Embercsempészet és sanyargatás miatt ítéltek el egy afgán férfit Vas megyében

Embercsempészés bűntette és a csempészett személyek sanyargatása miatt öt év börtönre ítélt a Sárvári Járásbíróság egy hat éve Magyarországon tartózkodó, oltalmazotti státusú, letartóztatásban lévő afgán férfit, akit a nem jogerős ítélet szerint tíz évre kitiltottak Magyarország területéről is – tájékoztatta a Szombathelyi Törvényszék sajtószóvivője az MTI-t pénteken.

Forrás: MTI2021. 09. 10. 14:05
Lipa, 2021. augusztus 27. Az Eurpai Uni nyugati orszgaiba igyekv illeglis bevndorl a migrnsok lipai befogadtborban, Bosznia szaknyugati rszn, Bihcs kzelben 2021. augusztus 26-n. Boszniban s ms balkni orszgokban tbb tzezer migrns, kztk sok afganisztni vrakozik, hogy tovbbmehessen nyugat fel. MTI/AP/Kemal Softic Fotó: Kemal Softic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tóth András közölte: az elmúlt években a férfi Budapesten élt, ahol munkahelyén megismerkedett egy – a rendőrségi nyomozás során nem azonosított – férfival, akivel megegyezett abban, hogy afgán állampolgárokat fog Ausztriába szállítani.

A szóvivő szerint a vádlott ezt követően a Blaha Lujza téren találkozott az ismeretlen, magát szintén afgánnak mondó férfival, akitől nyolcvanezer forint útiköltséget vett át, valamint egy telefonos közösségi alkalmazáson keresztül megkapta azokat a GPS-koordinátákat, ahol az illegális migránsokat később felvette, illetve ahová szállítania kellett volna őket.

A vádlott 2020. május 28-án egy bérelt autóval győri lakhelyéről a magyar–román határ közelében megadott helyre ment, ahol 12, Magyarországra illegális módon bejutott, személyes okmányokkal nem rendelkező, magát afgánnak mondó migránst zsúfolt a jármű utasterébe és csomagtartójába.

Az autót az M86-os autóúton Nick község közelében egy közúti ellenőrzés miatt megállították a rendőrök, a benne ülőket pedig előállították.

Az elsőfokú ítélet szerint a vádlott azzal, hogy a migránsoknak segítséget nyújtott a tiltott határátlépéshez, illetve szállította őket, embercsempészés bűntettét követte el, azzal pedig, ahogyan az autó utasterében, de legfőképp a csomagtartóban összezsúfolta, sanyargatta őket.

Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője a kiszabott szabadságvesztés enyhítése érdekében fellebbezett. A bíróság a vádlott letartóztatását fenntartotta, amely ellen nem jelentettek be újabb fellebbezést.

A borítókép illusztráció. Fotó: MTI/AP/Kemal Softic

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.