időjárás 16°C Fatime 2023. június 5.
logo

Az iskolakezdésre az iskolákban is lesz oltási akció

Magyar Nemzet
2021.08.17. 10:10 2021.08.17. 10:34
Az iskolakezdésre az iskolákban is lesz oltási akció

Az iskolakezdés közeledtével az iskolákban is lehetőséget biztosítanak a 12 év feletti diákok oltására azoknak, akik valamilyen oknál fogva az interneten nem tudnak időpontot foglalni – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) közleményéből. Mint írják, augusztus 30. és 31., valamint szeptember 2. és 3. napokon az iskolákban is lesz oltási akció: a szülők az iskolától kapnak tájékoztatást és augusztus 25-ig az iskolának vissza kell jelezniük, hogy kérik, vagy nem kérik a gyermeküknek az oltást, amely Pfizer-vakcinával fog történni az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával.

Magyarország az elsők között ért a 12 év felettiek oltásához, a szülők június óta tudnak regisztrálni – emlékeztet az Emmi közleményében. A 12–17 éves korosztályban eddig közel 200 ezren regisztráltak oltásra és 162 ezren – 81 százalék – már fel is vették azt.  Az internetes regisztráció és időpontfoglalás továbbra is nyitott, ez a legegyszerűbb módja a gyermek beoltásának. 

 

A diákok oltása Magyarországon május óta zajlik, elsőként a 16–18 év közötti korosztály, majd a 12–15 év közötti korosztály számára lett elérhető. 

A diákok és a pedagógusok átoltottságának köszönhetően az idei iskolakezdés jóval biztonságosabb, mint az egy évvel ezelőtti, amikor még nem volt vakcina és csak korlátozásokkal lehetett védekezni a vírus ellen.

A kormány célja, hogy az iskolák továbbra is zavartalanul, jelenléti oktatásban működjenek, hiszen a munkába járó szülőknek és a gyermekeknek is ez a legjobb. Ezért az Emmi továbbra is az oltást javasolja, mind a diákok, mind a pedagógusok védelme érdekében.

 

Az iskolák a napokban elektronikus úton értesítik a szülőket az iskolai oltás lehetőségéről. 

A szülőnek legkésőbb augusztus 25-ig kell vissza jeleznie az iskolának, hogy kéri, vagy nem kéri gyermekének az oltást.

Az iskolák ez alapján összesítik az oltási igényeket, és a létszám alapján vagy a tanuló saját iskolájában vagy egy közeli iskolában lesz kijelölve az oltás helyszíne, amelyről a szülők az oltás pontos időpontjával együtt külön értesítést fognak kapni.

Az Emmi közleményében tájékoztat: oltásra a 18 év alatti diáknak magával kell majd vinnie a kitöltött szülői hozzájáruló nyilatkozatot, a 18 évet betöltött diáknak a jelentkezési lapot. Ezeket a szülők emailben megkapják.

 

Az eső oltást követően három hét múlva kerül sor a második oltásokra ugyanabban az iskolában, ahol az első oltás is történt.

Mindemellett felhívják a figyelmet, hogy nem kell feltétlenül megvárni az iskolai oltást, hiszen a gyermeket továbbra is könnyedén lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu holnapon, majd automatikusan időpontot lehet foglalni a kórházi oltópontokra a www.eeszt.gov.hu honlapon. Ugyanez még azon pedagógusra és iskolai dolgozóra is igaz, aki esetleg még nem vette fel az oltást. A már korábban beoltott pedagógusok és iskolai dolgozók akár már a harmadik oltásra is tudnak időpontot foglalni – mutat rá az Emmi közleményében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.