Önálló praxisközösségbe is léphetnek a fogorvosi szolgáltatók

Amennyiben az alapellátást nyújtó fogorvosi szolgáltató vállalja az emelt szintű szolgáltatás nyújtását, praxisközösséget hozhat létre, és jogosulttá válik a százszázalékos bértámogatásra.

Magyar Nemzet
2021. 08. 19. 8:56
Saia Vainalis, Jieun Cha, Rezhin Aziz, Reena Patel, Alberth Márta
Fogászati gyakorlat. Korlátozások és mellékhatások Fotó: MTVA/Bizományosi–Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) célkitűzése, hogy a magyar lakosság egészségben eltöltött éveinek száma növekedjen. Ezért folyamatosan dolgozik azon, hogy a háziorvosok és szakdolgozók munkájának hatékonysága növekedjen, a betegutak rövidüljenek – közölte a szaktárca.

Mint írták, Kásler Miklós miniszter utasítására, az EMMI szakmai javaslatait tartalmazó rendelet módosítása megteremtette annak lehetőségét, hogy – amennyiben az alapellátást nyújtó fogorvosi szolgáltató vállalja az emelt szintű szolgáltatás nyújtását – létszámkorlátozás nélkül fogorvosi praxisközösséget hozhat létre, ami által 

jogosulttá válik a százszázalékos bértámogatás igénybevételére.

Emlékeztettek, Kásler Miklós idén februárban tolmácsolta az egészségügyi kormányzat szándékát, miszerint minden eszközzel támogatják, hogy az emberek a lehető legtöbb esetben az alapellátásban, a háziorvosuknál kapják meg kezelésüket. A kollegiális praxisközösségek egy adott területhez tartozó háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi szolgálatok közösségét jelenti. 

Az EMMI törekvéseivel a kormány is egyetért, mivel a praxisközösségekben zajló szoros szakmai együttműködésnek köszönhetően 

a lakosság szélesebb körben és magasabb színvonalon, lakóhelyükhöz legközelebb juthat hozzá komplex egészségügyi szolgáltatásokhoz, anélkül, hogy terhelnék a járóbeteg-szakellátást. 

Mindezek megvalósulásával lerövidülnek a betegutak és csökken a kórházak terheltsége is.

Az EMMI továbbá Kásler Miklós felügyelete alatt vizsgálja a továbbképzés keretében megszerezhető licenc képzéssel végezhető háziorvosi alapellátási feladatok ellátásának lehetőségeit, valamint a végrehajtásához szükséges intézkedések megtételét – tették hozzá.
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.