„Pikóék nyílt politikai bosszúhadjáratot indítottak”

A koronavírus-járvány különösen hátrányosan érintette a vendéglátóipart, a turizmust és a szállodaipart, e szektorokban Budapesten 54 ezer munkahelyet védtek meg és több mint 35 milliárd forintot fizettek ki bértámogatásként – nyilatkozta lapunknak Sára Botond, a főváros kormánymegbízottja. Az általa vezetett fővárosi kormányhivatal azért élt törvényességi felhívással a főváros és több baloldali vezetésű kerület döntésével szemben, mert azok ütköztek a helyi adók emelését megtiltó korábbi kormányrendelettel. Volt józsefvárosi polgármesterként sok panaszt kap amiatt, hogy a VIII. kerület drog- és hajléktalantanyává vált. Szerinte a Pikó András vezette önkormányzat lefújta a fejlesztéseket, támogatásokat von el, miközben nyílt politikai bosszúhadjáratba kezdett, aminek a józsefvárosiak isszák meg a levét.

2021. 06. 25. 8:40
null
A fővárosi kormánymegbízott, volt polgármester szerint Józsefvárosban érezhetően romlott a közbiztonság és a köztisztaság. Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szinte harci készültségben dolgoztak a kormányhivatalok az elmúlt másfél évben, a koronavírus-járvány alatt ugyanis teljesen más feladatok követeltek prioritást. Mennyire volt zökkenőmentes az átállás?

A veszélyhelyzet elrendelését követően a védekezés operatív feladatainak területi szintű végrehajtása a fővárosi és a megyei védelmi bizottságokra hárult, amelyek a kormányhivatalok mellett működtek, alapvetően néhány fős titkársággal; a járvány idején jelentősen meg kellett növelni a létszámot. Ehhez a humán- és anyagi erőforrást a kormányhivatal biztosította. Kezdetben a vírus terjedésének lelassítása volt a cél, azokat a védekezési intézkedéseket kellett végrehajtani, amelyeket az operatív törzs meghatározott: tesztelést, maszkok és fertőtlenítőszerek elosztását, a kormánytisztviselőket át kellett irányítani más feladatokra. Ahogy haladtunk előre, a feladatok változtak, a védekezéshez rendelkezésre álló fegyver az oltás lett. Amikor a védekezésről beszélünk, nemcsak az emberi élet védelmét értjük alatta. A munkahelyeket is meg kellett védenünk a vendéglátóiparban, a turizmusban és a szállodaiparban, ezeket a szektorokat hátrányosan érintette a járványhelyzet. Budapestet tekintve már harmincötmilliárd forintnál tartunk a kifizetett bértámogatásokat illetően, 54 ezer munkavállalót segítettünk ahhoz, hogy megmaradjon a munkahelye.

– A baloldali önkormányzatok folyamatos pénzelvonásról és az emberek cserbenhagyásáról beszélnek, vagyis pont az ellenkezőjéről, mint amit ön állít.

– A kormány számos baloldali önkormányzat munkavállalóit is megvédte. Ha csak a fővárosi tulajdonú Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-t említem, ott a bértámogatás 800 munkavállalónak biztosította a megélhetést, mindez havonta 140 millió forintba került az adófizetőknek. Karácsony Gergely főpolgármester mindig arra hivatkozik, hogy a kormány elvonja a pénzt, ugyanakkor azt elfelejti megemlíteni, a fővárosi cégek mennyi támogatást kaptak arra, hogy meg tudják tartani a munkavállalóikat. Említhetnénk még a színházakat, a kerületekben működő nonprofit kulturális cégeket is. Aki a támogatás igénylési feltételeinek megfelelt, megkapta. Sőt, előfinanszírozás volt, az ellenőrzés utána lesz, mert nem szerettük volna, hogy bárkinek várnia kelljen a pénzre, arra azonnal szükség volt. Fontos megjegyezni, hogy a cégek a bejelentett bér után kapták a bértámogatásokat. Ha valaki minimálbérre jelentette be a saját munkavállalóit, ők nyilván ennek megfelelő arányban kaptak támogatást.

– Törvényességi felhívásokat kezdeményeztek több baloldali önkormányzat ellen. Miért volt erre szükség?

