Titkos akcióban vesz részt Magyarország

Azbej Tristan közölte: Eddig kétezer keresztényt sikerült kimenekíteni a tálib hatalomátvétel után.

Magyar Nemzet
2021. 09. 04. 22:00
Kabul, 2021. szeptember 4. Jrkelk Kabulban 2021. szeptember 4-n. Afganisztnban augusztus 15-n kerltek hatalomra a radiklis iszlamista tlib lzadk, akiket hsz vvel ezeltt fosztott meg hatalmuktl az Egyeslt llamok vezette nemzetkzi katonai koalci. Az utols amerikai katonk augusztus 31-n tvoztak az orszgbl. MTI/EPA Fotó: - Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A legfontosabb feladat, hogy az Afganisztánhoz legközelebb fekvő első biztonságos országba eljuttassuk az ottani keresztényeket – nyilatkozta a Spirit Fm-nek Azbej Tristan. A Hungary Helps programért felelős államtitkár emlékeztetett: Afganisztánban még a tálib hatalom átvétel előtt is földalatti mozgalmakban szerveződtek a keresztények, azóta sokkal rosszabb a helyzet. A politikus arról beszélt, hogy meg nem erősített információk szerint 

a tálibok megkezdték a keresztények kivégzését. 

– Az országban lévő nyolc-tízezer keresztényből eddig kétezret tudtak kimenekíteni – részletezte Azbej Tristan. 

Az államtitkár elmondta, hogy a Hungary Helps is kapcsolatban kimenekítésre specializálódott szervezetekkel. Hozzátéve: akiket sikerült kihozni, azoknak humanitárius segítséget fogunk nyújtani. 

Fotó: Szigetváry Zsolt

A politikus rögzítette: 

találtak egy humanitárius csatornát, így Magyarország is segíti az afganisztáni élelmezési válság kezelését, valamint részt vesznek egy titkos akcióban is. 

– Egy szomszédos országnak sikerült kimenekítenie 2-300 keresztényt, őket keressük most, hogy ebben a szomszédos országban hogyan tudjuk legalább a humanitárius szükségleteiket ellátni – fejtette ki.

Az államtitkár megerősítette azt is, hogy az a 700 afgán állampolgár, akiket Magyarország menekített ki, már idegenrendészeti eljárás alatt állnak. 

– Meg kell bizonyosodni arról, hogy ők tényleg rászorulók. Az elveinktől nem térünk el, Magyarországra csak olyan embert fogadnunk be, akik máshol életveszélyben lennének, egyébként pedig a helyben maradást támogatjuk

– mondta Azbej Tristan.

Borítókép: Járókelők Kabulban 2021. szeptember 4-én. Afganisztánban augusztus 15-én kerültek hatalomra a radikális iszlamista tálib lázadók, akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció. Az utolsó amerikai katonák augusztus 31-én távoztak az országból. Fotó: MTI/EPA

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.