Menekül az adatszolgáltatás elől Baja baloldali vezetése

A momentumos Nyirati Klára által vezetett Baja önkormányzata – fittyet hányva a transzparenciára – folyamatosan elutasítja a városvezető volt kabinetfőnökének javadalmazására vonatkozó közérdekű adatigényléseket. A város jegyzője legutóbb már saját korábbi állásfoglalásának is ellentmondva tagadta meg az adatszolgáltatást.

Munkatársunktól
2021. 06. 24. 8:30
null
Nyirati Klára, Baja momentumos polgármestere.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenáron elkerülné Baja Város Önkormányzata, hogy – eleget téve a közérdekű adatszolgáltatási kötelezettségének – nyilvánosságra hozza, mennyibe került a város momentumos polgármesterének, a baloldali összefogás jelöltjeként a város vezetését elnyerő Nyirati Klára kabinetfőnökének, Traszer Viviennek a javadalmazása. A város jegyzője nem hajlandó közölni, pontosan milyen munkáért és mennyi pénzt kapott a hölgy, aki idén áprilisi távozását megelőzően 2019-től protokollfőnökként, majd 2020 március 1-jétől kabinetfőnökként dolgozott a városvezető mellett.

Nyirati Klára, Baja momentumos polgármestere

Tavaly nyújtottak be először közérdekű adatigénylést az önkormányzati alkalmazottal kapcsolatban, amely révén szerették volna megtudni a pontos munkaköri leírását. Papp Zoltán, a város jegyzője válaszában ekkor még elismerte, hogy Traszer Vivien munkaköri leírása közérdekből nyilvános személyes adatnak minősül, de – arra való hivatkozással, hogy az adatigénylő Kimittud.átlatszó.hu azonnal megjelenítené az interneten az ahhoz kapcsolódó személyes információkat – megtagadta az adatszolgáltatást.

Idén már az Adatradar csapata nyújtott be közérdekű adatigénylést Traszer Viviennel kapcsolatban, hogy megtudják, a volt kabinetfőnök – akinek munkaviszonya időközben megszűnt – milyen javadalmazásban részesült, és kapott-e végkielégítést. Papp Zoltán jegyző az adatok kiadását június 3-án kelt levelében viszont már arra való hivatkozással tagadta meg, hogy azok azért nem közérdekből nyilvános információk, mert nem köztisztviselőként, hanem munkavállalóként alkalmazták a protokollfőnököt, akinek feladat- és tevékenységi köre nem kapcsolódott szorosan az önkormányzathoz, és ezért a kért adatok nem közérdekből nyilvános adatok.

Egy év alatt tehát megváltoztatta álláspontját a jegyző a Traszer Vivienre vonatkozó adatok közérdekűségéről, és korábbi állásfoglalásával ellentétes indoklással tagadta meg, hogy adatokat szolgáltasson a kabinetfőnökkel kapcsolatban. Ráadásul Papp Zoltán azt állította, hogy Traszer Vivien feladat- és tevékenységi köre nem kapcsolódott szorosan az önkormányzathoz, holott feladatai közé tartozott – többek között –, hogy háttéranyagokat, prezentációkat készítsen a polgármester részére, részt vegyen a városvezető egyes tárgyalásain, valamint elősegítse a polgármesteri feladatok napi ellátását.

Az Adatradar az ismételten megtagadott adatszolgáltatás miatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult az ügyben, így van még rá remény, hogy a jövőben kiderül, mennyibe került Traszer Vivien rövidre sikerült önkormányzati karrierje a bajaiaknak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.