Újabb nógrádi szál Cseh Katalinék céghálója ügyében

Ismét Nógrád megyében, egy kis faluban bukkantak rá a Cseh Katalin momentumos EP-képviselőhöz köthető cégháló egyik vállalkozásának legújabb telephelyére. A Mondat Kft.-nek Vanyarcon lett fióktelepe, amely szintén hátrányos helyzetű térség, ahol magasabb intenzitású uniós támogatás nyerhető. Ez a cég bukkant fel a Cseh Katalin-botrány szécsényi szálában is, ott, ahol a cégháló tagjai másfél milliárdot nyertek, a beígért fejlesztésnek viszont semmi nyoma.

Magyar Nemzet
2021. 09. 12. 14:55
Cseh Katalin
Budapest, 2018. március 22. Cseh Katalin, a Momentum elnökségi tagja a Republikon Intézet s a Friedrich Naumann Stiftung kzs szervezsben megrendezett A vlaszts ttje 2018 cm konferencin a fvrosi A38 hajn 2018. mrcius 22-n. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Cseh Katalin momentumos EP-képviselőhöz köthető cégháló egyik vállalkozásának újabb telephelyére bukkant a Pesti TV a Nógrád megyei Vanyarc nevű kis falu utolsó épületében, az erdő szélén, egy üvegesüzemben. Ugyanarról a cégről, a Mondat Kft.-ről van szó, mint amelyiknek a neve a szövevényes ügy szécsényi szálában is felbukkan.
A szintén Nógrád megyei Szécsényben semmi sem valósult meg abból, amit a Cseh Katalin momentumos EP-képviselőhöz kapcsolódó céghálóba tartozó cégek ígértek. A Royal Press és az Uniotech együtt 1,5 milliárd forintot nyert el 2016 és 2018 között 3D-s holografikus nyomdatechnológiához kapcsolódó kutatás-fejlesztésre és kapacitásbővítésre, ebből 976 milliót már felvettek előlegként. A céghálóhoz tartozó másik vállalkozás, a Mondat Kft. pedig szintén szécsényi telephellyel 148 millió forintot nyert, amiből eddig 99 milliót vettek fel.
A cégek által fióktelepként igénybe vett Rákóczi utca 125. alatti épületben jelenleg turkáló működik, az ígért fejlesztéseknek semmi nyomuk, bár a projekt megvalósításának határideje október elején lejár. Az épület az Unilever Kft. tulajdona volt, amikor a Cseh Katalinhoz köthető cégek a nyomdaprojektre pályáztak, és telephelyként csak bérelték, de a kulcsát sem kérték el.

Serfőzőné Fábián Erzsébet, korábbi polgármester már 2019-ben mindenre kiterjedő vizsgálatot szorgalmazott, szerinte ugyanis a Mondat Kft. és a Royal Press Kft. bűncselekménygyanús körülmények között juthatott 1,5 milliárd forintnyi támogatáshoz, kihasználva azt, hogy Szécsény kiemelten kedvezőtlen adottságú településnek számít.


Filkor Lajos fideszes önkormányzati képviselő a Pesti TV-nek azt mondta: biztosak benne, hogy a Szécsényre ígért projektből a településen semmi sem történt, ott semmilyen kutatás-fejlesztés, gyártás nem zajlott. Amikor ezt firtatni kezdték, a vállalkozók állítása szerint még meg is fenyegették őket, és közölték, amúgy is elköltöztek a szintén Nógrád megyei Szirákra.

Mint arról lapunkban korábban beszámoltunk, a Cseh Katalinék érdekeltségébe tartozó céghálózat tagjai többször vándoroltatták a vállalkozásokat különböző telephelyekre, elsősorban Vácon és Szirákon. Szécsényhez hasonlóan ezek a térségek gazdaságilag fejletlennek minősülnek, ezért itt sokkal nagyobb eséllyel lehet uniós támogatásokat nyerni.
Az uniós pénzeket megcsapoló céghálózat ügyében Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, a NAV Bűnügyi Főigazgatósága azóta el is indította a nyomozást. Az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF is megindította a vizsgálatot az uniós pénzeket is érintő zűrös ügyek miatt, miután Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a testülethez fordult. 

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.