Karikó Katalint rangos orvosi díjjal tünteti ki a legjobb japán magánegyetem

Az mRNS-vakcina kifejlesztéséhez vezető specifikus RNS-módosítás felfedezéséért ítélték oda a Keio Orvosi Díjat Karikó Katalinnak – jelentették be japán idő szerint szeptember 15-én. A Szegedi Tudományegyetemen biológussá vált és biokémiából doktorált kutató munkássága elismeréseként érmet és tízmillió jen – körülbelül 27 millió forint – jutalmat kap.

Forrás: Sajtóközlemény2021. 09. 15. 7:37
KARIK Katalin
Budapest, 2021. mjus 28. A Szchenyi-djjal idn kitntetett Karik Katalin Semmelweis Ignc-djas kutatbiolgus, biokmikus, az mRNS alap vakcink technolgijnak szabadalmaztatja, a mainzi BioNTech alelnke, a Pennsylvaniai Egyetem egyetemi docense Budapesten 2021. mjus 27-n. MTI/Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilencven japán tudós dönt a Keio Orvosi Tudományos Díjra méltó személyekről, miután a világ minden tájáról begyűjtötték a javaslatokat. Az eddigi 47 Keio-kitüntetett kutató közül nyolc később Nobel-díjat kapott.

Az élettudományok kutatóinak kreatív és kiemelkedő teljesítményét ismeri el a Keio Orvosi Tudományos Díj. A nemzetközi kitüntetést 2021-ben az mRNS-vakcina kifejlesztéséhez vezető specifikus RNS-módosítás felfedezéséért Karikó Katalin (Pennsylvaniai Egyetem) kapja. A másik díjazott Osamu Nureki (Tokiói Egyetem), akinek témája az élet kulcsfontosságú molekuláinak strukturális biológiája.

A Keio Egyetem a QS World University Rankings idei listáján a 201., Japán magánegyetemei között az első. Az universitas rangját növelve 1995-ben alapították meg a nemzetközi Keio Orvosi Tudományos Díjat.

Karikó Katalin kutatási eredményei ezáltal lehetővé tették a Covid–19-oltóanyagok fejlesztését. Az általa igazolt mRNS-vakcina-technológia új utat nyit az orvostudományban: reményt ad súlyos fertőző betegségek, a rák és a szívelégtelenség leküzdésére. 

A Karikó Katalinnal kapcsolatos további információk elérhetők az SZTE hírportálján, illetve az SZTE Klebelsberg Könyvtár honlapján.

Borítókép: MTI/Cseke Csilla

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.