Nem a transzneműek bemutatása lenne a legfontosabb

Szexuális kultúrával és nemi irányultsággal kapcsolatos foglalkozást kizárólag nyilvántartásba vett személy vagy szervezet tarthat a tanulóknak – hangsúlyozta az alapvető jogok biztosa a Mediaworks Hírcentrumának kérdésére. Kozma Ákost Fekete-Győr András azon nyilatkozata kapcsán kerestük, hogy a Momentum az óvodákba is beengedné a transzneműeket felvilágosító előadásokat tartani. Ezt az elképzelést több pedagógusszervezet és az oktatási jogok biztosa is aggályosnak nevezte.

Kárpáti András (MWH)
2021. 08. 16. 20:44
US-LIFESTYLE-GAY-RIGHTS-GENDER-SOCIETY-BOOKS Fotó: FREDERIC J. BROWN Forrás: EUROPRESS/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután Fekete-Győr András, a Momentum miniszterelnök-jelöltje egy minapi interjúban egyértelművé tette, hogy kormányra kerülve beengedné a transzneműeket az óvodákba felvilágosító előadásokat tartani, a Mediaworks Hírcentruma (MWH) megkérdezte az alapvető jogok biztosát a kérdésről. Kozma Ákos azt hangsúlyozta, hogy a törvény szigorúan szabályozza, hogy kik tarthatnak különböző foglalkozásokat a gyermekeknek a köznevelési intézményekben.


Nem engedhetnek be akárkit

– Csak a hatályos jogszabályban kijelölt szerv által nyilvántartásba vett személy vagy szervezet tarthat a tanulóknak például a szexuális kultúrával, a nemi irányultsággal vagy a szexuális fejlődéssel kapcsolatos foglalkozást 

– fejtette ki az ombudsman, hozzátéve, hogy a nyilvántartás tartalmazza egyebek mellett a program címét, a programtulajdonost, a köznevelési intézmény típusát, valamint a program témakörét is. A biztos tájékoztatása szerint a nyilvántartásra vonatkozó szabályokat az oktatásért felelős miniszter állapítja meg. – Ezenkívül csak a nevelési-oktatási intézmény saját pedagógus-munkakörben foglalkoztatott alkalmazottai vagy iskola-egészségügyi szolgálatot ellátó szakemberek, valamint az intézménnyel kötött együttműködési megállapodással rendelkező állami szervezetek tarthatják a szóban forgó foglalkozásokat a gyermekeknek. Az említett témakörön kívül például a kábítószer-fogyasztás káros hatásaival, az internet veszélyeivel és egyéb, testi és szellemi egészségfejlesztéssel kapcsolatban képzelhetők el foglalkozások – tudatta Kozma Ákos.

Az alapvető jogok biztosa arra is kitért, hogy az Európai Unió Alapjogi Chartája kimondja: a nemzeti törvényekkel összhangban tiszteletben kell tartani a szülők azon jogát, hogy gyermekeik számára vallási, világnézeti vagy pedagógiai meggyőződésüknek megfelelő nevelést biztosítsanak. 

Kozma Ákos hangsúlyozta: az alapvető jogok biztosa mindig is kiemelt figyelmet fordított a gyermekek jogainak védelmére, amelynek fontos előfeltétele a köznevelés rendszerében megvalósított jogtudatosítás, a sérülékeny embertársai iránt érzékeny, az emberi jogokat tiszteletben tartó állampolgárrá való nevelés.

Elsietett felvilágosítás

Az MWH kikérte oktatási, szakmai szervezetek véleményét is a kérdésben. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke például úgy vélte, az óvodásoknak még túl korai bármiféle szexuális felvilágosítás, eddig sem voltak ilyen programok az óvodákban. Totyik Tamás arról is beszélt, hogy szerinte a tolerancia és az elfogadás megalapozásának első körben nem a transzneműek bemutatásán keresztül kellene megtörténnie. Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának elnöke pedig azt nyilatkozta, hogy bár a pedagógusoknak kötelessége a gyermekek problémáival foglalkozni, és adott esetben különböző szakemberek segítségét kérni, ám ez semmiképpen nem jelentheti azt, hogy transzvesztitákat hívnak meg előadást tartani az óvodákba. – Józan ember nem gondolhatja, hogy így járnának el óvodák – hangsúlyozta a szakember.


Később jelentkező károk

– Attól még, hogy valaki jogvédő vagy érdekvédő, még semmire nem lesz jogosult az oktatás területén 

– erről már Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa beszélt a Mediaworks Hírcentrumának. Az oktatási ombudsman úgy vélte, annak kell pedagógiai munkát végeznie, akinek erre megfelelő végzettsége van, és akit az adott intézmény megbízott ezzel a feladattal. – Ahogy azon sem csodálkozik senki, hogy a kórházakban nem adnak szikét egy olyan laikus kezébe, aki nagyon szeretne gyermekeket gyógyítani, azt is ugyanúgy el kell fogadni, hogy az oktatást is kizárólag a szakemberekre szabad bízni – fogalmazott Aáry Tamás Lajos. Hangsúlyozta: ha nem hozzáértő szakember végzi az oktatási-nevelési feladatokat, az hasonló súlyosságú következményekkel járhat, mint egy elrontott műtét, a különbség annyi, hogy az előbbi esetben nem azonnal jelentkezik a kár.

Keszei Sándor, a néhány éve megszűnt Magyar Szülők Országos Egyesületének egykori elnöke pedig arról beszélt az MWH kérdésére, hogy nem lehet bevinni transzvesztitákat az óvodákba, hiszen ez nincs benne az óvodai alapprogramban. Hozzátette: a szülő joga és kötelessége a gyermek nevelése, tanítása, amit még a II. vatikáni zsinat nyilatkozata is kimond.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.