időjárás 11°C Friderika 2021. September 20.
logo

Karikó Katalint rangos orvosi díjjal tünteti ki a legjobb japán magánegyetem

Forrás: Sajtóközlemény
2021.09.15. 07:37 2021.09.15. 07:50
Karikó Katalint rangos orvosi díjjal tünteti ki a legjobb japán magánegyetem

Az mRNS-vakcina kifejlesztéséhez vezető specifikus RNS-módosítás felfedezéséért ítélték oda a Keio Orvosi Díjat Karikó Katalinnak – jelentették be japán idő szerint szeptember 15-én. A Szegedi Tudományegyetemen biológussá vált és biokémiából doktorált kutató munkássága elismeréseként érmet és tízmillió jen – körülbelül 27 millió forint – jutalmat kap.

Kilencven japán tudós dönt a Keio Orvosi Tudományos Díjra méltó személyekről, miután a világ minden tájáról begyűjtötték a javaslatokat. Az eddigi 47 Keio-kitüntetett kutató közül nyolc később Nobel-díjat kapott.

Az élettudományok kutatóinak kreatív és kiemelkedő teljesítményét ismeri el a Keio Orvosi Tudományos Díj. A nemzetközi kitüntetést 2021-ben az mRNS-vakcina kifejlesztéséhez vezető specifikus RNS-módosítás felfedezéséért Karikó Katalin (Pennsylvaniai Egyetem) kapja. A másik díjazott Osamu Nureki (Tokiói Egyetem), akinek témája az élet kulcsfontosságú molekuláinak strukturális biológiája.

A Keio Egyetem a QS World University Rankings idei listáján a 201., Japán magánegyetemei között az első. Az universitas rangját növelve 1995-ben alapították meg a nemzetközi Keio Orvosi Tudományos Díjat.

Karikó Katalin kutatási eredményei ezáltal lehetővé tették a Covid–19-oltóanyagok fejlesztését. Az általa igazolt mRNS-vakcina-technológia új utat nyit az orvostudományban: reményt ad súlyos fertőző betegségek, a rák és a szívelégtelenség leküzdésére. 

A Karikó Katalinnal kapcsolatos további információk elérhetők az SZTE hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Borítókép: MTI/Cseke Csilla