Átadták a legkiválóbbaknak járó állami kitüntetést

A Szent István Rend nemzeti elismerésünk legrangosabb kifejezője, a tiszteleté határon innen és túl – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök, amikor átadta az elismerést Lovász László matematikusnak és Vizi E. Szilveszter orvosnak, az MTA két korábbi elnökének augusztus 20-án, a Sándor-palotában. A két kitüntetettnek Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált.

Magyar Nemzet
2021. 08. 20. 12:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áder János úgy fogalmazott: 

a Szent István Rend átadásával a legkiválóbbaknak adjuk meg a kellő tiszteletet, ma azoknak, akik Eötvös Loránd méltó utódai voltak a Magyar Tudományos Akadémia elnöki posztján. Méltó utódok, kiváló tudósok, jó magyarok

– méltatta a díjazottakat, majd köszönetet mondott nekik, hogy Eötvös Loránd és Bolyai János nyomdokain haladva világraszólót alkottak.
 

Eötvös Loránd szavait idézve az államfő azt mondta: ha igazi tudósok és – amint kell – jó magyarok akarunk lenni, úgy a tudomány zászlaját olyan magasra kell emelnünk, hogy azt a hazánk határain túl is meglássák, és megadhassák neki az illő tiszteletet.

Lovász László átveszi a kitüntetést a köztársasági elnöktől Fotó: Máthé Zoltán

 

Áder János Lovász Lászlót méltatva úgy fogalmazott: a matematikában aligha létezhet nagyobb, világraszólóbb dicsőség, mint nevet adni egy bizonyított állításnak, amely további matematikai tudás forrásává, kiindulási pontjává válik. A Lovász-féle "lokális lemma" éppen ilyen. A matematikus egy zivataros, alvásra alkalmatlan éjszaka jött rá, hogy miként lehet egy nagyon kis valószínűséggel bekövetkező eseményről bebizonyítani, hogy a lehetősége nem nulla. Az államfő rámutatott, hogy egy ilyen felfedezés nem a semmiből érkezik: 

Lovász László a magyar matematika Aranycsapatából igazolt a világ élvonalába.

 Az Erdős Pál köpönyegéből előbújó nemzedék tagjaként már fiatalon hírnevet szerzett, később pedig számtalan elismerést a diszkrét matematika és az elméleti számítógép-tudomány területén – hangsúlyozta.

Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Vizi E. Szilveszternek Fotó: Máthé Zoltán

 

Vizi E. Szilveszter érdemeit elismerve a köztársasági elnök elmondta, hogy a kitüntetett a tudományos világ egyik központjában, az Oxfordi Egyetem Gyógyszertani Intézetében kutatta az idegsejtek működését. A kutató tankönyvi adatoktól merőben eltérő állításait eleinte kétkedéssel, hitetlenkedéssel és távolságtartással fogadták. Vizi E. Szilveszter azonban tudta, hogy a felfedező legelőször mindig egyedül van és ezért ragaszkodott az igazához – idézte fel a kezdeteket. Vizi E. Szilveszter oxfordi eredményei ugyanakkor – folytatta

 áttörést hoztak az idegsejtek közötti kommunikáció megértésében.
 

Munkájával bebizonyította, hogy agyunk bizonyos idegsejtjei nagyon messziről is képesek elérni egymást, "beszélgetni" egymással és ugyanez a működési elv az immunrendszerben is létezik – fejtette ki a köztársasági elnök, jelezve, hogy ez felbecsülhetetlen jelentőségű tudás áttörést hozott az agykutatásban és egészen új utakat nyitott a gyógyszerkutatás előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.