Szentelt kenyér, légi parádé és harci játékok

Gazdag programkínálatból választhatnak mindazok, akik az augusztus 20-i, ünnepi hosszú hétvégét vidéken töltik.

2021. 08. 19. 8:15
null
Pécs, 2019. augusztus 20. Nemzeti színû szalag egy kenyéren a pécsi Kenyér Ünnep rendezvényen a Széchenyi téren 2019. augusztus 20-án. MTI/Sóki Tamás Fotó: Sóki Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Légi parádé, kenyérszentelés, tűzijáték, harcászati bemutató és tiszai hajós, fáklyás felvonulás is szerepel az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepség szolnoki programjában. A szervező Szolnoki Sportcentrum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Rózsa József közölte: a rendezvényt három helyszínen, a Tiszai hajósok terén, a Tisza parkban és a Tisza-parton tartják meg. Péntek délelőtt a Szolnoki Belvárosi Szentháromság templomban ünnepi szentmise lesz, majd kenyérszentelés következik a templom előtti téren – tette hozzá. 

Délután zenei aláfestéssel légi parádét láthatnak a Tisza felett az érdeklődők, akiket idén is a Szolnokon állomásozó két nagy katonai repülőalakulat fog szórakoztatni, este pedig tűzijátékkal várják a Szolnokra látogatókat. 

De nem kell Szolnokig mennie annak, aki a fővároshoz közelebb szeretne részt venni az ünnepi programokon: a Szentendrei Skanzenben koncertek, bringatúrák mellett természetjárás és kézműveskedés is várja az érdeklődőket augusztus 20. és 22. között. Az említett napokon a Határtalan Skanzen tematikus évhez kapcsolódóan a természetet veszi górcső alá a múzeum. 

Szent István-napot tartanak augusztus 21-én szombaton a simonpusztai Szőcs Géza Nemzeti Lovaskultúra Központban, ahol egyebek mellett koncert, gyerekprogramok és több lovasbemutató is várja a közönséget.

 Lesz díjugrató, ügyességi és huszárbemutató, de a Simonpuszta Nemzeti Lovas és Hagyományőrző Egyesület gyermek lovasait is megismerhetik az érdeklődők. Mindezek mellett ünnepi szentmise és kenyérszentelés, valamint habfürdőzés is szerepel a programban a tűzoltóság közreműködésével.

Siófok több mint egyhetes programmal köszönti az idei évben az államalapítás ünnepét. A nyár legnagyobb siófoki fesztiválja minden évben augusztus 20-a köré szerveződik. 

A Bor és Kenyér Ünnepe az elmúlt hónapok fesztiválmentes időszakát ellensúlyozva, idén tíz napon keresztül szórakoztat kicsiket és nagyokat Siófok hajóállomásán augusztus 13-tól 22-ig.

A korábbi években megszokottnál szűkebb, de így is gazdag programkínálat, többek között történelmi játékok, koncertek és folkestek lesznek augusztus 13–22. között a székesfehérvári királyi napokon, amelyen hamisítatlan középkori hangulatot varázsolnak majd augusztus 20–22. között középkori piaccal, régizenei együttesek muzsikájával, hagyományőrző bemutatókkal és a királyi óriásbábokkal. 

Esztergomban újra megrendezik augusztus 13–21. között a Szent István-napi zenei fesztivált, ahol koncertek egész sora várja az érkezőket, ráadásul a Mesterségek udvara is számos érdekességet tartogat.

Gyenesdiáson a Történelmi Szoborparkban ismételten megrendezik a Diási históriás napok – Szent István ünnepe című rendezvényt, a Dunakanyar kapuja, Verőce pedig Szent István-nap alkalmából családi programokkal, aktív kikapcsolódással, kézműveskedéssel, látványos bemutatókkal és lampionos csónakfelvonulással is várja az érdeklődőket.

Hollókőn igazi időutazáson vehetnek részt a látogatók augusztus 20-án. A falu mellett található hollókői várnál beöltözött harcosokkal és mutatványokkal várnak, amelyek felidézik Szent István korának napjait. 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.