Politikai szélkakas lett Demeter Márta

A párthűség nem tartozik Demeter Márta erősségei közé, miután a hivatali visszaéléssel is vádolt politikus az MSZP után most az LMP-t is elhagyja, hogy a Jobbik színeiben folytathassa a munkáját. Érdekes, hogy Demeter pár éve még a Demokratikus Koalíciót kritizálta, most pedig a DK legfontosabb szövetségesének számító Jakab Péter pártjához szegődött el.

2021. 08. 19. 7:45
Az MSZP, az LMP és a bíróság után jöhet a Jobbik Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még vasárnap jelentette be Demeter Márta, hogy ha ismét képviselői mandátumot szerez, jövőre csatlakozik a Jobbikhoz. Ezzel a jelenleg még LMP-s képviselő politikai életútja újabb állomáshoz érkezett, mivel 2010 óta másodszor válthat pártot. Mint ismert, Demeter az MSZP-ben kezdte a politikai karrierjét még 2007-ben, 2010 és 2014 között a párt zuglói alapszervezetének elnökségi tagja volt, majd 2014-ben a baloldali összefogás listájáról lett országgyűlési képviselő. Demeter 2017 januárjában szakított a szocialistákkal, amikor kilépett a parlamenti frakcióból és a pártból is. Ekkor több egykori párttársa is kérte, hogy mondjon le mandátumáról az MSZP javára, de ennek a kérésnek nem tett eleget, és függetlenként folytatta munkáját az Országgyűlésben.

Ezután Demeter pirosból zöldbe öltözött,  2017. szeptember 1-jén beült a Lehet Más a Politika parlamenti frakciójába, majd 2018-ban a pártnak is tagja lett. A 2018-as országgyűlési választáson az LMP képviselőjelöltjeként indult Budapest kilences számú választókerületében, ahol vereséget szenvedett, így ismét listáról szerzett képviselői mandátumot.

Az LMP színeiben Demeter egészen a társelnöki pozícióig vitte, a tevékenységében azonban nem volt sok köszönet, mivel a vezetésével az egyik legnagyobb kudarcukat élték meg a zöldek. 

A 2019-es európai parlamenti választáson a párt nem szerzett mandátumot, ami végül ahhoz vezetett, hogy Demeter lemondott a társelnöki pozícióról. 

A vereség kiértékelésekor a politikus arról is szólt, hogy a Demokratikus Koalíció érdemben nem rendszerellenzéki párt. Ez azért is érdekes, mert most annak a Jobbiknak a frakciójába lépne át, amely szoros viszonyt ápol a Gyurcsány-párttal, az előválasztási versenyben legalábbis a korábbi ősellenségek harmincegy körzetben támogatják egymás jelöltjeit.

Hivatali visszaélő?

A különböző baloldali pártok mellett a bíróság sem ismeretlen Demeter Mártának, aki még 2018 szeptemberében a parlamentben írásbeli kérdést tett fel, amelyben arra utalt, hogy Orbán Viktor egyik lányát − szabályellenesen – egy katonai géppel hozták haza Ciprusról. A Jobbik friss igazolása a kecskeméti repülőbázison tekintett bele parlamenti képviselőként a repülési naplókba, itt látta O. Flóra nevét, akit a miniszterelnök gyermekének vélt. Mint kiderült, egy ciprusi ENSZ-misszió keretében szolgálatot teljesítő magyar katona, bizonyos Orbán L. százados kétéves kislánya utazott a gépen, aki családjával együtt honvédségi engedéllyel jött vissza Magyarországra. Emiatt Demeter Márta országgyűlési képviselő mentelmi jogát az Országgyűlés felfüggesztette, és a Fővárosi Törvényszék hivatali visszaélés gyanújával indított ellene büntetőeljárást. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.