Újabb baloldali önkormányzati ingatlanspekulációra derült fény

Több baloldali önkormányzat a piaci árnál jóval alacsonyabb áron tette pénzzé a közvagyont, ám az új ingatlantulajdonosok nem saját használatra szerezték meg a szóban forgó ingatlanokat, hanem azért, hogy tripla áron tovább értékesítsék azokat. Legutóbb Érden bukott ki egy ilyen ügylet, de a közelmúltban előfordult Kispesten és Józsefvárosban is.

2021. 09. 08. 13:34
Csőzik László
Csőzik László polgármester Fotó: Vasvári Tamás Forrás: MTI/Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az érdi és több baloldali önkormányzat elkezdte dobra verni az önkormányzati ingatlanokat, számos lakóingatlant értékesített az önkormányzat. A baloldal rendre azzal kampányol, hogy a szegényeket kívánják olcsón lakhatáshoz juttatni, közben ingatlan spekulánsok kezére játsszák át az értékes ingatlanokat. 

Érd évek óta az egyik legnépszerűbb város az agglomerációban. A város lakossága évente mintegy ezer fővel gyarapszik, sok fiatal család keres ott új otthont. A telkek iránt így nagy a kereslet, ami jelentősen befolyásolja az ingatlanok négyzetméter árait. Az önkormányzatnak is vannak telkei, és ilyen körülmények között nem mindegy, hogy a városvezetés miként gazdálkodik ezekkel. 

Csőzik László polgármester ugyanis tavaly versenyeztetés nélkül adott el egy telket a Takács utcában. A közel ezer négyzetméteres telekért – amin több épület is volt – mindössze 15,7 millió forintot kért. Az Ingatlan.com szerint ez milliókkal kevesebb, mint az érdi telkek tavalyi átlagára. Amit versenyeztetéssel, nem kizárva más érdi fiatalokat, még feljebb tornázhatott volna egy felelős városvezetés. 

Csőzik László polgármester azzal indokolta az eladást és az árat, hogy egy érdi kötődésű, fiatal házaspár vásárolná meg a telket saját célra. Igen ám, de a megvásárolt telek mégsem az érdi pár családalapításának helyszíne lett, sokkal inkább a vagyongyarapítás eszköze. Az ingatlan ugyanis hamar az ingatlanközvetítőknél kötött ki. 

A telek jelenleg elhanyagolt, tele van parlagfűvel, és ránézésre úgy tűnik, hogy az új tulajdonosok egyetlen dolgot tettek vele: kitették az „ELADÓ” táblát. Csakhogy mindössze egy évvel a vásárlás után a vételár háromszorosáért, közel 46 millió forintért árulják az ingatlant. A különbség több mint harmincmillió forint.

Nem az érdi önkormányzat volt az egyetlen, ahol hasonló ingatlanspekulációt lehetett felfedezni. Kispesten egy Corvin körút 2. szám alatti, 31 négyzetméteres önkormányzati lakást 9,8 millió forintra értékelt az önkormányzat által felkért ingatlanvagyon szakértő. A lakás bérlője a szerződésben foglalt kedvezmények alapján mindössze 6,86 millió forintért vásárolhatta meg az ingatlant 2019-ben; a vételárat részletekben kell kifizetnie, 2034-ig. Ugyanebben a házban, ugyanilyen paraméterű lakásokat nemrég 20 és 22 millió forint közötti áron hirdettek meg a tulajdonosaik. Ez több mint kétszerese az értékbecslő által megállapított árnak, és háromszorosa annak, amennyiért az önkormányzat eladta a lakást.

A Pikó András vezette Józsefváros elitnegyedében, a Palotanegyedben is hasonló önkormányzati vagyon elherdálása történt még a nyár elején. Lapunk korábban beszámolt arról, hogy Pikó András baloldali polgármester a kampányában még azt ígérte: növelik a bérlakásállományt Józsefvárosban. Ezzel szemben megválasztása után elkezdte kiárusítani az ingatlanokat. Sőt az egyik elkótyavetyélt ingatlan gyorsan, néhány hónap alatt a piacra került, most az önkormányzati eladási ár duplájáért kínálják.

Június 10-én fény derült rá, hogy az önkormányzat potom pénzért, pályáztatás nélkül eladott egy palotanegyedi ingatlant, ami néhány hónappal később csaknem dupla négyzetméteráron jelent meg a legnagyobb ingatlanközvetítő portálon. Szilágyi Demeter józsefvárosi önkormányzati képviselő a közösségi oldalán hívta fel a Palotanegyedben található eladott ingatlan utóéletére a figyelmet.

„Pikó András pár hónapja potom pénzért elad egy ingatlant a Vas utcában. 27 négyzetméter, 8 millió forintért. Már akkor is nehezményeztük, nem támogattuk a döntést. Egyfelől az zavaró, hogy a polgármester lépten-nyomon azt hangoztatja, hogy nem fog eladni ingatlanokat. Másfelől az, hogy nagyon alacsony az ár” – írta még korábban közösségi oldalán a kormánypárti önkormányzati képviselő. Szilágyi Demeter rámutatott: néhány hónap elteltével, megjelent egy csinos hirdetés, amelyben eladásra kínálnak a Vas utcában egy 57 négyzetméteres lakást, kiegészítve egy 27 négyzetméteres helyiséggel. – És igen, a történetben szereplő helyiség egy és ugyanaz, csak épp az értéke lett a duplája. Természetesen az alapdöntésben szó sincs az összekapcsolásról. Mindezt a veszélyhelyzet alatt egy személyben döntve, pályáztatás nélkül. Szerintem ez így nincs rendben” – szögezte le Szilágyi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.