– A kormányhivatalnak jogszabályból eredő feladata, hogy minden fővárosi kerületet törvényességi szempontok alapján ellenőrizzen. Hangsúlyozom: ez nem lehetőség, hanem kötelezettség. A kormányzat hozott egy döntést decemberben, ami arról szólt, hogy nem lehet az emberek terhét tovább növelni. Régi baloldali berögződés, hogy válsághelyzetben az embereket sarcolják és tőlük vesznek el. A Fidesz–KDNP-kormány ennek az ellenkezőjét teszi, azt képviseli, hogy az embereket segíteni kell. Ilyen intézkedés volt a hitelmoratórium és a bértámogatás bevezetése is. A mi dolgunk, hogy e magasabb szintű kormányrendeletben foglalt célkitűzéseknek – az itt élő emberek érdekében – érvényt szerezzünk. Nem az én jó- vagy rosszindulatomon múlik, hogy egy önkormányzat sért-e jogszabályt vagy sem. Ezek objektív körülmények, amiket mind a 23 kerületben vizsgálunk. Ahol a kormányrendelettel szembementek a kerületi önkormányzatok, kénytelenek voltunk törvényességi felhívással élni. A jogszabály kimondja, hogy az adó- és egyéb díjemelésekről ugyan döntést lehet hozni, de nem lehet hatályba léptetni azokat 2022. január elsejéig. A fővárossal és hét baloldali vezetésű kerülettel szemben éltünk a törvényességi felhívással. Egyetlen városrész volt, amelyik nem ismerte el a jogszabálysértést: a VIII. kerület. Ezért – a józsefvárosiak védelme érdekében – kénytelenek voltunk bírósághoz fordulni. A Kúria az ügyben azonnali jogvédelemről döntött, a kerületiek mellé állt, és megtiltotta a parkolásidíj-emelést előíró helyi rendelkezés alkalmazását.

A fővárosi kormánymegbízott, volt polgármester szerint Józsefvárosban érezhetően romlott a közbiztonság és a köztisztaság
Fotó: Teknős Miklós

– Pikó András józsefvárosi polgármester azt állította, hogy ön akarja megsarcolni a józsefvárosiakat.

– A VIII. kerületi baloldali vezetés Gyurcsány Ferenc kottájából játszik, ezért nem meglepő, hogy továbbra is úgy gondolták, járványhelyzetben helyes az emberek sarcolása. Nem tudom, milyen indíttatásból hozták meg ezt a döntést – személyes érzelemből vagy alkalmatlanságból –, a lényegen nem változtat és a kerületieken sem segít. Ahelyett, hogy vállalták volna a felelősséget, ragaszkodnak a hibás döntésükhöz, és elvették a kerületiek parkolási kedvezményét. Nyílt politikai bosszúhadjáratot indítottak, amelynek egyedüli kárvallottjai a józsefvárosiak. A jelek szerint úgy gondolják, hogy a politikai játszmák előbbre valók, mint a kerületieknek járó kedvezményes parkolás. A helyi Fidesz–KDNP-frakció kezdeményezésére a városvezetés nem hívja össze a képviselő-testületi ülést, nem mernek nyílt vitát vállalni ebben a jogszabályellenes és elvtelen ügyben, ezért visszakoztak. Továbbra is félrebeszélnek és hazudoznak az ügyben, de a legfontosabb akkor is az, hogy a józsefvárosiaknak nem kell többet fizetniük a parkolásért.

– A hírek szerint a jövő évi országgyűlési választásokon a Fidesz–KDNP jelöltjeként ön indul a Józsefváros–Ferencváros választókörzetben. Mi a véleménye, milyen változások történtek e körzetben az elmúlt másfél évben?

– Nem jó hírek jönnek Józsefvárosból, nincs jó állapotban a kerület. Nagyon sokan keresnek meg panaszokkal. Az önkormányzati választási kampányban egyvalamit mondtunk: ha a baloldal veszi át az irányítást, akkor Józsefváros újra drog- és hajléktalantanya lesz. Csak arra nem gondoltunk, hogy ez ilyen gyorsan megvalósul. A mostani városvezetésnek eddig abban merült ki a teljesítménye, hogy rengeteg elvonás történt. Először elvették a szociális ágazatban dolgozók 13. havi bérét, majd drasztikusan lecsökkentették a társasházak támogatását. A Józsefváros újjáépül program harmadik ütemét lefújták, ezzel szemben a saját bérköltségeiket, politikai kiadásaikat növelték. Létrehoztak egy háromszázmillió forintba kerülő közösségi részvételi irodát, azt viszont nem tudjuk, hogy az oda felvett politikai aktivisták valójában mivel foglalkoznak. A polgármester láthatóan nem kéri ki senki véleményét, maga hoz döntéseket. Huszonkét ügyvédi és tanácsadói szerződést kötöttek, a korábbi fejlesztési programokat viszont leállították. Egyetlen ígért fejlesztés valósult meg: a mobil vécék kihelyezése, de az is inkább problémát okoz, semmit megoldást. A legfájdalmasabbnak a közbiztonság romlását tartom, a kerületi rendőrség messze nem kapja meg azt a támogatást, ami a jobboldali vezetés alatt természetes volt. Nem beszélve a köztisztasági helyzetről: a baloldal a kampányában azt ígérte, megduplázzák a forrást erre a célra, de még a korábbi mértéket sem tartották meg, ehelyett leszerelték a kerület kukáinak egy részét is.

