Felvonták a nemzeti lobogót az Országház előtt

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján a Kossuth Lajos téren a zászlófelvonással megkezdődtek az ünnepségek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 23. 10:02
20211023 budapest parlament zaszlo felvonas ader janos kozt.elnok benko imre honved min ruszin szendi romulusz honved.parancsnok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai tiszteletadással, a Himnusz hangjaira vonták fel a nemzeti lobogót az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján szombat délelőtt Budapesten, az Országház előtt, a Kossuth Lajos téren.

Az ünnepségen a kormány, katonai és állami szervezetek, valamint a diplomáciai testület képviselői is részt vettek. Több érdeklődő – egyesek magyar zászlóval a kezükben – nézte végig a zászlófelvonást.

A Parlament főlépcsőjének két oldalán az ablakokban ’56-os lyukas zászlók lengtek.

Fotó: Havran Zoltán

A központi programok az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán folytatódnak. Idén ott mondja el ünnepi beszédét Orbán Viktor miniszterelnök, és oda érkezik majd meg a Műegyetemtől induló békemenet is.

Emellett országszerte tartanak helyi koszorúzásokat, megemlékezéseket önkormányzatok, civil szervezetek, pártok és politikusok.

1956 októberében Magyarországon békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a Rákosi Mátyás nevével összefonódó kommunista diktatúra és a szovjet megszállás ellen. Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Borítókép: Havran Zoltán

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.