi szerint a lassan másfél évtizedes Montana Meth projekt (Montana állam rendőrei ötlete alapján indult a program) soha nem látott sikereket ért el a drogmegelőzésben. A pszichológusok kutatásai szerint az érintett korosztályt sokkal jobban megérinti a sokkoló megelőzés, erre odafigyelnek, ez visszatartó lehet. A magyar szakértő szerint a program sikerességét bizonyítja az is, hogy a szervezett kábítószeres bűnbandák igyekeznek minden módszerrel aláásni a programot, leszaggatják a plakátokat, blokkolják a videómegosztókat, de az is előfordult, hogy erőszakosan léptek fel a meghökkentő módszert használó szociális munkásokkal szemben.

A sokkoló bűnmegelőzés módszerét először a diszkóbaleseteknél használta a rendőrség: imitált balesetekkel mutatták be a fiataloknak, mi történhet, ha ittas járművezető mellé szállnak be egy áttáncolt éjszaka után. A pedagógusok tapasztalata az, hogy az ilyen, megrázó, tömény projektek találtak el igazán a kábítószer veszélyével érintett korosztályhoz.

A 2018-as kábítószer-ellenes világnapon kitüntetett józsefvárosi akciócsoport évente átlagosan száz drogárust juttatott a rácsok mögé
Fotó: Police.hu

Gyurcsányék nem támogatták

Korábban egy rendőrökből, pszichológusokból, zenészekből, televíziós szakemberekből álló civil szervezet, a Tiszta Szolnok 2006-ban megpróbálta már meghonosítani a sokkoló projektet. Pályáztak is drogprevenciós támogatásokért, de a Gyurcsány-kormány szakértői úgy vélték, hogy a durva módszer csak ártana a fiataloknak, ezért a programot nem támogatták, helyette például egy vidéki óvoda kapott százezreket drogprevenciós rajzversenyre, mintha az a korosztály lenne a legérintettebb a kábítószer okozta súlyos problémákban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.