A szülők egyedüli joga a gyermekük nevelése

Magyarország a gyermekvédelmi törvénnyel eltalálta az Európai Parlament egyik érzékeny idegét.

Magyar Nemzet
Forrás: Kossuth rádió2021. 07. 11. 9:28
null
2021.05.29. Budapest Varga Judit igazságügyi miniszter Fotó: Kurucz Árpád Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság (EB) az Európai Parlament (EP) támogatásával azt akarja, hogy Magyarország engedje be az LMBTQ-aktivistákat és -szervezeteket az óvodákba és az iskolákba – mondta az igazságügyi miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában ma reggel. Varga Judit rögzítette: Magyarország ezt nem akarja. Hozzátette, egy angol kifejezéssel élve itt „eltaláltunk egy ideget”, és noha semmiféle európai normát nem sért a gyermekvédelmi törvény, ez fáj az EB-nek és az EP-nek.

– A törvény kapcsán európai agresszió folyik a magyar kormány és Magyarország ellen

– fogalmazott.

Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Kurucz Árpád

A miniszter közölte, túl vannak az első, igen udvariatlan megkeresésen. Az EB általában két hónapos határidővel szokta a tagállamokat megkeresni, amikor úgy gondolja, hogy valamelyik jogszabály nincs összhangban az uniós sztenderdekkel, ebben az esetben egyhetes határidőt kaptak. A június 23-án küldött levélre a hónap végéig kellett válaszolniuk, ez meg is történt. Varga Judit szerint az EB itt is hazudik, mert azt állítják, csak július első napján, az általuk megszabott határidő lejártával érkezett meg a válasz.

A politikus azt mondta,

„elvi éllel” elutasítják, hogy az EB vagy bármilyen más európai testület írja elő, hogy Magyarországon ki hogyan éljen, hogyan gondolkodjon és a magyar szülők hogyan neveljék a gyermeküket.

– Az EB-nek küldött válaszunk fő tartalmi gerince ez – közölte. A miniszter megjegyezte, a kormány nagyon konstruktív és építő párbeszédre törekedett az uniós szervekkel, ezzel együtt a bizottság levelében azt írja, hogy szinte minden uniós normát megsértettünk a gyermekvédelmi törvénnyel. – A magyar kormány visszautasítja ezt az álláspontot, az érintett terület tagállami hatáskör, az Európai Unió alapjogi chartája mondja ki, hogy a szülőknek van egyedül joguk arra, hogy a gyermek nevelését meghatározza – közölte.

Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke

Varga Judit szólt arról is, nagyon konstruktív párbeszéd zajlik hónapok óta a helyreállítási tervekről, és az uniós szabályoknak megfelelve állítják össze a magyar helyreállítási csomagot. – Ugyanakkor a gyermekvédelmi törvény óta lettek újabb igényei a bizottságnak – mondta, hozzáfűzve: ezt a két dolgot nem lehet összekapcsolni, hiszen a kettőnek semmi köze egymáshoz.

Ennek a hadjáratnak az élharcosa Věra Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, ő akar pénzeket visszatartani hazánktól.

– Ellentmondásokon alapul minden érve, vizsgálatok nélkül vagdalkozik. Úgy tűnik, az alelnök elfelejtette, hogy pár hónapja, a koronavírus elleni védekezésnél hozott magyar jogszabályok bírálata után is visszakozni kényszerült.

A magyar embereknek járó pénzeket nem lehet ideológiai feltételekhez kötni. Ezt egyértelműen kimondta az állam- és kormányfők múlt decemberi megállapodása is – mutatott rá a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.