időjárás 30°C Ibolya 2022. augusztus 7.
logo
Eddig kétezer keresztényt sikerült kimenekíteni a tálib hatalomátvétel után

Titkos akcióban vesz részt Magyarország

Magyar Nemzet
2021.09.04. 22:00 2021.09.05. 08:57
Titkos akcióban vesz részt Magyarország

– A legfontosabb feladat, hogy az Afganisztánhoz legközelebb fekvő első biztonságos országba eljuttassuk az ottani keresztényeket – nyilatkozta a Spirit Fm-nek Azbej Tristan. A Hungary Helps programért felelős államtitkár emlékeztetett: Afganisztánban még a tálib hatalom átvétel előtt is földalatti mozgalmakban szerveződtek a keresztények, azóta sokkal rosszabb a helyzet. A politikus arról beszélt, hogy meg nem erősített információk szerint 

a tálibok megkezdték a keresztények kivégzését. 

– Az országban lévő nyolc-tízezer keresztényből eddig kétezret tudtak kimenekíteni – részletezte Azbej Tristan. 

Az államtitkár elmondta, hogy a Hungary Helps is kapcsolatban kimenekítésre specializálódott szervezetekkel. Hozzátéve: akiket sikerült kihozni, azoknak humanitárius segítséget fogunk nyújtani. 

Fotó: Szigetváry Zsolt

A politikus rögzítette: 

találtak egy humanitárius csatornát, így Magyarország is segíti az afganisztáni élelmezési válság kezelését, valamint részt vesznek egy titkos akcióban is. 

– Egy szomszédos országnak sikerült kimenekítenie 2-300 keresztényt, őket keressük most, hogy ebben a szomszédos országban hogyan tudjuk legalább a humanitárius szükségleteiket ellátni – fejtette ki.

Az államtitkár megerősítette azt is, hogy az a 700 afgán állampolgár, akiket Magyarország menekített ki, már idegenrendészeti eljárás alatt állnak. 

– Meg kell bizonyosodni arról, hogy ők tényleg rászorulók. Az elveinktől nem térünk el, Magyarországra csak olyan embert fogadnunk be, akik máshol életveszélyben lennének, egyébként pedig a helyben maradást támogatjuk

– mondta Azbej Tristan.

Borítókép: Járókelők Kabulban 2021. szeptember 4-én. Afganisztánban augusztus 15-én kerültek hatalomra a radikális iszlamista tálib lázadók, akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció. Az utolsó amerikai katonák augusztus 31-én távoztak az országból. Fotó: MTI/EPA

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.