időjárás 20°C Apollónia 2022. július 7.
logo

Szijjártó: Magyarországon senkit nem hallgatnak le a szakmája miatt

Magyar Nemzet
Forrás: portfolio.hu
2021.07.27. 17:25
Szijjártó: Magyarországon senkit nem hallgatnak le a szakmája miatt

Minden államnak meg kell védenie a polgárait, és ennek vannak nyilvános és nem nyilvános eszközei is – mondta egy interjúban a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter hozzátette, a jogszabály alapján nem az ő hatáskörébe tartozik a megfigyelések engedélyezése vagy kezdeményezése, de biztos abban, hogy csak indokolt esetben hallgatnak le bárkit is hazánkban.

A szakmájából fakadóan 2010 óta senkit nem hallgattak le Magyarországon, de ha valaki a magyar nemzet biztonságára és érdekeire veszélyt jelenthet valamilyen külső befolyás, terrorszervezetekkel, titkosszolgálatokkal vagy bűnözői csoportokkal való együttműködés miatt, ott lehetséges a lehallgatás

– jelentette ki egy, a Portfólió.hu-nak adott interjúban Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter rögzítette: az, hogy egy állam milyen eszközökkel látja el titkosszolgálati feladatait, nemzetbiztonsági kérdés, amelyet sosem szoktak a nyilvánosság előtt megvitatni. – Emellett az, hogy ehhez milyen technológiai eszközöket használnak, technikai kérdés. A nemzetközi sajtó fókuszába került ez a téma, de érdemes megjegyezni, hogy a kémszoftvert mintegy 45 országban értékesítették – magyarázta a politikus.

– Az államoknak kötelességük megvédeni saját magukat, a polgáraikat, a biztonságukat és az érdekeiket, ennek vannak nyilvános és nem nyilvános eszközei.

Minden országnak van titkosszolgálata, amely a fedett működés ellenére jogszabályi keretek között végzi tevékenységét. A lehallgatás pedig az egész világon a titkosszolgálatok, a rendőrség, a bűnüldöző szervezetek által alkalmazott nyomozati eszköz, viszont ennek is megvannak a maga jogszabályi keretei, így komoly ok kell ahhoz, hogy ilyet el lehessen rendelni, világos menetrend van annak engedélyezési módjára is – mondta a miniszter.

– Csak azért, mert valaki újságíró, biztosan nem hallgatnak le senkit Magyarországon, illetve csak azért, mert valaki kritikusabb a kormánnyal szemben, azért sem.

Viszont az országban működő titkosszolgálatoknak az a kötelessége, hogy megvédjék a magyar nemzet biztonságát, ezért folyamatosan figyelik, hogy bűnözői csoportok, terrorszervezetek, külföldi titkosszolgálatok milyen magyar embereket próbálnak a hálójukba keríteni, adott esetben próbálnak felhasználni arra, hogy külső érdekeket érvényesítsenek Magyarországon, próbálnak-e terrorszervezetek, külföldi titkosszolgálatok beépülni Magyarországra az állampolgárokon keresztül, és ilyen esetben nyomozásnak, lehallgatásnak is lehet helye – rögzítette.

A képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ennek alapján nemzetbiztonsági okból figyelték meg azokat az újságírókat és másokat, akikről kiderült, hogy vélhetően lehallgatták őket? – tette fel a kérdést a gazdasági portál. – Személy szerint nem tudom, hogy a szóban forgó személyeket valóban megfigyelték-e, illetve hogy kit milyen okból figyelnek meg, ha arra kerül a sor.

A jogszabály miatt ezekről nem is tudhatok, tekintettel arra, hogy miniszteri hatásköröm nem terjed ki ennek engedélyezésére, sőt kezdeményezésére sem. Éppen ezért helyes, hogy én nem is tudok ezekről

– tisztázta Szijjártó Péter.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.