Csattanásra riadtak álmukból a busz utasai, melyen nyolc ember életét vesztette

A halálos áldozatok között nincs gyerek. Orbán Viktor is részvétét fejezte ki.

Forrás: MTI, feol.hu, Origo2021. 08. 15. 8:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcan a helyszínen meghaltak, ketten súlyosan (azóta nyolcra emelkedett a súlyos sérültek száma – a szerk.) és negyvenhatan könnyebben megsérültek az M7-es autópályán Szabadbattyánnál történt vasárnap hajnali buszbalesetben, a sztráda főváros felé vezető oldalát lezárták

 

– közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a Police.hu-n.

 

Azt írták: a baleset vasárnap hajnali 4 óra 55 perckor történt az M7-es autópálya 70-es kilométerénél a Budapest felé vezető oldalon.
 

A balesetet szenvedett busz magyar rendszámú volt – írták.
 

Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel azt közölte: 

 

a busz átszakította a szalagkorlátot és az autópálya felüljárója hídpillérének ütközött.
 

A buszon több mint ötvenen utaztak, a székesfehérvári hivatásos és a sárszentmihályi önkéntes tűzoltók a megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett két irányból, a jármű eleje és hátulja felől kezdték meg az utasok kimentését – mondta. Hozzátette: a tűzoltóknak több ülést, valamint a mennyezetre felfüggesztetett monitorokat is el kellett távolítaniuk, hogy hozzáférjenek a sérültekhez. Tizennégy utast a tűzoltók mentettek ki, a többiek saját erejükből hagyták el a buszt.
 

A rendőrség tájékoztatása szerint a baleset miatt lezárták a sztráda főváros felé vezető oldalát.
 

A forgalmat a szabadbattyáni lehajtónál leterelik a 7-es út felé, ahonnan a 63-as úti csomópontnál lehet visszatérni az M7-es autópályára.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője az Origo megkeresésére elmondta, 
 

A BALESETBEN NYOLCAN MEGHALTAK, NYOLCAN SÚLYOSAN MEGSÉRÜLTEK, NEGYVENEN PEDIG KÖNNYEBB SÉRÜLÉSEKET SZENVEDTEK. 

A mentésben összesen 17 Fejér megyei és a környező megyékből küldött egység vett részt.
 

Hozzátette, a halálos áldozatok között nincs gyerek, ugyanakkor a KÖNNYEBB SÉRÜLTEK KÖZÖTT KÉT TIZENÉVES FIATALT IS ELLÁTTAK.

Az M1 információi szerint a szerencsétlenül járt autóbuszon 56-an utaztak, AZ UTASOK ALUDTAK, AMIKOR A BALESET TÖRTÉNT, NAGY RÁZKÓDÁSRA ÉBREDTEK FEL, MAJD A BUSZ FELBORULT. Az M1 úgy tudja, hogy a Horvátországból érkező busz utasai nagyrészt budapestiek, de vannak köztük székesfehérváriak is.
 

Szabó Roland a RoliTúra vezetője az Origo megkeresésére közölte, ők szervezték az egynapos horvátországi utat, a csoport péntek este indult Budapestről és egy napot töltöttek a Krk-szigeten található Baska településen, ahonnan szombat éjjel indultak vissza a magyar fővárosba.

 A buszon 56 utas volt, közöttük két gyermek és a két buszsofőr. A kollégáik a helyszínen tájékozódnak, amint több információjuk lesz, közleményt adnak ki - mondta Szabó Roland. Szabó Roland emellett részvétét fejezte ki a halálos áldozatok hozzátartozóinak.
 

A hvg elért egy férfit a Volmer-Tours Kft. telefonszámán, aki nem árulta el a nevét. Ez a cég szerepel a rolitura.hu oldalon céges elérhetőségként. A hvg-nek a férfi azt mondta, az M7-esen balesetet szenvedett Mercedes buszt csak bérelték, az nem az irodáé volt. Az utazási irodát képviselő férfi a lapnak azt mondta, a halálos áldozatok között van a buszt váltásban vezető sofőrök közül az egyik, amelyik éppen vezette a járművet.

Befejeződött a helyszínelés, és még órákig eltarthat a műszaki mentés, ezért a rendőrség inkább a kerülőutak igénybevételét javasolja a Budapestre tartóknak – közölte kora délután a rendőrség. Hogy mennyire igazuk volt a mentés időigényességéről, jól példázza, hogy a korábban a helyszínre vitt daru segítségével délután két óra körül sikerült felállítani az oldalára dőlt buszt – írja a Blikk.

A baleset sérültjei közül 20-at vittek Székesfehérvárra, a Fejér megyei Szent György Kórházba, ellátásuk folyamatos - hangzott el az M1 aktuális csatorna helyszíni tudósításában. 

 A legfrissebb információk szerint közülük 17-et már hazaengedtek, míg hárman szorulnak kórházi kezelésre. Ketten bordatörést szenvedtek, egy beteg pedig combnyaktörést. A többi sérültet három másik kórházba szállították, az ő állapotukról még nincsenek hírek.
 

Egy csattanásra riadtam fel és arra, hogy a busz nekiütközik a szalagkorlátnak, hosszan végig húzza azt, majd felborul mesélte a Blikknek egy, a buszon utazó asszony.

Jajgatás, kiabálás verte fel a csendet. A pánikot csak fokozta, hogy koromsötét volt, senki nem tudta mi történt. Az utasok sikoltozva kértek segítséget, teljes volt a zűrzavar. Nekem az arcom sérült, kiesett a fogam, a hátamat is megütöttem, még most is csupa vér.

 

Az asszonyt és keresztlányát végül a tűzoltók szabadították ki a roncsok közül. Mint mondta, a sofőrök a tragédia előtt félórával Balatonlellén cseréltek, ezért biztos benne, hogy nem a fáradtság okozta a bajt. A Kisalföld olvasója úgy értesült egy a buszon utazó személytől, hogy a jármű durrdefektet kapott, ennek következtében vált irányíthatatlanná. A BALESET KÖRÜLMÉNYEI EGYELŐRE TISZTÁZATLANOK.

 

 

A baleset helyszínén készült videót IDE kattintva tekintheti meg!

 

Borítókép: MTI/Mihádák Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.