időjárás 11°C Hedvig 2021. October 17.
logo

Újból egy internetről letöltött kamuképpel bukott le a baloldal

Máté Patrik
2021.06.13. 13:05
Újból egy internetről letöltött kamuképpel bukott le a baloldal

Pénteken tárta nyilvánosság elé a szivárványkoalíció a közös programtervezetét, amibe egy súlyos hiba csúszott – írta meg az Átlátszó. A balliberális pártok közös programtervét bemutató honlapon több területre osztva találhatók meg az elképzeléseik.

Az oldalon A romák helyzete pont illusztrálásánál a balliberális összefogás egy indiai családot ábrázoló stockfotóval illusztrálta a magyarországi romák helyzetét.

 

Az eredeti, bárki által letölthető kép itt található meg.

A közös alapvetésként meghatározott dokumentációt a baloldal Orbán Viktor bejelentései után hozta nyilvánosságra, bár a bevezetőjében jelzik, hogy ez még nem kormányprogram, annak a megalkotását az emberekre bíznák. Úgy tűnik, a fotózásban is állampolgári segítségre van szüksége a baloldal pártjainak.

Nem ez az első alkalom, hogy a baloldalon internetről letöltött, távoli országokból származó képekkel próbálják bizonyítani a tarthatatlan magyarországi viszonyokat.

Még áprilisban szintén egy kamufotóval bukott le Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, aki egy Moszkva környéki kórház folyosóján készült fotóval illusztrálta a tápiógyörgyei szociális otthonról írt valótlan állításait.

A Gyurcsány Ferenc vezette DK-tól sem áll távol a stockfotók politikai célú felhasználása. A koronavírus elleni küzdelem során a kormány intézkedéseit folyamatosan támadó párt korábban egy hangulatvideóval próbált politikai hasznot húzni a járványból.

Mint kiderült, a Gyurcsány-párt felvételén szereplő emberek fotómodellek, akik számos más témájú fotón is szerepelnek, melyeket az internetről bárki ingyen letölthet.

Korábban a Jobbik is ráérzett a fotóválasztás fontosságára, amikor a kormány oltási stratégiáját kritizálva közölték, hogy Orbán Viktor betartotta azt az ígéretét, hogy Magyarországon a beoltottak száma húsvétra eléri a két és fél milliót, ami 16 ezer fő híján sikerült is. Emellett a Jakab Péter vezetésével a Gyurcsány-koalícióba betagozódó párt egy baloldali érzelmű nyugdíjast ábrázolt „Orbán híveként”, amikor a januári, washingtoni tüntetésekkel próbált belpolitikai párhuzamot húzni.