időjárás 1°C Virgil 2021. November 27.
logo
Érd mellett Vácon sem voltak felszólalások a baloldali városvezetés részéről

A baloldal '56-ról és 2006-ról is hallgat

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook
2021.10.27. 16:27 2021.10.27. 16:41
A baloldal '56-ról és 2006-ról is hallgat

Vácon nem volt felszólaló a helyi ünnepségen a baloldali vezetésű városháza részéről, míg Budakeszin a Momentum azt kifogásolta, hogy az ünnepi megemlékezésnek része volt a 2006-os eseményekre való visszaemlékezés is. Korábban megírtuk, hogy Érden is betiltotta a beszédeket a balliberális városvezetés a forradalom ünnepén.

– A rendszerváltás óta nem volt még olyan ’56-os városi ünnep, amikor nem gyűlhetett volna össze a város lakossága egy közös megemlékezésen, illetve amikor a városháza részéről senkinek nem volt egy szava sem erről a csodálatos történelmi napról

írta meg a helyi ügyekkel foglalkozó Váconline.hu. A váci portál cikke szerint a hétvégi ’56-os ünnepségen a várost vezető Matkovich Ilona baloldali polgármester sem szólalt fel, Inotay Gergely alpolgármester, akit a baloldali pártok jövőre a váci körzetben kívánnak indítani egyéni képviselőként is, csak a koszorúzáson vett részt. 

Az 1956-os októberi eseményekről való emlékezés Pest megyében máshol is téma volt. A momentumos Szemző Áron budakeszi önkormányzati képviselő szerint az ünnepségeken nem szabadna a 2006-os Gyurcsány-terrort szóba hozni.

Mást gondolunk a 2006-os eseményekről: ennek az lehet az oka, hogy Gyurcsány Ferenc az ön politikai szövetségese, és az ember nem szeret rosszat hallani a szövetségeséről, akkor sem, ha igaz

– írta válaszként a momentumos felvetésére Menczer Tamás tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkár a válaszában.

A baloldali önkormányzati képviselő azt kifogásolta, hogy Menczer Tamás annak ellenére mondott beszédet a budakeszi ’56-os megemlékezésen, hogy nem képviselője a településnek, és az Országgyűlésben sem hozzá tartozik a választókerület. A momentumos politikus úgy vélte: az államtitkár a beszédében párhuzamot vont 1956 eseményei és a 2006. október 23-i rendőrterror között. 

Szemző továbbá azt is fájlalta, hogy Menczer Tamás kommunistának nevezte a 2010 előtti szocialista kormányt, valamint méltatni merte az Orbán-kormány elért eredményeit.

Menczer Tamás a momentumos politikusnak írt válaszában úgy fogalmazott: 

a bűnöst bűnösnek nevezni nem hergelés, hanem igazság. „Akár ’56-os bűnös, akár 2006-os. Mindkét rezsim tönkretette az országot, egyházellenes, nemzetellenes, és rátámadt a magyar emberekre” – írta, majd hozzátette: a múltra fátylat borító felfogás az SZDSZ emlékét idézi, és azt is kiemelte, hogy budakeszi lakosként joga van részt venni a helyi ünnepségeken, miközben Szemző úgy lát el önkormányzati képviselői feladatot, hogy nem lakik a településen.

A momentumos képviselő kritikájával és kifogásaival szemben érdemes azt is megjegyezni: miközben a jobboldali érzelmű közösségek az 1956-os forradalom és szabadságharc, valamint a tizenöt éve történt rendőrterror eseményeire emlékezve békemenetet szerveztek a fővárosban október 23-án, addig a baloldali összefogás a Hősök terén összegyűlve az ünnep apropóján felsorakoztatta a 2022-es országgyűlési választásokon indítani kívánt 106 egyéni képviselőjelöltjét. 

Beszédet mondott továbbá a magyar jogrendszeren kívül álló baloldali háziversenyen részt vett összes miniszterelnök-jelölt-jelöltjük: a négy bukott és az egyetlen talpon maradt egyaránt. Jelentős többségük pedig nem önkormányzati képviselője a fővárosi kerületeknek, illetve az Országgyűlésben sem hozzájuk tartozik a Hősök terét is magában foglaló választókerület, az ünnepi megemlékezést pedig a jövő évi választásokra hergelő politikai szónoklatok vették át.

Ahogy arról lapunk is beszámolt: feltehetőleg Gyurcsány Ferenc pártjának nyomására politikailag kontrollált ünnepség zajlott a baloldali vezetésű Érden is október 23-án, ahol Csőzik László polgármester betiltotta a beszédeket a megemlékezésen. A helyi Fidesz ezért külön megemlékezést szervezett, ahol méltó módon emlékeztek meg a 65 évvel ezelőtti eseményekről.

Borítókép: AFP/Joe Klamar