Schiffer András: Migrációs bombát helyeztek el Európában

Sokkal hamarabb elérkezhetnek a jövő nagy válságai, és nem elképzelhetetlen, hogy az afganisztáni helyzettel Európát akarják megzsarolni. Varga Judit igazságügyi miniszter és Schiffer András ügyvéd, expolitikus vitatkozott a Tranzit fesztiválon, és kitértek az afganisztáni helyzet várható következményeire is.

Pataki Tamás
2021. 08. 27. 21:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Judit miniszter és Schiffer András ügyvéd vitájának egyik legérdekesebb része kétségtelenül az afganisztáni helyzetről szóló blokk volt. Afganisztánban ugyanis egy hihetetlen tragédia bontakozik ki, és egykönnyen ugyanaz a helyzet állhat elő, mint 2015-ben – ebben mindkét vitapartner egyetértett, de másképpen közelítették meg a helyzetet. 

 

Az igazságügyi miniszter arra emlékeztette a hallgatóságot, hogy Orbán Viktor Európa jövőjével kapcsolatban hét pontot tett közzé a nagy európai lapokban, ezek közül az ötödikben azt ecsetelte, hogy nemsokára a veszélyek korszakát fogjuk élni: a migráció felgyorsul, a konfliktusok eszkalálódnak a világ különböző tájain, valamint a „világjárványok és nagy népvándorlások kora következik”. 

 

– Arra azonban nem gondoltunk, hogy ez ennyire gyorsan bekövetkezik. A kapunk előtt van az újabb migránsválság. Már épülnek a kerítések, hotspotokról beszélgetnek, gyakorlatilag teljesen egyértelművé vált, hogy a problémát nem szabad ide hozni, hanem EU határain kívül kell megoldani. Jelenleg van az EU-ban egy migrációs csomag, ami nem alkalmas arra, hogy ezt a helyzetet megoldja

 – mondta a miniszter asszony. 

 

Schiffer András, amikor látta a tálib hatalomátvétel képeit a világsajtóban, nem tudta eldönteni, hogy az amerikaiak ennyire „hülyék” vagy ennyire gonoszak. – Szerintem is-is. Progresszíven önteltek: egy-két hónappal ezelőtt a kabuli amerikai nagykövetség még a Pride-ról posztolt, egy olyan országban, ahol nem mehetnek ki a nők az utcára. Meggyőződésem, hogy az egész progresszív hittérítés ugyanannak az imperialista politikának a része, melynek során az olajlelőhelyeket is lenyúlták. Tévútnak tartom, hogy a hidegháború után Európa a NATO-ra alapozta a védelmét, hisz az a hidegháború intézménye. 

 

Európa nem fog jól járni, hogyha Amerika imperialista kalandjaihoz csatolja a sorsát. De nem pusztán a progresszív gőg okozta e képsorokat, egy ilyen nagyhatalom nem lehet ingyen ennyire hülye. Ami Afganisztánban történt, az rendkívül alkalmas arra, hogy egy újabb migrációs bombát helyezzenek el Európában. 

Nem tudok szabadulni attól a gondolattól, hogy azok, akik a kártyákat keverik, nem érdekeltek abban, hogy az identitások, melyekre a mostani társadalmak felépülnek, száz év múlva is megmaradjanak – mondta az ügyvéd. 

 

Az LMP exelnöke azt is elmondta, hogy sokakkal szemben nem Európa iszlamizálódásától tart, hanem inkább attól, hogy olyan végletesen összekeverednek a kultúrák, hogy az egyének identitása az lesz, amit a véleménybuborékokban fölkínálnak számukra a világot irányító cégek. – Az ilyen embertömegekből álló bolygót jól tudják majd irányítani a nagy cégek, a tőkeérdekeltségek. Éppen ezért helytelenítem a magyar kormánynak ama taktikáját, hogy pusztán a kvótaügyre alapozta a bevándorlási politikáját. A kvótaügy élre állításával lemondunk annak a lehetőségéről, hogy beleszólhassunk a schengeni övezeten belüli migrációs politikákba. Nekünk is beleszólást kell kérnünk, hogy Franciaország vagy Svédország milyen bevándorláspolitikát folytat, mert hogyha az EU integrációs kapacitásai kimerültek, akkor nem lehet úgy csinálni, mintha ez csak az ő problémájuk volna, mert ránk fog omlani az egész. Azt kellett volna mondanunk, hogy csak menekültekről vagyunk hajlandóak tárgyalni – mondta Schiffer.

 

 Varga Judit nem értett egyet Schiffer kvótákról szóló gondolatával, a miniszer szerint a magyar politikának több vörös vonala van, az egyik éppen a kvótakérdés. – Ha valamiféle mechanizmus létezik, az már egy meghívólevél. 

 

Amennyiben elosztási mechanizmusok működnek, ezzel azt üzeni az EU, hogy egy szép napon mindenki számára lesz itt hely. Ezt a lehetőséget ki kell zárnunk, a külső határok védelmét és a segítség helybevitelét kell biztosítanunk, minden egyes tárgyaláson ezt hangsúlyozzuk. 

Látszik, hogy az integrációs politika megbukott. Azzal is egyetértek amit a természetes közösségek lebontásáról mondott az ügyvéd úr, ugyanis látni lehet, hogy kik érdekeltek abban, hogy egy multikulti masszává váljon a föld népessége. Ha relativizálom az olyan fogalmakat, mint a nemzet vagy a határok, akkor a fogyasztói érdekek, ideológiák fogják meghatározni a társadalmak jövőjét – mondta Varga Judit.

 

A teljes beszélgetés:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.