Budafok-Tétényben adták át a főváros első integrált játszóterét

Budafok-Tétényben adta át a tizennegyedik befogadó játszóterét a Szerencsejáték Zrt. Az állami cég a Játék összeköt program részeként 2017 óta épít olyan integrált játszótereket, ahol a fogyatékkal élő és az ép gyermekek együtt játszhatnak. A mozgás-, látás- és hallássérült gyerekek ép társaikkal együtt játszhatnak a főváros első integrált játszóterén.

Magyar Nemzet
2021. 10. 06. 13:07
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unióban két olyan képviselő van, aki fogyatékossággal él és a fogyatékossággal élőket képviseli, és mindkettő magyar. Az egyik képviselő az Európai Parlamentben dolgozik, a másik pedig én vagyok – mondta Tapolczai Gergely (Fidesz) országgyűlési képviselő a Budafok-Tétényben megépült, új integrált játszótér átadásán. A képviselő hangsúlyozta: már gyermekként is azok voltak a legszebb élményei, amikor az ép gyerekekkel együtt játszottak. 

– Akkoriban azonban sem a szakmai, sem az anyagi vagy érzelmi háttér nem volt adott, hogy olyan játszóterek és helyszínek jöjjenek létre, ahol fogyatékosságtól függetlenül minden gyermek teljes értékűnek érezhette volna magát – emlékeztetett.

A Szerencsejáték Zrt. az elsők között csatlakozott az Európai Lottótársaságok és az Európai Fogyatékosügyi Fórum kezdeményezéséhez, hogy elősegítsék az Európai Unió területén élő mintegy nyolcvanmillió fogyatékossággal élő személy, és elsősorban az érintett gyerekek társadalmi integrációját. Az befogadó játszóterek építését vállaló Szerencsejáték Zrt. országosan immár a tizennegyedik közösségi teret adta át. Mint elmondták: 

a kezdeményezés sikerességét jól mutatja, hogy még az idei évben további helyszínekkel bővítik a programot, mivel az ép fejlődésű és a fogyatékkal élő gyerekek a közösen szerzett élményeiken keresztül válhatnak befogadóbb felnőttekké. 

Németh Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője a játszótér átadásán úgy fogalmazott: a befogadás folyamata a gyerekkorban kezdődik. – Európai szinten csaknem százmillió ember él valamilyen fogyatékossággal, ami egy hatalmas szám. Fontos tudatosítanunk, hogy az elfogadás kölcsönös folyamat, tehát az ép embereknek is ugyanannyit kell tenniük érte, mint a fogyatékkal élő társainknak – emelte ki. Lapunk kérdésére válaszolva a politikus elmondta: a kormány politikájában kiemelt szerepe van a fogyatékkal élő emberek képviseletének. 

– Büszkék vagyunk arra, hogy a Parlamentben és Európában is van fogyatékkal élő képviselőnk, gyakorlatilag Európában mi vagyunk a fogyatékos ügy parlamenti szintű képviselői – fogalmazott, majd kiemelte: a polgári kormány erősen kötődik az integrált oktatás elvéhez, valamint a foglalkoztatás területén is azokat a megoldásokat keresi, amelyek elősegítik a megváltozott munkaképességű emberek piaci alapú foglalkoztatását. 

– A Szerencsejáték Zrt. a társadalmi felelősségvállalás részeként valósítja meg az integrált játszóterek építését, állami tulajdonú cégként pedig ez a tevékenysége jól kapcsolódik a kormányzatnak a fogyatékkal élő emberekért folytatott politikájához – tette hozzá.

Karsay Ferenc (Fidesz), Budafok-Tétény polgármestere az átadón kiemelte: a kerületben mintegy három évtizede, az elsők között kezdte meg működését az integrált nevelési programmal működő Tündérkert óvoda, amely az új játszótér közelében van. Így a befogadó játszótér létrejötte szimbolikus jelentőséggel is bír. Lapunk kérdésére válaszolva a polgármester elmondta: Budafok-Tétényben a főváros első integrált játszóterét adták most át. – A Szerencsejáték Zrt.-nek köszönhetően a befogadó játszótér gyorsan és zökkenőmentesen épült meg, amelyet teljes mértékben az állami cég finanszírozott – mutatott rá. 

Karsay Ferenc hozzátette: a helyszínre a kerület vezetése rekreációs központot tervez, amelynek részeként már korábban átadták a pumpapályának nevezett speciális kerékpárpályát is, most pedig a befogadó játszótérrel egészült ki a rekreációs központ. – A továbbiakban futókörrel, streetball pályával és pihenő területtel bővül a terület.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a befogadó játszótér elemeit magyar cégek tervezték és gyártották. A helyszín és a játékok kialakítása akadálymentes, illetve olyan speciális játékok is megtalálhatók rajta, amelyek a különféle fogyatékosságokhoz alkalmazkodva teszik lehetővé a gyerekek bevonását a közös tevékenységbe.

Borítókép: Bach Máté

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.