időjárás 16°C Gál 2021. October 16.
logo

Átadták az újjáépült lovardát a Budavári Palotanegyedben

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Facebook
2021.09.17. 17:29 2021.09.17. 17:43
 Átadták az újjáépült lovardát a Budavári Palotanegyedben

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából átadták az újjáépült lovardát a Budavári Palotanegyedben. Az újjászületett épületet szombaton és vasárnap a nagyközönség is ingyenesen megtekintheti.

 Az újjáépült lovarda mától Budapest egyik legkorszerűbb és legelegánsabb rendezvényközpontjaként üzemel –

hangsúlyozta a Budavári Palotanegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokért felelős kormánybiztos a rekonstruált épület ünnepélyes átadóján.

Fodor Gergely felidézte, hogy

 a Hauszmann Alajos tervezte és a kor legjobb mesterei által kivitelezett eredeti Királyi Lovarda 1901-től csaknem fél évszázadon át volt a budai Vár látképének szerves része,

 azonban a második világháború pusztításai ezt az épületet sem kímélték. Különös fintora a sorsnak – folytatta –, hogy a lovardát hivatalosan, ünnepi körülmények között soha nem avatták fel és nem adták át. 

Fodor Gergely hangsúlyozta:  a lovarda mától Budapest egyik legkorszerűbb és legelegánsabb rendezvényközpontjaként üzemel. Fotó: Facebook/Nemzeti Hauszmann Program

Most viszont, hogy 70 év után ez a csodálatos épület ismét régi fényében tündököl – a hiteles rekonstrukció ugyanis hűen követte a századfordulós terveket –, ezt kár lenne elszalasztani – fogalmazott.

Az újjászületett lovarda épületét a kulturális örökség napjain, szombaton és vasárnap a nagyközönség is ingyenesen megtekintheti, de a Hauszmann paripái című vezetett séta októberi alkalmain is ingyenesen látogatható.