időjárás 16°C Vilhelmina 2021. September 19.
logo
Nézőpont: A kormánykritikusok sem marasztalják a bukott exkormányfőt

A magyarok háromnegyede nemet mond Gyurcsányra

Munkatársunktól
2021.09.15. 05:55 2021.09.15. 17:46
A magyarok háromnegyede nemet mond Gyurcsányra

Négyből három felnőtt magyar Gyurcsány politikai visszavonulását kívánja – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából, amely az őszödi beszéd kiszivárgásának tizenötödik évfordulójához közeledve készült. A baloldal meghatározó személyiségeinek figyelmeztető jel, hogy a kormánykritikus választópolgárok kétharmada is ezt az álláspontot képviseli.

A hazugságbeszéd okozta politikai kárt bizonyítja, hogy másfél évtized után is a magyar választók háromnegyede, pontosan 75 százalék helyesli Gyurcsány Ferenc távozását a közéletből – olvasható a Nézőpont Intézet friss kutatásában. Az intézet azt is hozzáteszi, hogy talán kevésbé meglepő, hogy a kormánypártiak 83 százaléka gondolkodik így, igaz, kilenc százalékuk nem, talán a volt miniszterelnök aktivitásától a Fidesz előnyét remélve. 

A kutatás szerint ugyanakkor a kormánykritikusok és az ezzel nem teljesen azonos baloldali szavazótábor kétharmados egyetértése Gyurcsány távozásával mindenképpen elgondolkodtató lehet a baloldal számára.

Az intézet hangsúlyozza: ezek az adatok nem jeleznek trendfordulót, lényegében másfél évtizede ilyen nagy a volt kormányfőt elutasító tábor. Az azonban mindenképpen Gyurcsány Ferenc politikai talentumát bizonyítja, hogy ennek ellenére sikerült az összes releváns baloldali pártot egy közös listára összeboronálnia. A 2018-ban csak alig ötszázalékos Demokratikus Koalíció ma a teljes baloldal vezető ereje és stratégiai forgatókönyvének szerkesztője. Ennek része, hogy minden szóba jöhető baloldali politikus is így vagy úgy, de kötődik a tartósan népszerűtlen őszödi beszélőhöz.

Mint ismert, 2006 szeptemberében robbant ki a rendszerváltozás utáni demokrácia legnagyobb politikai válsága, amelynek egyik meghatározó eleme Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgása volt – emlékeztet a Nézőpont Intézet a kutatásukhoz készített elemzésükben. 

A választási hazugságokat beismerő titkos beszéd már egy hanyatló népszerűségű kormányfőt ért utol, aki a választás utáni nyáron hozott megszorító intézkedések sorozata miatt számos szavazóját elvesztette. Gyurcsány ugyan még két és fél évet a miniszterelnöki hivatalában tölthetett, de imázsa tartós károkat szenvedett. 

A Nézőpont Intézet felnőtt magyar lakosságra reprezentatív kutatása a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával készült.