Bíró László visszalép a jelöltségtől

A jobbikos politikus korábban „tetűcsúszdásoknak” nevezte a zsidókat, sőt a NAV nyomozást rendelt el ellene költségvetési csalás gyanúja miatt.

Hertelendy Gábor
2021. 08. 15. 20:26
BÍRÓ László; MAGYAR Zoltán
Budapest, 2020. január 29. Magyar Zoltán jobbikos országgyűlési képviselő (j) és Bíró László, a párt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzati képviselője sajtótájékoztatót tart a tokaji borokkal kapcsolatban Budapesten, a Legfőbb Ügyészség épülete előtt 2020. január 29-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Visszalép az előválasztáson való indulástól Bíró László, aki Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os számú választókerületében mérettette volna magát – jelentette be közösségi oldalán az antiszemita, rasszista kijelentéseiről elhíresült jobbikos politikus. Bíró azzal magyarázta döntését, hogy „tudja, van nála alkalmasabb”. 

 

– Ezennel hátralépek egyet azért, hogy a nemzet és Borsod kettőt léphessen előre. Visszalépek az előválasztáson való indulástól Jézsó Gábor javára. Döntésemről tájékoztattam Jakab Pétert, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjét, aki azt elfogadta

 – közölte a jobbikos politikus. 

Mint ismert, Bíró László a tavaly őszi időközi választáson indult a borsodi Szerencsen, aki néhány éve „tetűcsúszdásokról” értekezett zsidó turisták kapcsán és Budapestet „Judapestnek” nevezte. Ráadásul Hadházy Ákos és Tényi István feljelentése alapján 

 

a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást rendelt el ellene költségvetési csalás gyanújával, miszerint munkavállalókat károsíthatott meg, visszaélve uniós támogatásokkal. 

A jobbikos politikus mellett többek között Kunhalmi Ágnes, Jakab Péter és Karácsony Gergely is kampányolt tavaly. A Heisler András vezette Mazsihisz és Tamás Gáspár Miklós viszont elhatárolódott a korábbi jelölttől.

 

Bíró visszalépése azt is jelenti, hogy minden bizonnyal a szocialista Jézsó Gábort támogatja a Jobbik a borsodi előválasztáson, csatlakozva a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz. Ez már csak azért is érdekes, mivel az MSZP-s politikust kifejezetten Bíró ellen indult el a megméretésen július 5-én. 

 

Nemcsak Bíró Lászlót érte a nácizmus vádja: a jobbik szegedi jelöltje, Tóth Péter is tett már korábban súlyosan rasszista kijelentéseket. A 24.hu még 2014-ben számolt be róla, hogy Tóth a saját közösségi oldalán egyebek mellett nyilvánosan követelt fajvédelmet, „bibsizett”, és a görög neonáci Arany Hajnal pártot dicsőítette. Egy újságcikkre reagálva, amely a zsidóságot állította be a világ problémájának, Tóth arról értekezett, hogy „már 1920-ban is látták a problémát”. A Tavares-jelentéssel összefüggésben azt írta a jobbikos, hogy „a bibsi portugálnak sincs jobb dolga, mint minket lehúzni”. 

Tóth Péter a melegekről is gyűlölködő és gyalázkodó kijelentéseket tett korábban, 2013-ban a Pride felvonulás kapcsán úgy fogalmazott: „A végsőkig harcolunk a liberális söpredék és a genetikai hulladékok ellen.”

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.