Tizennégy áldozata van a balatoni strandszezonnak

Rendőri eszközökkel nem lehet megelőzni a felelőtlenségből bekövetkező tragédiákat.

2021. 09. 09. 14:45
null
Balaton Illusztráció 20210826 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sérüléses vagy halállal végződő vízi közlekedési baleset idén nyáron sem volt a Balatonon, a felelőtlen fürdőzésnek azonban már tizennégy áldozata van

– tájékoztatta lapunkat a Somogy Megyei Rendőrfőkapitányság sajtószolgálata. 

A halálesetek egy kivétellel úszás során, illetve felfújható strandjáték, gumimatrac, továbbá vízibicikli, szörf vagy SUP felelőtlen használata során következtek be többnyire a strand végét jelző bójákon belül vagy közvetlenül partközelben. Hátterükben nem jogszabálysértés áll, a tragédiákat kilenc esetben valószínűsíthetően időskori, vagy valamilyen alapbetegségből bekövetkező rosszullét, eszméletvesztés okozta, a többi a fürdőzésre vonatkozó figyelmeztetések megszegése miatt történt. 

A rendőrségi jegyzőkönyvek bejegyzése szerint 

a halálesetek több mint fele elrendelt hőségriadóban vagy ezen időszakhoz közeli hőcsúcsokban történt. 

Az eljárások során megállapítható volt, hogy a gyakori figyelmeztetés ellenére sokan egyedül, magányosan mentek fürdeni. És az is bebizonyosodott, hogy ezeket a tragédiákat rendőri eszközökkel nem lehetett volna megelőzni. 

Mint azt a meteorológiai prognózisok alapján megírtuk, az idei szeptember akár még két hét jó idővel is megajándékozhatja a strandolás kedvelőit, és bizonyára lesznek, akiket tó 18-20 Celsius-fokos vize sem tántorít el a fürdőzéstől. Emellett számolni kell az őszi, ködös horgászszezon veszélyeivel is. A viharjelző rendszer szüneteltetése alatt ugyanis a móló végi lámpák nem, csak a parti települések fényei segítik a horgászcsónakosok eligazodását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.