Sára Botond szerint ha a baloldalon múlna, ma Józsefváros migránstanya lenne

Afgán és szír migránsok festményeiből nyit kiállítást a Pikó András vezette önkormányzat a Polgármesteri Hivatal épületében, miután egy évvel ezelőtt bezáratta a kerület egyetlen önkormányzati tulajdonú múzeumát. A balliberális polgármester megkülönböztető figyelmet szentel a bevándorlókra: 2015-ben saját maga is látogatta az illegális migránsokat a II. János Pál pápa téren és a Keleti pályaudvarnál. Mindez csak a kezdet volt, hatalomba kerülése után több mint egy tucat önkormányzati lakást jelölt ki a civil szervezetek számára, sőt a bérlemények sorsáról is ők dönthetnek.

2021. 09. 08. 13:09
null
Az alpolgármester azt mondja, illegális bevándorló nem fog náluk önkormányzati lakást kapni Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha ha baloldalon múlna, ma Józsefváros migránstanya lenne

 – jelentette ki Józsefváros korábbi polgármestere. Sára Botond emlékeztetett: 2015-ben a baloldal etette-itatta az illegális bevándorlókat a Keleti pályaudvaron és a jobboldal által felújított II. János Pál pápa téren.

Emlékezetes, hogy maga Pikó András vallotta be, ő maga is ott volt a migránsáradatkor és segítséget nyújtott az országba illegálisan, papírok nélkül beáramló, erőszakos tömegnek. Mint kiderült: az ellenőrizetlen bevándorlók között terroristák is megbújtak, és elősegítették az akkoriban sorra elkövetett franciaországi és németországi terrortámadásokat.

Véleménye szerint ez ma sincsen másképp. 

Karácsony Gergely maga is nyíltan bevándorláspárti. Miközben romlik a közbiztonság, a köztisztasági állapotokról ne is beszéljünk, egyre több a hajléktalan, a baloldal forráshiányra hivatkozik, de arra van pénz, hogy migráns nőkkel közösen főzőcskézzenek és biciklizzenek

– hívta fel a figyelmet Sára Botond, arra utalva, hogy az önkormányzat 1,4 millió forintot osztott szét bevándorláspárti és feminista szervezetek között. A józsefvárosi önkormányzat legutóbb például százezer forinttal támogatott egy olyan programot, ami érdeklődés hiányában elmaradt, de amúgy sem igényelt anyagi befektetést. Ugyanis néhány bevándorló saját vagy kölcsön kerékpárral tett néhány kört a Mátyás téren. Ezt bárki megteheti ingyen és bérmentve a közterületen. Felmerül a kérdés: a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesület mire költötte az önkormányzati támogatást. 

Pikó András legújabb dobásaként a Városházán állítja ki a migránsok festményeit. Mivel Pikó András forráshiányra hivatkozva az év elején bezáratta a Józsefvárosi Galériát, így „A jövő vásznai” című kiállításnak a hivatal ad otthont. A Hírnyolc beszámolója alapján Pikó András megnyitóbeszédet is tartott, büszkeségét fejezve ki, hogy október 15-ig ott lesznek kiállítva a képek, ami – szerinte – Afganisztán jelenlegi helyzete miatt még aktuálisabb. 

Remélem, hogy a kiállítással az önkormányzat dolgozóit, Józsefváros érdeklődő lakosait és a kiállítás más látogatóit közelebb tudjuk hozni a menekültek és a bevándorlók tapasztalataihoz, és ahhoz az emberséget, befogadást képviselő eszmeiséghez, amit mi itt vallunk, és ami hitem szerint Józsefváros egészét is jellemzi

– fogalmazott. 

Fotó: Máthé Zoltán

Pikó regnálásának első két éve a hajléktalanok korlátlan számú befogadásával és segítésével telt, az elmúlt néhány hét programjai alapján pedig úgy tűnik, hogy a következő időszakban a bevándorlók kerülnek a polgármester fókuszába. Ugyan a józsefvárosiak arra szavaztak, hogy Pikó szociális érzékenységéből ők fognak profitálni, ebben a választási ciklusban erőteljesen megmutatkozik, hogy a baloldali városvezetés mely csoportok alatt érti azt: „a legelesettebbeket kell támogatni”. Emlékezetes, Pikó a kampányában azt hangoztatta, hogy ha ő lesz a polgármester, a helyi rászorultak önkormányzati bérlakásokhoz jutnak, mert a kerületben 800-1000 lakás üresen áll. Eltelt két év és alig néhány tucat pályázat lett kiírva, ezek közül is több piaci alapon. A Hírnyolc információi szerint pedig tizenhat önkormányzat bérlemény sorsáról civil szervezetek dönthetnek. 

Egy lakossági fórumon, a hajléktalanok lakásba költöztetésének témakörében ugyanis Molnár György, a polgármester tanácsadója kikotyogta, hogy a kerületi bérlakásállományból tizenhat lakás bérlőkijelölési jogát szociális szervezeteknek adják.

Ezért nem zárható ki, hogy ezekbe a lakásokba hajléktalanokat és migránsokat költöztetnek az afgán helyzetre tekintettel és/vagy Karácsony Gergely főpolgármester részvételi költségvetésének a nyertes ötletét valósítják meg, amely szerint hajléktalanokat lakáshoz juttatják, ugyanis a fővárosban kevés önkormányzati tulajdonú bérlakás található. Pikó András és Karácsony Gergely tavaly tavasszal már együtt működött, amikor a Kőbányai út 22. szám alá hajléktalanokat költöztettek önkormányzati bérlők közé.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.