Karácsony forrás biztosítása nélkül passzolta le a Hild tér kezelését

Az egyik előterjesztés, eldugott mellékletéből derült ki, hogy Karácsony Gergely főpolgármester hajlandó átadni az V. kerületnek az elhanyagolt Hild tér kezelését. A Szentgyörgyvölgyi Péter vezette önkormányzat örül a döntésnek, ám megtudtuk: a főváros ugyan lepasszolta a feladatot, de az arra eső költségeket megtartotta, azaz a Belváros-Lipótváros Önkormányzatának saját költségvetéséből kell rendbe tenni és felújítani a leharcolt játszóteret.

2021. 09. 03. 13:57
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

”Végre rendeződik a korábban jobb sorsra ítélt Hild téri játszótér ügye. A Fővárási Közgyűlés döntése nyomán most már az V. kerület gondnoksága alá került az elmúlt években lerobbant és elhanyagolt játszótér. Mint ismert, Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere, már tavaly szeptemberben kezdeményezte az üzemeltetésért felelős fővárosi önkormányzatnál, hogy Belváros-Lipótváros Önkormányzata átvehesse a játszótér kezelését. A cél már akkor is az volt, hogy ugyanolyan színvonalú körülményeket biztosíthassanak a játszóteret látogató családok számára, mint amit például a Károlyi-kertben, az Erzsébet téri játszótéren, az Olimpia parkban vagy a Honvéd téri parkban megszokhattak a helyiek. 

Szentgyörgyvölgyi korábban többször felszólalt a játszótéren uralkodó állapotok miatt, mert a tér karbantartása nem megfelelően működik, ráadásul hajléktalantanyává züllött a zárt gyermekbirodalom. A belvárosi édesanyák tapasztalatai szerint emberi és állati ürülék, balesetveszélyes járólapok, üvegszilánkok is találhatók a játszótéren, a drótok kilógnak a kerítésből és nem működik jól az ivókút sem. Parkőr már régóta nem őrzi a területet, így kutyások és hajléktalanok is bejárnak, mocskot és ürüléket hagyva maguk után. Belváros polgármestere azt is kifogásolta, hogy a játszóeszközök javítása későn történik meg, a takarítás és a kertészeti munkálatok pedig hiányosak.

– Számos olyan terület van az V. kerületen belül, amelynek az üzemeltetése nem Belváros-Lipótváros Önkormányzatának a hatáskörébe tartozik, mint például a Podmaniczky tér, a Vörösmarty tér, a Deák Ferenc tér, a Fővám tér, a Március 15. tér, a Kálvin tér és a Hild téri játszótér – sorolta lapunknak az önkormányzat sajtóosztálya. Hozzátették: a Hild téri játszótér üzemeltetése kapcsán az elmúlt években rendkívül megszaporodtak a feladatellátás színvonalában tapasztalt hiányosságok.

Hild téri játszótéren ritkán zajlottak takarítási munkálatok  Fotó: Facebook

Október elsejétől véget ér a Hild tér kálváriája, ugyanis az V. kerület munkatársai hozzákezdhetnek a játszótér felújításához.

Örömmel vettük, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter egy éve indított kezdeményezése a Hild téri játszótér Belváros-Lipótváros Önkormányzata általi kezelésbe vétele ügyében sikerrel járt és ezáltal egy újabb gondozott helyszínt biztosíthatunk a belvárosi családok szabadtéri időtöltéséhez.

– Azonban ez az eset is felveti a kérdést, hogy a magát zöld főpolgármesternek valló Karácsony Gergely miért fosztotta meg a belvárosiakat a lehetőségtől, hogy már az elmúlt egy évben is a Belváros Önkormányzata által gondosan üzemeltetett játszótérre járhattak volna? Vajon a hozzáértés hiánya vagy annak el nem ismerése okozta a késlekedést? Az elmúlt egy év alatt miért nem tett semmi az üzemeltetési színvonal emelése érdekében? – tette fel a kérdéseket az V. kerületi önkormányzat. Azt is megemlítették, hogy a Fővárosi Közgyűlés ülésén a főpolgármester arról miért nem tartott hangzatos beszámolót, hogy Belváros-Lipótváros Önkormányzata a munkát és az anyagi ráfordítást sem sajnálva igényes zöldfelületet akar létrehozni a lakosai számára egy olyan játszótér üzemeltetésével, amelynek kezelésében a minden eddigit felülmúló zöldintézkedéseket hirdető főváros kudarcot vallott?

Szentgyörgyvölgyi Péter, a Belváros polgármestere egy éve küzdött a játszótér saját kézbevételéért  Fotó: Belváros-Lipótváros Önkormányzata

Lapunk a belvárosi önkormányzattól megtudta: az üzemeltetés átvételét követően azonnal elvégzik a rendeltetésszerű használathoz legszükségesebb teendőket. Majd a játszóteret látogató belvárosi családok, a szomszédos óvoda és a környéken élő belvárosiak bevonásával tervezik meg a tér megújítását. Éjjel-nappali őrzést, pelenkázóval felszerelt mosdó és az élménydús szabadtéri időtöltést szolgáló játszóeszközök, utcabútorok telepítését szeretnék megvalósítani. A lakók és az óvoda közösségének javaslatait, észrevételeit már most elkezdik összegyűjteni. 

Mindezt saját költségén valósítja meg az önkormányzat, mert a főváros egy forinttal sem hajlandó hozzájárulni a belvárosi játszótér rendbetételéhez, holott korábban Szentgyörgyvölgyi Péter a Hild térre eső költségekre is igényt tartott a fővárostól.

A Hild téri játszótér üzemeltetési feladatait a hozzárendelt pénzügyi forrás nélkül adja át a főváros önkormányzata, de Belváros-Lipótváros Önkormányzata felelős gazdálkodásának köszönhetően gondoskodunk a szükséges anyagi forrás biztosításáról.

„Továbbá, dolgozunk azon is, hogy a költségvetésünk és a kapacitásunk adta keretek között minél több elhanyagolt terület – mint például az általunk teljeskörűen felújított, de a főváros elhanyagolt üzemeltetésében levő Vörösmarty tér és a Podmaniczky tér – kezelését átvehessük” – húzta alá az önkormányzat.


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.