időjárás 15°C Amália 2022. október 7.
logo
Mocsai Lajos: 2025-re a minőségi képzéshez szükséges fejlesztések is befejeződnek

Óriási fejlődés előtt áll a Testnevelési Egyetem

Kincses Krisztina
2021.09.27. 05:55
Óriási fejlődés előtt áll a Testnevelési Egyetem

A Testnevelési Egyetem (TE) preambulumában rögzítette, hogy hosszú távon Közép- és Kelet-Európa legmeghatározóbb testnevelés- és sporttudományi intézménye lesz – jelentette ki a Magyar Nemzetnek a Testnevelési Egyetemet működtető közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi elnöke. Mocsai Lajost a nemrég megtartott Sport és innováció nemzetközi konferenciáról, az egyetemi modellváltásáról, illetve a jövőben megvalósuló egyetemi fejlesztésekről is beszámolt lapunknak.

Először rendezte meg közösen a Sport és innováció nemzetközi konferenciát a Testnevelési Egyetem (TE) és a balatonboglári Nemzeti Kézilabda-akadémia (NEKA). A szeptember 15. és 17. között megtartott eseményen a vendégek a nulladik és az első napon a TE-n, a második, illetve a záró-, harmadik napon a NEKA balatonboglári otthonában élvezhették a különböző előadásokat és workshopokat – számolt be lapunknak Mocsai Lajos kuratóriumi elnök. Hozzátette: magát a konferenciát  már negyedik alkalommal rendezte meg az egyetem, de a tavalyi esemény a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Mint mondta, a Testnevelési Egyetem kapcsolatrendszeréhez tartozó kiemelt akadémiák köre idén a Nemzeti Kézilabda-akadémia (NEKA) színterével bővült, így nemzetközi szintű létesítményben tarthatták meg a rendezvényt. Körülbelül 83 témát húsz szekcióban tárgyaltak meg a résztvevők, és további hat kerekasztal-beszélgetés zajlott, amelyeken világhírű sportolók, olimpiai bajnokok, szövetségi kapitányok, valamint hazai és nemzetközi sportszakemberek osztották meg tudásukat, tapasztalataikat. 

Nemzetközi együttműködés

– A konferencia rendkívül izgalmas volt, hiszen a sporttechnológia, a sportipar és a sportgazdaság napjainkban világszinten a legdinamikusabban fejlődő, innovatív területek. Az innen szerzett módszertani, technológiai és egyéb ismeretek kerülnek át és hasznosulnak a leggyorsabban a hétköznapi életben – magyarázta a kuratóriumi elnök, aki arról is beszélt, hogy a különböző kerekasztal-beszélgetéseknek olyan fajsúlyos tematikái voltak, mint például a női sport, a jelenleg is működő akadémiai rendszer, amelyen belül többek között nemzetközi szintű edzők beszélgettek a kézilabda-akadémiák gyakorlati, elméleti és tapasztalati struktúrájáról. Szó esett az olimpiai eredményességről, a sportban megjelenő innovációs lehetőségekről, de tartottak módszertani, sportdiplomáciai és sportgazdasági kerekasztalt is. A balatonboglári nyílt napon közel négyszázan vettek részt.

– A találkozó egyik nagy nemzetközi eredménye, hogy az European University Sports Association és a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség együttműködési megállapodást írtak alá a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetséggel, valamint a konferencia sporttudományos fejlesztési koncepciójáról – osztotta meg lapunkkal Mocsai Lajos, jelezve: a szövetségek részéről kiemelt témát képzett az úgynevezett Healthy Campus, vagyis az egészséges campus koncepciója. Szavai szerint az egyetemisták egészségi, fizikai állapota nagyon komoly kívánnivalót hagy maga után, Magyarország a tíz legnagyobb betegségcsoportban zömével dobogón van, ezért óriási jelentősége volt a konferencián elhangzó előadásoknak.

