időjárás 1°C Vilma 2021. December 5.
logo
Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján a Kossuth Lajos téren a zászlófelvonással megkezdődtek az ünnepségek

Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.10.23. 10:02 2021.10.23. 14:52
Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Katonai tiszteletadással, a Himnusz hangjaira vonták fel a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren.

Az ünnepségen a kormány, katonai és állami szervezetek, valamint a diplomáciai testület képviselői is részt vettek. Több érdeklődő – egyesek magyar zászlóval a kezükben – nézte végig a zászlófelvonást.

A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban ’56-os lyukas zászlók lengtek.

Fotó: Havran Zoltán

A központi programok az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán folytatódnak. Idén ott mondja el ünnepi beszédét Orbán Viktor miniszterelnök, és oda érkezik majd meg a Műegyetemtől induló békemenet is.

Emellett országszerte tartanak helyi koszorúzásokat, megemlékezéseket önkormányzatok, civil szervezetek, pártok és politikusok.

1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Borítókép: Havran Zoltán

 

OKTÓBER 23.

Soha nem látott 1956-os fényképeket tett közzé egy szerzetesrend

A dosszié összes cikke