Újabb vallásellenes kirohanás a DK-tól

A Demokratikus Koalíció kezdeményezi, hogy állítsanak fel egy kormányzati vizsgálóbizottságot, amelynek az lenne a feladata, hogy feltárja a katolikus egyházon belüli, kiskorúakat érintő szexuális visszaéléseket – jelentette be a DK frakcióvezető-helyettese. Vadai Ágnes nem mulasztott el párhuzamot vonni a Magyar Katolikus Egyház és az Orbán-kormány között.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 09. 07. 14:48
Vadai Ágnes; Gyurcsány Ferenc
Budapest, 2015. május 1. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke (j) és Vadai Ágnes, a DK alelnöke a párt majálisán a budapesti Városligetben 2015. május 1-jén. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vadai Ágnes keddi online sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Ferenc pápa 2013-ban zéró toleranciát hirdetett az egyházon belüli, kiskorúakat érintő szexuális visszaélések ellen. Az egyházfő 2019 februárjában egy csúcstalálkozót is összehívott a Vatikánban, aminek eredményeként felkérték a püspöki konferenciákat, hogy dolgozzanak ki irányelveket a szexuális visszaélések kezelésére – tette hozzá.

Ezt követően a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia összesen egy közleményt adott ki, amiben az egyház bocsánatot kért a névtelen áldozatoktól – közölte a képviselő. Ez egy fontos első lépés, de a bocsánatkérés csak akkor ér valamit, ha azt is megígérik, hogy ilyesmi soha többé nem fordulhat elő senkivel – tette hozzá.

– Ehhez azonban őszintén fel kell tárni a múltat, át kell alakítani a bűnös struktúrákat – jelentette ki a politikus.

Nemcsak egyéni bűnökről van szó, hanem a rendszer hibájáról is, mert az Orbán-kormánnyal összefonódó Magyar Katolikus Egyház nem tartotta fontosnak kivizsgálni az egyházi személyek által elkövetett szexuális erőszak problémakörét

– állította Vadai Ágnes.

– Őszintébb, nyíltabb kommunikációra, az ügyek kezelésének átláthatóságára lenne szükség. Jelentősen növelné az áldozatok bizalmát, ha az elkövetők világi bíróságon is felelnének tetteikért, és akár börtönbe is kerülhetnének - mondta a frakcióvezető-helyettes.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke és Vadai Ágnes, a DK alelnöke. Fotó:  MTI/Balogh Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.