– Pikó András rendre azt állítja, hogy a kormány elvont minden forrást a kerülettől, Kocsis Máté, a kerület fideszes országgyűlési képviselője pedig bosszúból kivérezteti a kerületet.

– Érthetetlen, ami történik. A kerület irányítását a baloldaltól 2009-ben Kocsis Máté 11 milliárd forint adóssággal vette át, ezt az Orbán-kormány átvállalta. Én adósság nélkül, több mint 13 milliárd forinttal adtam át a kerület vezetését a baloldalnak, emellett idén rekordnak számító, 28 milliárdos főösszeggel gazdálkodik a városrész jelenlegi vezetése. (Amikor a kerület korábban milliárdos támogatást nyert a Magdolna-negyed rehabilitációjára, a büdzsé főösszege akkor is csak 24 milliárd forint volt.) Pikó és csapata mégis azt állítja, hogy semmire nincs pénz. A zárszámadásból kiderült, hogy tavalyról megmaradt közel ötmilliárd forint is, vagyis a számok azt mutatják, hogy a kerületnek igenis van pénze. Ráadásul soha – még a jobboldal vezetése alatt – sem volt olyan magas a VIII. kerület működési támogatása, mint most. Az önkormányzatnak nyújtott kormányzati támogatás nem tudták felhasználni, amiért a polgármester felelős: lejártak a határidők, nem kértek hosszabbítást, gyakorlatilag nem vették fel a földről azt a pénzt. Ezek után kérdezem, tulajdonképpen ki véreztet(ett) ki kit?

– Az előző kerületvezetés idején 2,2 milliárd forint állami támogatást kapott Józsefváros a káptalanfüredi gyermeküdülője fejlesztésére. Ön szerint miért húzódik mégis a beruházás?

– Miután a baloldali kerületvezetés kicsúszott minden határidőből, vissza kellett fizetniük a fel nem használt forrást. Ezt követően Kocsis Máté azzal a kéréssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy mégis biztosítson támogatást a beruházás befejezéséhez. Pikónak semmi más dolga nem lett volna, mint hogy írjon egy levelet, kérve a támogatás újbóli megadását. A polgármester ezt érthetetlen okokból hónapokig nem tette meg. A nagy kérdés, hogy ha egyébként van pénze a kerületnek, miért nem használják fel akár a tábor befejezésére, miért nem költik a józsefvárosiakra, mire tartogatják? 2019 őszén úgy adtuk át az önkormányzat vezetését, hogy a káptalanfüredi tábornak jogerős építési engedélye volt. A támogatásként elnyert forrásból önálló önkormányzati projektként befejezhető lett volna a felújítás. Olyan terveket készíttetünk, hogy egész évben lehessen ott táboroztatni, legyen egészségügyi szoba, konyha, étkező. Két szempontunk volt: jöjjön létre egy modern sport- és üdülőtábor, és az önkormányzatnak a lehető legkevesebb pénzébe kerüljön. De időközben kifutottak az időből, elvesztették a forrást, viszont felmentek az árak – kérdéses, hogy ezek alapján lesz-e valami a beruházásból. Annál is inkább, mert az önkormányzati strandot átláthatatlan körülmények között bérbe adták egy vitorlásegyesületnek, amely egész nyáron működik és szolgáltat, ezáltal a józsefvárosi gyerekek kiszorulnak onnan. A baloldali kerületvezetés bénázása miatt döntöttünk úgy, hogy az Alapítvány a Polgári Józsefvárosért szervezésében négyszáz gyermek nyaralását biztosítjuk Balatonfüreden.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.