KINCS: Egyre többen élnek az otthonfelújítási lehetőségekkel

Tízből kilenc ember hallott már az otthonfelújítási támogatásról, 86 százalékuk pedig az otthonfelújítási kölcsönről is. A támogatásokat a válaszadók nemcsak ismerik, hanem igénybe is veszik – derül ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) reprezentatív kutatásából. Az otthonfelújítási támogatást eddig közel 33 ezren igényelték, és több mint 7500 család az otthonfelújítási kölcsönt is kérte.

Magyar Nemzet
Forrás: KINCS2021. 09. 06. 15:01
null
Budapest 20171125 Panel, lakótelep, lakásfelújítás, szigetelés, klíma Fotó: FOLDI D. ATTILA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az otthonfelújítási támogatással és kölcsönnel a magyar kormány otthonteremtési programja idén tovább bővült, az intézkedések nagymértékben segítik a gyermekes családokat, emellett pedig a gazdaság újraindítására is kedvező hatást gyakorolnak. Az otthonfelújítási támogatás olyan segítség, amellyel a már meglévő otthonukat tudják szépíteni, bővíteni, korszerűsíteni azok, akik legalább egy gyermeket nevelnek.

A KINCS megkérdezte az embereket arról, hogy hallottak-e az egyes otthonteremtési intézkedésekről, milyen otthonfelújítási terveik vannak, illetve ezekhez milyen segítséget kívánnak igénybe venni. 

A felmérésből kiderült, hogy az otthonfelújítási támogatásról tízből kilenc ember, az otthonfelújítási kölcsönről pedig 86 százalékuk hallott már.

A válaszadók egyötöde, azaz 21 százalék nyilatkozott úgy, hogy a barátai vagy ismerősei körében idén történt lakásfelújítás vagy a közeljövőben tervezik felújítani az otthonukat. Ebből 14 százalék esetében már folyamatban vannak a munkálatok, négy százalékuk pedig már be is fejezte. Az eredményekből az látszik, hogy legnagyobb arányban a 18–49 évesek és a kiskorú gyermeket nevelők újították fel az otthonukat ebben az évben vagy terveznek munkálatokat egy éven belül.

Tízből három válaszadó, 31 százalék egy-három millió forintot, tízből kettő pedig három–hat millió forint közötti összeget költött felújításra. A gyermekes válaszadók kétszer akkora arányban (19 százalék) költöttek hatmillió forint fölötti összeget a munkálatokra, mint a gyermektelenek (8,4 százalék).

Akik úgy nyilatkoztak, hogy idén felújították a lakásukat vagy ezt a közeljövőben tervezik, azok 31 százaléka vette vagy veszi majd igénybe az otthonfelújítási támogatást (maximum hárommillió forintig). 

További 15 százalékuk az államilag támogatott otthonfelújítási kölcsönt (maximum hatmillió forintig) választotta, 16 százalékuk pedig a banki hitel mellett döntött. A válaszadók harmada valamilyen családi, rokoni vagy baráti segítséget vesz vagy vett igénybe a felújításhoz.

A válaszadók 65 százalékánál elsősorban a belső teret érintik a felújítási munkák, leginkább jellemző a festés, a szigetelés (64 százalék), valamint a fürdőszoba felújítása (51 százalék). A megkérdezettek csaknem ötöde klímát szereltetett be, vagy tervez beszereltetni. Minden tizedik válaszadó pedig napelemes rendszert építettet ki vagy tervez kiépíttetni.

Összességében azt látjuk, hogy a kormány által bevezetett otthonfelújításhoz kapcsolódó intézkedések – az otthonfelújítási támogatás és az otthonfelújítási kölcsön – hozzájárulnak ahhoz, hogy a gyermeket nevelő magyar családok bátran belevágjanak egy felújításba. 

Sokan hallottak már ezekről a lehetőségekről, ismerik és igénybe is veszik őket, ami a családalapításra vagy a további gyermekvállalási kedvre is pozitív hatással lehet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.