Modellváltás és új stratégia

Mocsai Lajost a Testnevelési Egyetemet működtető közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi elnökeként az egyetemi modellváltásról is kérdeztük. – Az alapítványi tagok között egyetértés alakult ki abban, hogy a sportot mind elméletben, mind a gyakorlatban a lehető legmélyebben ismerő, felelősséget vállaló alapítványi közösségként működjünk. Miután a Testnevelési Egyetemen hét évig rektori tisztséget töltöttem be, döntenem kellett, és úgy gondolom, hogy főként a stratégiaalkotás szempontjából az új pozíció közel áll hozzám – nyilatkozta Mocsai Lajos, hozzátéve: nagyon fontos, hogy a Testnevelési Egyetemnek a magyar társadalom közérzete, fizikai aktivitása, tehát a betegségek elsődleges megelőzése, valamint az egyetemen is már igényként jelentkező napi testnevelés szempontjából is meghatározó szerepe van.

A kuratórium elnöke elmondta: a preambulum olyan, az intézmény iránt támasztott igényeket rögzít, mint például az oktatásban történő legmagasabb szintű szakemberképzés, a napi testnevelés biztosítása egészen az egyetemig, a nemzet egészségmegőrzése életmód és életminőség viszonylatában a kisgyermek kortól egészen az aranykorig, az utánpótláskorú fiatal magyar sportolók kiválasztása pontos terminológia alapján, valamint a magyar versenysportot támogató kutatási programok. – A stratégia megalkotása, annak ellenőrzése és végrehajtása a kuratórium legfontosabb feladata – jelentette ki Mocsai Lajos.

– Elmondhatom, hogy mind az egyetemi lét, mind a karrierprogram az itt lévő oktatói testületnek és professzori gárdának köszönhetően gyakorlatilag egészen más dimenzióba kerül a felsőoktatásban, az egyetem működtetési rendszere jelentős előrelépésre számít – mutatott rá Mocsai Lajos. A jövőbeni tervekkel kapcsolatban kifejtette: folytatják a képzési szakstruktúra reformját, de a stratégiai ágazatként szereplő testkultúra, testi nevelés területe, valamint a társadalmi felelősségvállalásként jelentkező igények, amelyek a polgárok jobblétét és életminőségét biztosítják, szintén kiemelt szerepet fognak kapni.

Csúcstechnika és Science Park

A felsorolt területeken az Innovációs és Technológiai Minisztériumon keresztül eddig lefolytatott tárgyalások után Mocsai Lajos óriási fejlődési potenciált lát. Mint elmondta, tervben van egy TE mellett működő Science Park létrehozása, elindították a tudományos park eszközrendszerének a feltételes közbeszerzési eljárásait, hogy a kutatóközpontot a legmodernebb, csúcstechnológiás eszközökkel szereljék fel. – A legfontosabbnak azt tartjuk, hogy az egyetem létesítményfejlesztésével kapcsolatban a következő időszakban hihetetlenül progresszív fejlődés valósuljon meg, a koncepciónknak megfelelően – tette hozzá a kuratóriumi elnök.

Mocsai Lajos végezetül elmondta, a százéves jubileumra, 2025-re a szerződés értelmében várhatóan befejeződnek a tartalmi és az intézményfejlesztés, illetve a minőségi képzéshez szükséges sportlétesítmények fejlesztései is. – Óriási munka közepén vagyunk, amelynek garanciáit a magyar kormány több oldalról is megerősítette. Egy ötéves, középtávú, és egy 25 éves, hosszú távú koncepciótervet írunk alá a kuratórium képviseletében, amely teljesen új dimenziót nyit az egyetem számára: preambuluma szerint Közép- és Kelet-Európa legmeghatározóbb testnevelés- és sporttudományi egyetemének kell lennie – jelentette ki Mocsai Lajos. Továbbá hozzátette: ezt vállaltuk ennek teljesítéséhez kiemelt garanciát biztosít az aláírás előtt álló megállapodás mind a vezetők, mind az oktatók számára, de ami a legfontosabb, hogy a jövőben a hallgatók lehetőségei is exponenciálisan javulni fognak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.