A gyermekvédelem és a migráció mellett a jövő évi választásokról is egyeztettek a kormánypártok

A kormány továbbra sem enged a brüsszeli zsarolásnak, és mindent megtesz azért, hogy a 2010 előtti időszak ne jöjjön vissza.

Elek Nikoletta, Kerékgyártó György
2021. 09. 16. 13:21
null
20210916 Esztergom FIDESZ KDNP kihelyezett frakcióülés sajtótájékoztató Simicskó István Kocsis Máté Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kihelyezett frakcióülést tartottak a kormánypártok csütörtökön Esztergomban. Az ehhez kapcsolódó sajtótájékoztatón Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője elmondta: az egyik fő téma a gyermekvédelem, illetve az ezzel kapcsolatban Brüsszellel folytatott vita volt, valamint a határvédelem és a migráció, különös tekintettel az afgán helyzetre. A pénzügyminiszterrel a gazdaság újraindításáról egyeztettek figyelembe véve a nemzeti konzultáció eredményeit is. Ezek mellett a közelgő választásokról is szó esett – mondta el Kocsis Máté.

A gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Brüsszel a helyreállítási pénzek visszatartásával zsarolja Magyarországot, de a kormány nem enged. 

Népszavazás lesz az említett kérdésben, mert erről a kérdésről a magyar állampolgároknak kell dönteniük. Kocsis Máté emlékeztetett, a helyreállítási pénzek járnak az országnak, tehát meg kell kapnunk. Az ehhez kapcsolódó projekteket, amíg a vita folyik, a kormány más forrásokból indítja el.

A következő hónapokban fogunk Gyurcsány Ferencről beszélni, mindent meg fogunk tenni azért, hogy a 2010 előtti időszak ne jöjjön vissza – mondta Kocsis Máté.

Azt, hogy az ország szeretné a kudarcos múltat maga mögött hagyni, jól mutatja, hogy a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony! petíció alig tíz nap alatt meghaladta a 200 ezer aláírást, ami egy jó szám. 

Különös tekintettel arra – tette hozzá –, hogy három hét alatt az ellenzéki előválasztáson mennyien írtak alá, ami hat párt országos mozgósításán alapult.

Világosan látni kell – mutatott rá –, hogy bár nem a Demokratikus Koalíció adta  2019-ben a főpolgármestert, mégis  nagy arányban a Gyurcsány-párt emberei lepték el a városházát, sőt emlékezetes, hogy három korábbi szocialista, Karácsonyt támogató polgármester át is lépett a DK-ba, ezzel megszerezve a többséget a városházán. 

Innentől kezdve az a vita, hogy ki irányít, bugyuta vitának tűnik – szögezte le.

Fotó: Mirkó István

Újra a válság előtti gazdasági szinten

A kormánypárti politikus arra is kiért, hogy mára a magyar gazdaság, valamint a foglalkoztatottság mértéke is elérte a válság előtti szintet. Szavai szerint ezt az is jól mutatja, hogy az idei évre vonatkozóan meghaladhatja a 7 százalékot a gazdasági bővülés, ennek megfelelően pedig mindazok az intézkedések, amelyek a nemzeti konzultációban is nagy támogatottságot élveztek, elérhető közelségbe kerültek. 

Hangsúlyozta, egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy sor kerüljön az embereket, vállalkozásokat segítő intézkedésekre: a családi adóvisszatérítésre, a 200 ezer forintos minimálbér kérdésére, a 13. havi nyugdíj visszaépítésére vagy a 25 év alattiak szja-mentességének bevezetésére.

Elmondása szerint azon kevés országok közé kerülünk Európában, amelyek nagyon hamar elérték, sőt meg is haladták a válság előtti gazdasági szintet. Ehhez az eredményhez a kormány koordinációs munkájára ugyan szükség volt, de ez a magyar emberek sikere, amit mindenki a sajátjának érezhet – húzta alá. 

A frakcióvezető a baloldal kapcsán továbbá megjegyezte: 

15 év hosszú idő, ezért is elképesztő, hogy ismét azzal az emberrel állnak szemben, aki tönkretette az országot.

Hangsúlyozta, a Gyurcsány-korszak nem térhet vissza, ugyanakkor az, hogy a 2022-es választásokra is úgy kell felkészülni, hogy Gyurcsány Ferenc aktív szereplője a baloldalnak, a kormánypártokat inkább feltüzeli mint elkedvetleníti. Azon kívül, hogy képtelennek és elfogadhatatlannak tartják, küldetésként is tekintenek rá. 

A pápa is kiállt a családok mellett

Simicskó István frakcióvezető arról beszélt, hogy a KDNP csoport továbbra is támogatni kívánja a kormány működését. A kereszténydemokraták kiemelten fontosnak tartják a nemrég lezajlott eucharisztikus világkongresszust, illetve azt, hogy a pápa maga is részt vett rajta – erre harminc éve nem volt példa. Simicskó István úgy fogalmazott, Magyarország megmutatta, hogy képes magas színvonalon megszervezni egy ilyen világeseményt, és ez a siker jó hírét vitte az országnak a katolikus világban. 

A frakcióvezető elmondta, nagy elismerés kísérte a rendezvényt, az pedig különösen fontos, hogy a pápa ezen a kongresszuson kiállt a családok mellett.

A migrációval kapcsolatban Simicskó István elmondta, nehéz időszak következik, fel kell készülni a védelemre. Tájékoztatása szerint a tavalyihoz képest megháromszorozódott a migrációs nyomás a határnál. 2015 óta 591 ezren próbálták meg illegálisan átlépni a határt, és összesen 3027 embercsempészt fogtak el. A frakcióvezető szerint fontos, hogy Magyarország erőt tudjon felmutatni, és a magyarokat meg kell védeni.

A Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! kampánnyal kapcsolatban a frakcióvezető megemlítette, hogy sikeresen folyik, és nagyon fontos megelőzni, hogy a 2010 előtti állapot visszatérjen.

Borítókép: Mirkó István

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.