Már próbaüzem alatt a belváros modern, termálvizes élményközpontja

Helyi lakosok tesztelik az új V. kerületi sport- és élményközpontot. Az átadó még várat magára, ám a komplexum már elkészült, a próbaüzem is elindult. Az önkormányzat 800 méter mély termálkutat is fúratott, az így felhozott termálvíz az épület fűtésére, a medencék vizének melegítésére és nem utolsósorban fürdőzésre is alkalmas.

2021. 07. 12. 17:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Belváros önkormányzata sport- és élményközpontot hozott létre négypályás, 25 méteres medencével, tanmedencével, termálvizes wellnessrészleggel, szaunákkal (finn, infra, bio), gőzkabinnal, jakuzzival, röplabda-, kosárlabda-, tollaslabdapályával, teqball asztalokkal, fitneszközponttal, sportstúdiókkal (jóga, aerobik, funkcionális edzés) és Budapest második legmagasabb mászófalával. A próbaüzem időszakában Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester meghívására minden belvárosi polgár ingyenesen próbálhatja ki a létesítményt – közölte lapunkkal Belváros-Lipótváros Önkormányzata.

Budapest második legmagasabb mászófala Fotó: Belváros-Lipótváros Önkormányzata

Az önkormányzat 800 méter mély termálkutat fúratott

A beruházás története az ezredfordulóra nyúlik vissza, amikor is megszűnt a korábban a Molnár utca 9. szám alatt működő uszoda. Így mintegy két évtizedes hiányt pótolva jelentette be

2017-ben Szentgyörgyvölgyi Péter, a belváros polgármestere, hogy a lakossági igényeket kiszolgálva sportkomplexum létrehozásába kezd az önkormányzat.

Az épületet, amelynek homlokzatát az emberi izomrostok motívuma teszi különlegessé, Skardelli György, Kossuth-díjas építész tervezte.

Fotó: Belváros-Lipótváros Önkormányzata

Az épületben, az V. kerületben az elmúlt években mindinkább látható zöld-, ökológiai szemlélet is megjelenik: Belváros önkormányzatának kifejezett szándéka volt, hogy a létesítmény alacsony energiafelhasználású legyen, saját termálkúttal, illetve a tetőre telepített napelemparkkal. Az energiahatékonyság jegyében kettős homlokzattal tervezték meg az épületet: a valódi homlokzat elé feszített fém-üveg szerkezet az épület teljes magasságában végigfutó fényudvart hoz létre, ezáltal a természetes fény eljut a földfelszín alatti szintekre, és szerepe van az épület energetikai rendszerében is.

Wellnessrészleg Fotó: Belváros-Lipótváros Önkormányzata

A beruházás részeként az önkormányzat 800 méter mély termálkutat fúratott és sikerrel járt, az így felhozott termálvíz az épület fűtésére, a medencék vizének melegítésére és nem utolsósorban fürdőzésre is alkalmas. A többszintes komplexum számos funkciót magában foglalva egy mindössze 35×19 méteres telek területét sokszorozta meg, olyan praktikus építészeti megoldásokkal ellensúlyozva a kis alapterületet, mint az úszómedence fölé függesztett tanmedence vagy a sportcsarnok nyújtóterasza és a rendezvénytermek mozgatható falai.

Az új létesítmény magával hozta a környező Vadász utca és Nagysándor József utca fejlesztését is, amelyet belváros önkormányzata 2020-ban húsz egyedből álló fasorral, akadálymentesítve, természetes kőburkolattal megújítva adott át.

Bár a sportközpont tavaly elkészült, megnyitására a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor, azonban idén nyáron végre megindulhat – az őszi nyitáshoz szükséges – a vendégek bevonásával zajló próbaüzem, egyelőre szűk körben, kizárólag a belvárosiak közösségének részvételével.

Ajándékkártya a lakosoknak

„A V.30 Belvárosi Sportközpont által egy olyan létesítményt szerettem volna megteremteni a belvárosban, ahol idősek, fiatalok, családok, diákok együtt sportolhatnak, pihenhetnek és töltődhetnek fel, sőt ahol a legifjabb belvárosiak eljuthatnak az első karcsapásoktól a magabiztos úszástudásig” – írja Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester a levelében, amelyben minden belvárosi lakos számára a V.30 használatára jogosító ajándékkártyát juttat el.

Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester Fotó: Belváros-Lipótváros Önkormányzata

A július 16. és augusztus 31. közötti időszakban egyelőre tehát csak a belvárosiak használhatják a létesítményt, amelyet a próbaüzem alatt ráadásul ingyenesen vehetnek igénybe.

Innovatív beruházások a Belvárosban

Az önkormányzat az elmúlt években számos innovatív beruházást valósított meg. 2017-ben Magyarországon egyedülálló intézményként adta át, az azóta számos díjjal elismert Belvárosi Közösségi Teret, ahol 0–99 éves korig mindenki megtalálhatja a számára megfelelő szolgáltatást az ingyenes gyermekfelügyelettől kezdve, a kismamajógán át, a szenior mesemondó klubig. 2019-ben az V. kerületiek számára helyben, soron kívül, ingyenesen tette elérhetővé a legkorszerűbb MR- és CT-berendezéseket. Ugyanebben az évben – Magyarországon elsőként alkalmazva a gyökérmenedzsment-rendszert – 82 új fával városi viszonylatban jóformán erdőt hozott létre a Podmaniczky téren. 2020-ban, szintén egyedülálló módon, talajkapcsolatos, zöldbuszmegálló-létesítési programba kezdett, amelynek első állomása a József nádor téri váró volt. Mindezek és még számos sikeres V. kerületi beruházás sorába illik bele a V.30 Belvárosi Sportközpont létrehozása is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.