Latorcai: Európa történelmét és kultúráját nem érthetjük meg a keresztény gyökerek nélkül

„Nem elvont ideológiáktól vezérelve, hanem a meglévő vallási hagyományok, politikai, kulturális szokások és intézmények tiszteletével szabad csak változásokat kezdeményezni és végrehajtani” – fogalmazta meg Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a Kereszténydemokrata Néppárt Országos Választmányának elnöke a Gondolának adott interjúban.

Magyar Nemzet
Forrás: Gondola2021. 08. 31. 12:22
LATORCAI Jnos
Ppa, 2020. oktber 23. Latorcai Jnos, az Orszggyls keresztnydemokrata alelnke beszdet mond az 1956-os forradalom s szabadsgharc kitrsnek 64. vforduljn tartott megemlkezsen Ppn, a Magyar Pita szobrnl 2020. oktber 23-n. MTI/Vasvri Tams Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy civil csoport a napokban imamozgalmat indított: kérik a Mindenhatót, hogy jövőre a tízparancsolatot tisztelő politikusok kerüljenek törvényalkotói pozícióba. Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke szerint a kereszténység értékközvetítése révén a tízparancsolat a nyugati civilizáció olyan erkölcsi minimumává vált, melyet közel két évezreden át lényegében nem kérdőjeleztek meg.

„Az elmúlt fél évszázad minden tekintély lerombolását célul kitűző és relativizáló kritikai gondolkodásmódja napjainkban azonban már nem elégszik meg az Isten uralmának elismerését jelentő első három parancs száműzésével a közéletből, hanem a tízparancsolat második részében írott, az embertársaink iránti, a természeti törvényekkel összhangban lévő kötelezettségeinket is ki akarja forgatni a sarkaiból. Elég csak a negyedik parancsra gondolnunk: Tiszteld Atyádat és Anyádat” – elmélkedett az Országgyűlés alelnöke. A KDNP politikusa rámutatott: 

a mai genderőrület által uralt balliberális felfogás szerint, ahol már az apa-anya fogalompár is a kirekesztés, a homoszexuálisok elnyomásának szimbóluma, ez a parancs eredeti formájában egész biztosan elfogadhatatlan a »progresszívek« számára.

„Ilyen szellemi légkörben valóban nagy szükség lenne arra, hogy jövőre olyan politikusok kerüljenek az Országházba, akik legalább a tízparancsolatot tisztelik és törekszenek annak betartására. Ez egy olyan erkölcsi konszenzust jelenthetne, melyre támaszkodva esélyünk nyílna nemcsak hazánk keresztény örökségének megvédésére, hanem annak megújítására is” – szögezte le Latorczai János.

A KDNP Országos Választmányának elnöke arról is beszélt, hogy a keresztény hagyomány és a konzervatív gondolkodásmód összekapcsolásának egyik legtisztább magyar megfogalmazása Prohászka Ottokárhoz kötődik, aki Az egyház demokráciája című tanulmányában éppen a konzervativizmussal kapcsolatban fogalmazott úgy, hogy az nem jelenthet mást, mint történelmi alapokon nyugvó, szerves fejlődést. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy nem elvont ideológiáktól vezérelve, hanem a meglévő vallási hagyományok, politikai, kulturális szokások és intézmények tiszteletével szabad csak változásokat kezdeményezni és végrehajtani.

Tudomásul kell venni, hogy Európa történelmét és kultúráját nem érthetjük meg a keresztény gyökerek nélkül, azonban azt is látnunk kell, hogy ezek a gyökerek az elmúlt évtizedekben egyre kevesebb tápanyagot kaptak, sőt sok országban tudatosan igyekeztek elsorvasztani azokat

– figyelmeztetett Latorcai János, aki emlékeztetett: már Szent II. János Pál pápa is ezen gyökerek felelevenítését és a kontinens újraevangelizálását jelölte meg követendő útnak.

„Utóbbi elsődlegesen az egyházak dolga, ugyanakkor a keresztény gyökerek megerősítése a keresztény értékeket valló közösségek kötelessége és feladata. 

A hiteles, az egyházak társadalmi tanítását alapvetésnek tekintő kereszténydemokrata politizálás ugyanis önmagában kevés ahhoz, hogy az általunk vallott értékek átjárják a társadalmat, ahhoz nélkülözhetetlen nemcsak az egyházak, hanem az értékrendileg azonos alapokon álló civil szervezetek együttműködése, szervezett munkája is” – állapította meg az Országgyűlés alelnöke, aki szerint

a nyugati világban az értéksemlegesség elvére hivatkozva sok helyen már keresztet sem viselhetnek az oktatók, miközben nyílt teret engednek a gender propagandájának vagy más osztályharcos, radikális baloldali mozgalmaknak.

„Mindezek következtében pedig egyre többször olvasni olyan esetekről, amikor az iskolák szereptévesztésbe esve megpróbálják elvitatni vagy egyenesen elvonni a gyermekek nevelésével kapcsolatos legfontosabb kérdésekben a döntési jogosultságot a szülőktől. Olyan esetről is lehetett olvasni pár éve, hogy az iskola bejelentése alapján az egyik magát nagyon demokratikusnak valló nyugati állam gyermekvédelmi szakszolgálata a család túlzottan mély keresztény hite miatt akarta a családból kiszakítva, állami gondozásba vetetni a gyermekeket” – mondott példát a KDNP-s politikus, aki megnyugtatásképpen hozzátette: 

idehaza ettől jelenleg szerencsére senkinek sem kell tartania, ugyanakkor néhány frissen kiszivárgott hír szerint az érzékenyítésnek beállított genderpropaganda már több közoktatási intézményben megjelent. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.