Dömötör Csaba: A gazdasági növekedésből minden generációnak részesülnie kell

A nemzeti konzultáció eredményei alapján olyan döntések születnek majd, amelyek nagy és érezhető segítséget jelentenek több millió embernek. A kormány ezeket a döntéseket már előkészítette és hamarosan meg is hozza – mondta el Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Forrás: Vasárnapi Újság2021. 09. 12. 9:44
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetértés van abban, hogy a koronavírus-járvány után nem tér vissza a rendes kerékvágásba az élet, ezért egyszerre kell védeni a munkahelyeket, támogatni a családokat, fenntartani a biztonságot. Emellett biztosítani kell, hogy az ország jövőjéről szóló legfontosabb döntéseket mi magunk hozzuk, ne pedig mások

– hívta fel a figyelmet a nemzeti konzultáció eredményei kapcsán a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, jelezve: az adók csökkentésén és a családok támogatásán alapuló kormányzati politikának erős támogatottsága van. 

Dömötör Csaba hangsúlyozta: a járvány utáni gazdasági növekedésből minden generációnak és társadalmi csoportnak részesülnie kell. 

Szavai szerint először a hitelmoratóriumról várható bejelentés és bár a bankok nem szeretnék, ha azt meghosszabbítanák, a kormánynak a konzultáció eredményei az irányadók. 

Továbbá a gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítésének is megvan a társadalmi támogatottsága, ezért már csak az 5,5 százalékos gazdasági növekedést kell elérni, ami a mostani adatok alapján megvalósul majd. Az adó-visszatérítés átlagosan több százezer forint pluszpénzt jelenthet a szülőknek – tette hozzá.

Hozzátette: 98 százalékos egyetértés van abban is, hogy a családtámogatásoknak és a munkát terhelő adóknak alkotmányos védelmet kell biztosítani.

Elmondása szerint ez azért van, mivel az emberek azt tapasztalták, hogy a korábbi kormányok a válságban először a családtámogatásokat és a nyugdíjakat csökkentették. Ezzel szemben a jelenlegi kormány úgy jött ki a gazdasági nehézségekből, hogy nem hozott megszorító intézkedéseket és emellett a korábbi foglalkoztatottsági szint is megmaradt, sőt újabb rekordot döntött – húzta alá.

 Az államtitkár arról is beszámolt, hogy

elsöprő az egyetértés abban is, hogy a minimálbért 200 ezer forintra kell emelni.

Ha ez megvalósulna, a jelenlegi kormány idején háromszorosára nőne a minimálbér összege és más bérsávokra is serkentő hatással lenne. Sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a nemzetközi szervezetek is belássák, a magyar gazdaságpolitika eredményes. A kormány úgy csökkentette harmadára a munkanélküliséget, hogy közben a gazdaság talpazata stabil maradt – hangsúlyozta az államtitkár, aki hozzátette: 

míg a kormány folyamatosan csökkentette az adókat – kétkulcsos helyett egykulcsos, 15 százalékos jövedelemadót vezetett be, kilenc százalékra csökkentette a társasági adót és a felére a munkát terhelő adókat –, addig az ellenzéki pártok emelnék a jövedelemadót és a társasági adót, valamint bevezetnék a vagyonadót is.

Dömötör Csaba kitért arra is: a kormány nem szeretné, ha politikai aktivista csoportoknak beleszólásuk lenne abba, hogyan neveljék a magyarok a gyermekeiket. Ezt csak a magyar szülőknek van joguk eldönteni. Az államtitkár hozzátette: az Európai Uniónak erre nem terjed ki a hatásköre, mégis összekeverik ezt az ügyet például a Magyarországnak járó uniós források kérdésével.

A konzultáció ebben a kérdésben is megerősítette a kormányzati álláspontot, de – mint mondta – a jövőben népszavazást is indítanak majd róla.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.